Leszcz jest rybą, po którą może nie sięgamy bardzo często, ale która – ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz delikatny smak – jest warta większej uwagi. Należy do rodziny karpiowatych i w środowisku naturalnym występuje właściwie w całej Europie, wyłączając północną Skandynawię, północną Szkocję, część wód Półwyspu Bałkańskiego, zachodnią Francję i Półwyspy Iberyjski oraz Apeniński. Osiąga do 82 cm długości. To drapieżnik, żywiący się organizmami, które zasiedlają osady denne. Leszcz nie jest objęty okresem ochronnym, stąd często bywa łowiony przez wędkarzy.
Posiada tłuste, ościste, delikatne mięso, cenione ze względu na sporą zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 oraz białka, witamin i minerałów, bez wątpienia spełni więc wszystkie oczekiwania osób, dla których wartości odżywcze posiłków powinny iść w parze z delikatnym, wybornym smakiem.
Nasz asortyment
W MAKRO znajdziesz leszcza w różnych wersjach - mrożonej, świeżej, patroszonej, w postaci filetów. Każda z tych postaci ryby świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia czy marynowania, głównie dlatego, że mięso leszcza jest tłuste i delikatne. Kupując właśnie tę rybę, masz więc szereg możliwości stworzenia potraw, które oczarują nie tylko Twoich domowników, ale i gości, a także które zapewnią wam multum wartości odżywczych, niezbędnych w codziennej diecie. Dopraw mięso leszcza majerankiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny, a stworzysz potrawę, której nikt się nie oprze!
Dostępne formy leszcza
Leszcz patroszony
Dostępny w tej formie leszcz posiada głowę, płaty brzuszne, które przecięto na pół poza otwór odbytowy, jest także oskrobany z łuski i nie ma wnętrzności.
Tusze z leszcza
Świetnie nadają się do pieczenia, również na grillu, duszenia czy smażenia. Polecane są każdemu, ze względu na łatwość późniejszej obróbki kulinarnej.
Filety ze skórą leszcza
Filety są gotowe do dalszego przyrządzania, można je smażyć, piec, grillować czy dusić.
Filety nacinane z leszcza
Nacinanie filetów z leszcza rozdrabnia ości, których ryba ta posiada sporo, i sprawia, że w trakcie jedzenia mięsa są one właściwie niewyczuwalne.
Leszcz mrożony
Wybierz tę wersję leszcza, jeżeli jesteś osobą wygodną, nie wiesz dokładnie, kiedy będziesz przyrządzać danie na bazie tej ryby, a zależy Ci na czasie i nie chcesz w ostatniej chwili szukać jej w sklepach czy zamawiać.
Dowiedz się więcej
Ciekawostki
Nie każdy wie, iż leszcz, jako ryba naprawdę ceniona gospodarczo... ma swoje święto! W lipcu w miejscowości Nowe Warpno w powiecie polickim każdego roku obchodzi się Święto Leszcza – festyn, w czasie którego wspomina się wybitnych żeglarzy i rybaków z Nowego Warpna, a także degustuje się potrawy na bazie ryb, zwłaszcza leszcza... i oddaje się dobrej zabawie.
Świeżość ryb
Dobra ryba to świeża ryba, dlatego wybierając w czasie zakupów leszcza, który później trafi na Twój talerz, musisz bacznie się mu przyjrzeć i ocenić, czy spełnia wszystkie niezbędne warunki warunkujące jego świeżość. Zwróć uwagę na oko ryby, które powinno być błyszczące, wypukłe i bez zmętnień, na skórę, która ma być jednolita, pokryta łuską, błyszcząca, a także mięso - świeże jest zwarte i sprężyste. Zerknij na skrzela, które muszą być krwistoczerwone, bez przebarwień i zapach - morski, charakterystyczny dla danego gatunku
Sprawdź jak rozpoznać świeżość ryb
Sprawdź produkty w kategorii ryby morskie
Ma delikatne, chude mięso, które można smażyć lub dusić ale najsmaczniejszy jest pieczony.
Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.
Ryba z krajowych hodowli, o niepowtarzalnym smaku. Bogata w składniki odżywcze.
Jakość gwarantowana!
Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.
Poznaj Platformę Rybną »
Leszcz w warzywach
Do przygotowania tej niesamowicie smacznej potrawy przygotuj dzwonka (po jedyną na osobę), olej, sól, pieprz cytrynowy oraz koperek.
Umytą i delikatnie osuszoną papierowym ręcznikiem rybę oprósz solą i pieprzem cytrynowym i pozostaw na pół godziny, aby przyprawy wniknęły w mięso. Następnie rozgrzej patelnię i każde dzwonko smaż przez około 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu posyp koperkiem, w ostatniej minucie smażenia przykryj patelnię. Spożywaj zaraz po usmażeniu, z delikatną surówką
Leszcz smażony
Do zrobienia tej pysznej potrawy będziesz potrzebować: 3 sztuki leszczy, bułkę tartą, mąkę, sól oraz pieprz.
Leszcza dokładnie oczyść, wypatrosz oraz podziel na dzwonka. Umyte dzwonka lekko osusz ręczniczkami papierowymi i posól. Bułkę tartą (około 3 łyżek) pomieszaj z mąką pszenną (trzy łyżki). W tak przygotowanej panierce obtocz każdy kawałek ryby. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż rybę z obu stron na złoty kolor. Polecamy podawać z surówką na bazie pomidorów.
Leszcz po francusku
Do wykonania leszcza po francusku potrzebne będą: kilogram leszcza, sól, pieprz, 10 dag masła lub margaryny, świeża natka pietruszki.
Posól leszcza i posyp go pieprzem. Odstaw tak przygotowaną rybę na około 2 godziny do lodówki. Następnie posmaruj folię aluminiową grubą warstwą masła, połóż na nią leszcza i zawiń. Całość włóż do piekarnika na 20 minut i piecz w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmij i ostudź danie – zdejmij folię i ponownie włóż do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu posyp potrawę natką pietruszki i połóż kilka cieniutkich plasterków masła.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej