Karaś jest niewielkich rozmiarów rybą, osiągającą maksymalnie 50 cm długości i 2 kg wagi, żyjącą w naturalnych warunkach w Polsce właściwie we wszystkich wodach śródlądowych, wolno płynących oraz stojących, a także chętnie hodowaną w stawach rybnych. W sprzedaży dostępne są egzemplarze hodowlane, hodowane w stawach rybnych, a także dziko żyjące.



Dostępne formy karasia

  • Żywy karaś

    zywy-karas-180x110x

    Dostępny w akwariach w MAKRO żywy karaś to gwarancja najwyższej jakości i świeżości.

  • Cały karaś

    Karas caly

    Możesz podawać go w całości, patroszonego lub pieczonego, a także grillować oraz wędzić – każda z tych propozycji pozwoli Ci cieszyć się doskonałym smakiem mięsa.

  • Patroszony karaś

    Patroszony karas

    Wybór tej formy ryby znacznie skróci czas przygotowywania potraw z całego karasia i pozwoli Ci więcej czasu poświęcić na przyrządzenie dodatków, np. surówki.

  • Tusza z karasia

    Tusza z karasia

    Przypraw mięso natką pietruszki, miętą, imbirem i sokiem z cytryny, a pozwoli Ci to w pełni delektować się jego smakiem.


Nasz asortyment

  • Świeżość i jakość

    Najwyższa świeżość i jakość produktów – dokonując zakupów w MAKRO, możesz być pewien, że otrzymasz produkty doskonałej jakości, zawsze świeże. Oferowane ryby i owoce morza transportowane są w specjalnych nowoczesnych pojemnikach, gwarantujących zachowanie ciągu chłodniczego, z rejestratorami temperatury, które podlegają regularnym kontrolom.

  • Gwarancja zadowolenia

    Sprawdzeni dostawcy i korzystne ceny – MAKRO pozyskuje oferowane w swoich halach ryby i owoce morza wyłącznie od sprawdzonych i pewnych dostawców – zarówno hodowców, jak i producentów, bez udziału pośredników. Dzięki temu otrzymujesz gwarancję nie tylko doskonałej jakości produktów, ale także ekonomicznych cen, które nie nadwyrężą Twojego budżetu.

  • Degustacje

    Częste degustacje naszych ryb i owoców morza – aby zapewnić Ci możliwość wyboru najlepszej jakości produktów, które idealnie wpiszą się w Twoje oczekiwania, w MAKRO możesz wziąć udział w degustacjach oferowanych produktów. Dzięki temu będziesz mógł kupić towar, którego jakości będziesz w 100% pewny, co w przypadku ryb i owoców morza ma kluczowe znaczenie.

  • Wykwalifikowany personel

    Fachowa pomoc naszych pracowników – zdajemy sobie sprawę z tego, że w czasie zakupów możesz mieć szereg pytań i wątpliwości związanych z wyborem towaru, który najlepiej wpisze się w Twoje oczekiwania. Dlatego zawsze możesz liczyć na wsparcie i radę naszych pracowników, doskonale wykwalifikowanych, dzięki których dokonasz zakupu na miarę swoich oczekiwań.

MAKRO to znany i ceniony dostawca świeżych ryb oraz owoców morza, cieszący się zaufaniem przedsiębiorców w całym kraju. Kupując oferowane w halach MAKRO produkty, masz pewność, że są doskonałej jakości, a także pochodzą z pewnych, zaufanych źródeł. Znajdziesz tu m.in. karasia w wersji żywej, całej, patroszonego oraz tusze z karasia, na bazie których przygotujesz zdrowe i smaczne dania, bogate w cenne składniki odżywcze.

Ciekawostki

Nie każdy wie, że karasia nazywano niegdyś japończykiem, japońcem, karaską albo bąkiem. Ryba ta żywi się wodnymi bezkręgowcami żyjącymi w mulistym dnie, a także roślinami. Nie ma dużego znaczenia gospodarczego gdyż rośnie powoli i osiąga niewielkie rozmiary, jednak ma bardzo smaczne mięso, dla którego warto skusić się na przyrządzenie na jego bazie potrawy - naprawdę warto.

Świeżość ryb

Kupując karasia, a także każdą inną rybę, oceń dobrze jej świeżość. Jak to zrobić? Trzeba uważnie przyjrzeć się skórze, oczom, skrzelom i mięsu ryby. Skóra powinna być czysta, pokryta naturalnym śluzem, oczy błyszczące i wypukłe z czarną źrenicą, skrzela jasnoczerwone, bez śladu śluzu, zaś mięso jędrne, po naciśnięciu palcem wracające do stanu pierwotnego. Kupuj jedynie ryby spełniające wymienione warunki.

Sprawdź jak rozpoznać świeżość ryb 


Inne produkty w kategorii ryby słodkowodne

  • Jesiotr

    jesiotr-180x110

    Ma delikatne, chude mięso, które można smażyć lub dusić ale najsmaczniejszy jest pieczony.

  • Sandacz

    sandacz-180x110

    Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.

  • Leszcz

    leszcz-180x110

    Jest dość tłusty, ościsty, o białym mięsie. To ryba idealnie nadająca się do wędzenia.


Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Dania z karasia

Panierowany karaś

Przygotuj 1 kg filetów z karasi, sól, pieprz, 40 g mąki, 2 jajka, 80 g bułki tartej i około 80 dag tłuszczu. Filety z karasia opłucz, osusz i posól. Panieruj w mące, rozmąconych ze szczyptą pieprzu jajkach i bułce tartej, przyciskając obiema rękami. Smaż na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron do momentu, aż osiągną jasnozłoty kolor. Podawaj z ziemniakami oraz surówką z warzyw.

Zupa rybna z karasiem

Przygotuj 300 g filetów z karasia, 250 g włoszczyzny, szklankę śmietany, 2 łyżki mąki, żółtko, gałkę muszkatołową, 3 liście laurowe, przyprawę uniwersalną i ziele angielskie. Filety pokrój na kawałki, połącz w garnku z warzywami i przyprawami, zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Wywar przecedź, dodaj mąkę i zagotuj. Połącz z żółtkiem i śmietaną. Podawaj z łazankami lub makaronem.

Karaś smażony w całości

Przygotuj wypatroszonego i oczyszczonego karasia, przyprawę do ryb, kilka łyżek mąki, olej, ósemki cytryny. Rybę opłucz i osusz, posyp od środka i po bokach przyprawą do ryb, a następnie obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż ryba będzie złociście zarumieniona na zewnątrz i dobrze wysmażona w środku. Podawaj z ósemkami cytryny i świeżym pieczywem z masłem.