Ciasto na pizzę

Ciasto do pizzy – różne rodzaje

Choć pizza jest kojarzona głównie z Włochami, to płaskie okrągłe placki będące jej podstawą wypiekano już w czasach starożytnych. W antycznym Rzymie szczególnie popularne były wersje z dodatkiem aromatycznych ziół oraz miejscowego sera. Znane dzisiaj cienkie ciasto do pizzy rozpowszechniło się dopiero po przywiezieniu z Ameryki na Półwysep Apeniński pomidorów, które wraz z innymi składnikami zaczęto wykorzystywać do wypieku potrawy. Obecnie istnieje wiele odmian tego wyjątkowego dania, a właśnie grubość ciasta do pizzy decyduje o wersji – cienkiej neapolitańskiej lub grubej rzymskiej.

Ciasto na pizzę – właściwości

Na smak oraz charakter potrawy wpływa drożdżowe i lekko wyrośnięte ciasto na pizzę, które po wypieczeniu tworzy cienki placek o lekko uniesionych rantach zabezpieczających zawartość przed wypłynięciem. Na surowe i uformowane ciasto nakłada się warstwę sosu zapobiegającemu wyschnięciu, a następnie dodatki wedle uznania – wędliny, warzywa, owoce, ser oraz ulubione przyprawy. Pizza powinna być wypiekana krótko i w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu ciasto zdąży nabrać chrupkości, a znajdujące się na nim składniki zachowają smak i aromat.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO