Ten towarzyszący człowiekowi właściwie od początku jego istnienia składnik diety stanowi świetne źródło substancji odżywczych niezbędnych do życia.
Jaja są ważnym produktem spożywczym mającym różnorodne zastosowanie kulinarne. Są nie tylko głównym składnikiem typowych potraw jajecznych ale także oba składniki jaja, czyli białko i żółtko, odgrywają ważną rolę przy przyrządzaniu wielu innych potraw. Żółtko doskonale nadaje się do zagęszczania zup i sosów natomiast biało najczęściej wykorzystywane jest przy produkcji deserów.

Jak odczytywać oznaczenia na jajkach?

Jaja oferowane w handlu różnią się między sobą klasą wagową i jakościową - cechami, którymi objęto międzynarodowym oznakowaniem.

Kodowanie

Oznaczenie na jajkach - kodowanie

Klasyfikacja jaj ze względu na rozmiar

Klasyfikacja jaj ze względy na rozmiar

Dostępne opakowania

10 szt.

jaja-sztuk-10

Kratka 30 szt.

jaja-sztuk-30

Kratka 90 szt.

jaja-sztuk-90

Próba świeżości w wodzie

próba świezości jaj
Jeśli po włożeniu do szklanki z 10% roztworem soli kuchennej (10 g solu na 100 ml wody) jajko natychmiast opada na dno, to znaczy, że jest świeże.
próba świezości jaj
Jajko siedmiodniowe ma już nieco większą komorę powietrzną i dlatego ustawia się szerszym końcem do góry.
próba świezości jaj
Jajko pływające po powierzchni ma jeszcze większą komorę powietrzną, a to znaczy, że może mieć ono nawet kilka miesięcy.


Pozostałe produkty w kategorii Nabiał