W ofercie MAKRO znajdziesz jesiotra patroszonego, wędzonego, mrożonego, w formie steków, a także tusze z jesiotra oraz filety ze skórą. Każda z tych opcji nadaje się do wykonania różnorodnych i bardzo smacznych potraw! Ryba ta świetnie sprawdza się na grillu, usmażona w panierce czy też zamarynowana. Jej wspaniały, delikatny smak idealnie współgra z wszelkimi surówkami i sałatkami. Może być też świetnym, lekkim daniem obiadowym. Jesiotr posiada bardzo wiele dobroczynnych składników i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zakup tego gatunku ryby stwarza Ci możliwość przygotowania dań, którymi zachwycisz wszystkich swoich gości!
Ciekawostki
Jesiotry to gatunek ryb, które potrzebują do rozrodu specjalnych warunków. W zależności od odmiany wymagają one wody o temperaturze 10 do nawet 20 stopni Celsjusza. Masa ciała dorosłych i dojrzałych wędrujących samców wynosi około 30–45 kg, a samic nawet 50–110 kg. W sprzyjających warunkach jesiotry dożywają nawet 35 lat!
Świeżość ryb
Oceniając świeżość jesiotra, zawsze trzymaj się kilku zasad. Wybieraj egzemplarze o przyjemnym, delikatnym zapachu, z błyszczącym okiem, niemętnym, lekko wypukłym, o jednolitej, sprężystej skórze i jędrnym, elastycznym mięsie, a także wyraźnie zaznaczonych skrzelach w kolorze krwistoczerwonym. Tylko egzemplarze spełniające te warunki są świeże, a więc w pełni nadają się do przyrządzania na ich bazie wyśmienitych potraw.
Sprawdź jak rozpoznać świeżość ryb