Mleko uht

Co to jest mleko UHT?

Skrót UHT (Ultra High Temperature) oznacza mleko poddawane sterylizacji w celu oczyszczenia z drobnoustrojów, które mogą występować w surowym mleku, proces ten nie wpływa znacząco na wartości odżywcze. Mleko UHT ze względu na proces obróbki nigdy się nie zsiada i długo zachowuje świeżość. Przechowuje się je w lodówkach lub na półkach w zacienionym miejscu.

Mleka UHT – zastosowanie w kuchni 

Mleka UHT to bardzo dobry wybór dla kucharzy, którym zależy na długim terminie ważności. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaopatrzyć się w hurtowe ilości produktu. Neutralny smak mleka UHT sprawia, że można z niego przygotować zarówno słodkie dania, takie jak gofry, naleśniki, ciasta, desery na zimno, jak i potrawy wytrawne, takie jak zupa krem.  
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO