Kozie sery mają wyrazisty, lekko ostry smak. Sprawdzają się jako dodatek do makaronu czy risotto. Można również podawać je jako klasyczne tapas w towarzystwie oliwek, szynki, orzechów czy suszonych pomidorów. Zarówno sery kozie, jak i owcze posiadają wiele wartości odżywczych, przewyższając pod tym kątem produkty z mleka krowiego. Ser kozi zawiera też mniej laktozy, dlatego może być spożywany przez osoby z alergią na białko mleka krowiego.
Ser owczy – czym się wyróżnia?
Mleko owcze może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, dlatego jest chętnie wykorzystywane do wyrobu różnorodnych produktów. Produkowany z niego ser owczy zawiera dużo białka, witamin i składników mineralnych. Konsumenci doceniają nie tylko jego walory odżywcze, lecz także smakowe. Ser owczy ma barwę białą, jest kruchy i wyraźnie słony w smaku. Można nim zastąpić tradycyjny ser, wykorzystując go jako dodatek do kanapek czy zapiekanek.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę