Klasyczna czekolada z dodatkami to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych słodyczy na świecie. Ze względu na zawartość kakao wyróżnia się kilka podstawowych odmian tego popularnego w gastronomii produktu spożywczego. Gorzka czekolada zawiera minimum 70% kakao i zaskakuje konkretnym, lekko gorzkawym smakiem. Jej znacznie łagodniejszy rodzaj – czekolada mleczna – ma ok. 50% miazgi kakaowej oraz dodatek mleka. Do wyjątków należy słodka biała czekolada, która nie zawiera kakao, oraz odmiana różowa o jagodowym smaku.
Gorzka, mleczna i biała czekolada – zastosowanie
Czekolady mają duże znaczenie w gastronomii, zwłaszcza w piekarnictwie i przy produkcji wyrobów cukierniczych, a czekolada nadziewana owocami, kremem lub bakaliami jest jedną z ulubionych przekąsek. Po roztopieniu produkty te często służą za nadzienie do drobnych wypieków, takich jak rogaliki francuskie, drożdżówki lub babeczki. Zarówno czekolada mleczna, biała, jak i gorzka będą także doskonałym dodatkiem do deserów, lodów i orzeźwiających napojów mlecznych lub kaw.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę