Dorada jest rybą ciągle jeszcze niestety niezbyt popularną w Polsce, natomiast chętnie kupowaną zwłaszcza w krajach leżących w obrębie Basenu Śródziemnego, gdzie jest ceniona ze względu na smaczne, białe, chude i mało ościste mięso. W naturze występuje przede wszystkim u wybrzeży Adriatyku, a także w wodach Morza Śródziemnego i Czarnego.
Do celów gospodarczych jest hodowana w tzw. sadzach morskich, przede wszystkim w ciepłych wodach w Turcji, Hiszpanii, Grecji i Włoszech. Mięso dorady rewelacyjnie smakuje pieczone lub grillowane, używane jest także w postaci surowej jako składnik sushi. Zawiera sporo pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego, witaminy oraz minerały i nieco kwasów tłuszczowych omega-3, stanowi więc cenne uzupełnienie diety w najpotrzebniejsze składniki pokarmowe.

Dostępne formy dorady

  • Cała dorada w wielkościach: 300/400g, 400/600g, 600/800g

    cala-dorada-w-wielkosciach-180x110

    Cała dorada, dostępna w MAKRO z chłodni albo z lodu, to rewelacyjne rozwiązanie dla wszystkich, którym zależy na najwyższej jakości, a także świeżości kupowanej ryby.

  • Dorada patroszona: 300/400g

    dorada-patroszona-180x110

    Ryba w tej formie pozbawiona jest wnętrzności. Można ją piec, dusić i smażyć, zachowując jej apetyczny wygląd.


Nasz asortyment

  • Profesjonalne wsparcie

    W czasie każdych zakupów możesz liczyć na profesjonalną poradę naszych pracowników. Dzięki nim każde dokonane przez Ciebie zakupy będą udane i zadowalające - wyjaśnią oni bowiem wszystkie Twoje wątpliwości i odpowiedzą na każde pytanie dotyczące naszych produktów.

  • Częste dostawy

    Częste dostawy (od 3 do 5 razy w tygodniu) ryb i owoców morza gwarantują świeżość naszych produktów. Kupujemy je tylko u sprawdzonych rybaków oraz producentów, co dodatkowo sprawia, iż zapewniamy także najwyższą ich jakość.

  • Najszerszy asortyment

    Kupując w halach MAKRO ryby i owoce morza, możesz wybierać spośród wielu gatunków. Oferujemy najszerszy na polskim rynku asortyment, co sprawia, że znajdziesz u nas wszystko to, czego potrzebujesz.

  • Rozsądne ceny

    Wszystkie nasze produkty dostępne są w rozsądnych cenach. Kupując nasze ryby i owoce morza, masz więc gwarancję, że nie przepłacasz.


MAKRO jest firmą funkcjonującą na polskim rynku od lat i cieszącą się niesłabnącym zaufaniem wszystkich tych, którzy zdecydowali się nawiązać z nią współpracę i korzystać z oferowanych przez nią produktów oraz usług. Szeroki asortyment zawsze świeżych i wysokiej jakości ryb i owoców morza sprawia, iż każdy z naszych Klientów na pewno znajdzie to, czego potrzebuje, a dostosowywana indywidualnie oferta i korzystne ceny skuszą nawet najbardziej wybrednych i wymagających.
Dodatkowo profesjonalne porady naszych pracowników bez wątpienia ułatwią dokonanie zadowalającego zakupu i skłonią do ponownej wizyty w naszych halach. W czym tkwi siła MAKRO, dzięki której jesteśmy uznawani za jednego z największych i najbardziej zaufanych dystrybutorów ryb oraz owoców morza?


  • Świeżość ryb

Dobra ryba to ryba świeża - dlatego w czasie dokonywania zakupów musisz zawsze trafnie ocenić jakoś kupowanego przez siebie egzemplarza. Na szczęście nie jest to trudne. Przyjrzyj się oku ryby (u świeżej jest ono wypukłe, z czarną, niemętną źrenicą), jej skórze (powinna być bez ubytków, błyszcząca), dotknij mięsa (musi być jędrne i elastyczne, a po dotknięciu palcem nie może pozostać w nim wgłębienie), a także rozchyl skrzela (mają być krwistoczerwone, wyraźne) i powłoki brzuszne (ości powinny przylegać do mięsa). Powąchaj też rybę - ma pachnieć morzem, dość intensywnie, i musi to być zapach przyjemny. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, nie kupuj ryby - najprawdopodobniej jest nieświeża, leży za długo lub była źle przechowywana.

Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb

  • Ciekawostki

Dorada była rybą dobrze znaną już w starożytności. Wyborny smak jej mięsa i wartości odżywcze, jakie gwarantuje, cenili m.in. starożytni Rzymianie. Uważa się, że dorada była rybą, po którą sięgali oni najczęściej i najchętniej.

  • Platforma rybna w MAKRO

Platforma rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO


Dowiedz się więcej o Platformie rybnej
platforma-rybna


Dania z dorady

Dorada zapiekana w pomidorach

Potrzebne będą: świeża dorada, 250 g pomidorków koktajlowych, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku w plasterkach, sok z połowy cytryny, 50 ml białego wina, 250 g ziemniaków, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz. Rybę oczyść, skrop sokiem z cytryny, także w środku, natrzyj dokładnie solą i pieprzem, a na koniec włóż do środka czosnek pocięty w plasterki i posiekaną natkę pietruszki. Odstaw na kilka minut do lodówki. Ziemniaki obierz i obgotuj kilka minut, poprzecinaj na połówki. Wyjmij rybę z lodówki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż pomidorkami i ziemniakami. Całość skrop oliwą, dodaj sól i pieprz do smaku. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C, po 15 minutach podlej winem.

Grillowana dorada z sałatką z wodorostów

Przygotuj patroszoną doradę, paczkowane suszone wodorosty, pół świeżego ogórka, 1 łyżkę oleju, czosnek, imbir, szalotkę, 2 limonki, ziarno sezamowe, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz, 3 ząbki czosnku oraz 2 łyżki oleju sezamowego. Wodorosty zalej wodą i odstaw na kilka minut, aby stały się miękkie. W tym czasie rozgrzej olej, wrzuć czosnek, dodaj imbir i szalotki, gdy się przyrumienią, połącz z wodorostami, smaż jeszcze 5 minut. Po zdjęciu z ognia dodaj sok z limonek, cukier i olej sezamowy. Pokrój ogórka na cienkie plastry, dodaj do sałatki, posyp ziarnem sezamowym. Doradę ułóż w brytfannie, natnij w poprzek, posól w środku i posyp pieprzem, włóż 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Podawaj rybę z sałatką wodorostów.

Smażona dorada w panierce z panierowanym kalafiorem

Przygotuj tusze z dorady, sól, pieprz, sok z cytryny, bułkę tartą, 1 małą główkę kalafiora, 60 g mąki ziemniaczanej i 60 g mąki pszennej, 15 g żółtego sera, 2 jajka. Tusze z dorady opłucz, oczyść z łusek i ponacinaj. Oprósz je solą oraz pieprzem, także w środku, na koniec skrop sokiem z cytryny. Całość odstaw na kilka minut do lodówki. Kalafiory podziel na większe różyczki, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmij rybę z lodówki, panieruj w mące, jajku i bułce tartej, smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Przygotuj panierkę do kalafiora, miksując na gładką masę mąkę ziemniaczaną i pszenną, starty żółty ser, jajko i pół szklanki wody doprawione solą i pieprzem. Maczaj w cieście różyczki kalafiora i smaż na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj z doradą i dodatkiem sosu czosnkowego.

Inne ryby z kategorii ryby morskie

  • Łosoś

    losos-180x110

    To ryba ceniona za smaczne mięso i wysokie wartości odżywcze, która w każdej potrawie smakuje znakomicie.

  • Tuńczyk

    tunczyk-180x110

    Jest rybą niezwykle popularną, wykorzystywaną w potrawach wielu krajów świata.

  • Leszcz

    leszcz-180x110

    Jest dość tłusty, ościsty, o białym mięsie. To ryba idealnie nadająca się do wędzenia.