Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Jesiotr jest wyjątkową rybą: większość życia spędza w wodach słonych np. Morza Śródziemnego, Bałtyku i Oceanu Alantyckiego, ale rozmnaża się w wodach słodkich. Żywi się fauną denną, przede wszystkim drobnymi skorupiakami, mięczakami i małymi rybkami. Z ikry jesiotra wytwarzany jest wysokiej jakości kawior, dlatego też hodowla tego gatunku jest bardzo popularna i opłacalna. Niestety, jesiotr w warunkach naturalnych jest zagrożony wyginięciem i wpisany do Czerwonej Księgi IUCN.

Jego mięso jest delikatne, jędrne i bardzo smaczne, dlatego z powodzeniem można je smażyć, grillować, marynować i wędzić, a także wykorzystywać w zupach rybnych. Na stołach króluje także jego ikra, czyli kawior, jedna z najdroższych i najbardziej pożądanych przystawek na świecie. Decydując się na ten gatunek ryby stwarzasz sobie możliwość wykonania idealnych potraw, które z pewnością każdy doceni! Ze względu na swoje walory smakowe, jesiotr jest idealną rybą dla wszystkich smakoszy! 



Dostępne formy jesiotra

  • Stek z jesiotra

    Stek z Jesiotra

    Stek jest przyrządzony z polędwicy jesiotra. To bardzo wygodna i apetyczna postać ryby.

  • Tusze z jesiotra

    ttusze-z-jesiotra-180x110

    Jesiotr w tej wersji pozbawiony jest głowy, pasa barkowego, płetw piersiowych, łuski oraz wnętrzności.

  • Jesiotr patroszony

    Jesiotr patroszony

    Posiada głowę i przecięte poza otwór odbytowy płaty brzuszne, ale oczyszczony jest z wnętrzności i ości.

  • Filety ze skórą z jesiotra

    Filety ze skora z jesiotra

    Filety ze skórą z jesiotra to najwygodniejsza dostępna na rynku wersja tej ryby. Jest ona gotowa do przyrządzenia już w dniu zakupu.

  • Jesiotr wędzony

    Jesiotr wedzony

    Posiada delikatny smak, chrupiącą skórkę i wspaniały aromat.

  • Jesiotr mrożony

    Jesiotr mrozony

    Po rozmrożeniu mięso z jesiotra możesz poddać obróbce cieplnej – upiec, grillować czy usmażyć – a uzyskasz potrawę, która oczaruje każdego smakiem i zapachem.


Nasz asortyment

  • Kompetentny personel

    Jesiotr to niezwykle smaczna i wartościowa ryba - aby wybrać najlepsze dostępne egzemplarze, możesz skorzystać z porady naszego sprzedawcy - specjalisty.

  • Liczne degustacje

    Chcesz sprawdzić smak jesiotra przed zakupem? Dzięki licznym degustacjom organizowanym przy stoisku rybnym masz taką możliwość!

  • Świeże ryby

    Jesiotr dostępny w Makro Cash & Carry zawsze jest świeży i spełnia wysokie wymagania jakości.



  • Nieskie ceny

    Zamówienia składany bezpośrednio u hodowców, dzięki czemu jesiotr dostępny w naszych halach zawsze jest w niskiej cenie.

W ofercie MAKRO znajdziesz jesiotra patroszonego, wędzonego, mrożonego, w formie steków, a także tusze z jesiotra oraz filety ze skórą. Każda z tych opcji nadaje się do wykonania różnorodnych i bardzo smacznych potraw! Ryba ta świetnie sprawdza się na grillu, usmażona w panierce czy też zamarynowana. Jej wspaniały, delikatny smak idealnie współgra z wszelkimi surówkami i sałatkami. Może być też świetnym, lekkim daniem obiadowym. Jesiotr posiada bardzo wiele dobroczynnych składników i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zakup tego gatunku ryby stwarza Ci możliwość przygotowania dań, którymi zachwycisz wszystkich swoich gości!

Ciekawostki

Jesiotry to gatunek ryb, które potrzebują do rozrodu specjalnych warunków. W zależności od odmiany wymagają one wody o temperaturze 10 do nawet 20 stopni Celsjusza. Masa ciała dorosłych i dojrzałych wędrujących samców wynosi około 30–45 kg, a samic nawet 50–110 kg. W sprzyjających warunkach jesiotry dożywają nawet 35 lat!

Świeżość ryb

Oceniając świeżość jesiotra, zawsze trzymaj się kilku zasad. Wybieraj egzemplarze o przyjemnym, delikatnym zapachu, z błyszczącym okiem, niemętnym, lekko wypukłym, o jednolitej, sprężystej skórze i jędrnym, elastycznym mięsie, a także wyraźnie zaznaczonych skrzelach w kolorze krwistoczerwonym. Tylko egzemplarze spełniające te warunki są świeże, a więc w pełni nadają się do przyrządzania na ich bazie wyśmienitych potraw.

Sprawdź jak rozpoznać świeżość ryb



Sprawdź produkty w kategorii ryby słodkowodne

  • Sum

    sum-ziwy-180x110

    Występuje w wodach słodkich, głównie w rzekach. Osiąga długość 3 m i wagę 150 kg.

  • Sandacz

    sandacz-180x110

    Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.

  • Karp

    zywy-karp-180x110

    Ryba z krajowych hodowli, o niepowtarzalnym smaku. Bogata w składniki odżywcze.


Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Jesiotr smażony

Wykonanie: Posól rybę i skrop ją sokiem z cytryny. Rozgrzej masło na patelni aż się zarumieni, ale uważaj, żeby go nie przypalić. Obtocz rybę w mące, po czym połóż ją na patelni. Smaż rybę przez około 5 minut z każdej strony. Na koniec dodaj przyprawy - pieprz i sól do smaku.

Składniki: 3 steki z jesiotra, sok z cytryny, masło, sól, pieprz, sos koperkowy, cytryna.

Jesiotr pieczony

Wykonanie: Natrzyj rybę solą i skrop ją nieco octem winnym. Umieść ją w lodówce na 60 minut. Po wyjęciu z lodówki ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym i obłóż cienkimi plastrami masła. Piecz przez 20 minut w temperaturze 150 stopni. W międzyczasie zagotuj śmietanę z winem i szafranem, dodaj soku z cytryny i posól. Przygotowanym sosem polej rybę i zapiecz. Przed podaniem możesz posypać rybę posiekanymi ziołami.

Składniki: jesiotr, soli, ocet winny, masło, śmietana, białe wytrawne wino, sok z cytryny, sól, szafran, zioła.

Jesiotr z grilla

Wykonanie: Pokrój rybę na cienkie plastry i zetrzyj cebulę na tarce. Natrzyj płaty uprzednio startą cebulą oraz oliwą. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną rybę pozostaw na kilka godzin, aby przeszła smakiem przypraw. Na koniec połóż rybę na rozpalonym grillu i piecz aż pięknie się zarumieni. Jesiotra w tej wersji możesz podać z dowolnym dodatkiem lub sosem.

Składniki: jesiotr, sól, pieprz, cebula, oliwa z oliwek.