Tuńczyk, szprotki czy sardynki w puszce… wszystkie przetwory z ryb cieszą się dużą popularnością w branży gastronomicznej, ponieważ są długoterminowe i dzięki dodaniu przypraw oraz sosu nabierają wyjątkowych smaków. Ponadto przetworzone w ten sposób ryby zachowują swoje właściwości, czyli nadal są źródłem pełnowartościowego białka, witamin, minerałów oraz kwasów omega-3, przy czym do ich wytworzenia z reguły nie używa się konserwantów, ponieważ sterylizacja oraz hermetyczne opakowanie zapewniają zachowanie świeżości przez wiele miesięcy.
Przetwory rybne – zastosowanie
Konserwy są doskonałym składnikiem wielu potraw przygotowywanych na zimno. Tuńczyk lub makrela w oleju są świetnym dodatkiem do lekkich, lecz sycących sałatek, sardynki lub szprotki w puszce nadają się do przyrządzania past kanapkowych, a ryby w sosie własnym stanową ważny element diet niskotłuszczowych. Gotowe dania w konserwie, jak paprykarz szczeciński lub pasztet, są świetnym smarowidłem do kanapek lub pieczywa chrupkiego.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę