Jeżeli troszczysz się o swoje zdrowie i urodę, a równocześnie chcesz dostarczyć swoim kubkom smakowym niezapomnianych doznań, zadbaj o to, aby na Twoim talerzu co jakiś czas gościła wołowina. To mięso bogate w białko, witaminy oraz minerały. Wołowina wymaga od przygotowującej je osoby pewnej wiedzy kulinarnej, a umiejętnie przyrządzone mięso - naprawdę zachwyca smakiem. Jeżeli do tej pory rzadko sięgałeś po wołowinę, nadszedł czas, aby to zmienić!

Wybrana oferta wołowiny w MAKRO

  • Polędwica wołowa

    polędwica wołowa w hurtowni MAKRO

    Ten rodzaj wołowiny świetnie nadaje się na steki, befsztyki, medaliony. Wspaniale smakuje smażona lub pieczona.

  • Szponder wołowy

    szponder wołowy w hurtowni MAKRO

    Szponder często jest wykorzystywany do przygotowania rosołu, dzięki niemu bulion nabiera intensywnej barwy i wyraźnego wołowego smaku.

  • Udziec wołowy

    udziec wołowy w hurtowni MAKRO

    Mięso pochodzące z udźca wołowego charakteryzuje się mocnym i głębokim smakiem. Często jest wybierane do pieczenia lub duszenia.

  • Rostbef wołowy

    rostbef wołowy w hurtowni MAKRO

    Dostarcza delikatnego marmurkowatego mięsa. Dzięki niewielkiej, ale równomiernie rozłożonej, ilości tłuszczu bardzo dobrze nadaje się do pieczenia w całości.

  • Goleń wołowa

    goleń wołowa w hurtowni MAKRO

    Często wybierana do smażenia, pieczenia i gotowania. Przyrządzisz z niej aromatyczny i smaczny gulasz, wywar i esencjonalny sos.

  • Karkówka wołowa

    karkówka wołowa

    Mięso pochodzące z karku najczęściej wykorzystywane jest do gulaszu. Z powodzeniem można ją także po rozbiciu włókien wykorzystać na kotlety lub piec na grillu.

  • Tatar wołowy

    tatar w hurtowni MAKRO

    Na tatar zawsze wybierane jest mięso najwyższej jakości, delikatne i smaczne. Do spożycia jest podawane na surowo z jajkiem, cebulą i ogórkiem.

  • Mięso wołowe kl. II

    mięso wołowe kl. II w hurtowni MAKRO

    Ten rodzaj mięsa najczęściej wybierany na gulasze i potrawy z jednego garnka. Doskonale sprawdzi się w kuchni plenerowej lub w kociołku nad żywym ogniem.

  • Antrykot wołowy

    antrykot w hurtowni MAKRO

    Antrykot nadaje się wprost idealnie do pieczenia w całości, a po pokrojeniu na kotlety, z powodzeniem także do grillowania.


Dowiedz się więcej

  • Duża zawartość białka i witamin

    Wołowina to jedno z najbardziej wartościowych mięs czerwonych dostępnych na polskim rynku. Zawiera sporo białka, jest bogata w witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B1, B2, B3, B6 oraz B12). Ponadto zawiera witaminę A, D i E, a także cenne pierwiastki śladowe oraz minerały, spośród których warto wymienić chociażby magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, mangan, cynk, selen, miedź czy jod. Wszystkie te składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a niektóre z nich znajdziemy wyłącznie w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

  • Marmurkowatość mięsa

    Dobrej jakości mięso wołowe jest poprzecinane drobnymi niteczkami tłuszczu i ma tzw. marmurkową strukturę. Struktura ta gwarantuje, że w procesie przyrządzania potrawy wołowina pozostanie soczysta i zachowa wyjątkowy smak. Gotowe danie nie będzie też ani zbyt chude, ani zbyt tłuste. Wybierając idealny kawałek mięsa wołowego, zwracaj więc zawsze uwagę na rozmieszczenie tłuszczu i sięgaj po takie fragmenty tuszy wołowej, które mają strukturę marmurkową. 
    Jako ciekawostkę warto podać, że w niektórych krajach świata, np. w USA, jako jedyną klasyfikację mięsa wołowego wykorzystuje się stopień jego marmurkowatości.


  • Wagyū - wołowina luksusowa!

    Jest ogólną nazwą kilku ras bydła hodowanego w Japonii. Na świecie najbardziej ceni się odmianę z Kobe. Bydło każdego dnia pojone jest piwem, a także nacierane sake. Zwierzęta spędzają całe życie w niezwykle wygodnych i wolnych od stresu warunkach – w czym pomaga im słuchanie muzyki klasycznej. Dzięki tym zabiegom, uzyskiwana jest idealna marmurkowatość mięsa. Z uwagi na swój luksusowy charakter  najczęściej jest podawana w formie surowej jako sashimi lub sushi, a także carpaccio.
    Do kupienia w wybranych halach MAKRO.

Argentyńska oraz brazylijska wołowina

Wołowina argentyńska oraz brazylijska zawdzięcza swoją światową sławę wypasowi specjalnej rasy krów mięsnych. W Argentynie oraz Brazylii powszechny jest sposób tradycyjnej i ekologicznej hodowli - polegający na wolnym wypasie bydła na ogromnych, rozległych pastwiskach. Hodowli krów pozytywnie służy również sprzyjający klimat, krystalicznie czyste powietrze i trawa bogata w składniki odżywcze oraz witaminy.

Ciekawostką jest, że Argentyńczycy i Brazylijczycy postrzegaj swoją wołowinę w kategoriach dobra narodowego. Wołowina jest tam szalenie popularna - szacuje się, że statystyczny Argentyńczyk w ciągu roku spożywa do 100 kg wołowiny – dla porównania Polak... zaledwie 2,5 kg.

W halach MAKRO znajdziesz zarówno wołowinę argentyńską jak i brazylijską.

Dowiedz się więcej o wołowinie z Brazylii »

Znakomita wołowina wagyū w MAKRO

  • Sushi z Wagyū

    sushi z Wagyū

    By poczuć wszystkie walory doskonałego mięsa, trzeba jeść je na surowo. Konkurencją dla tatara jest sushi z wołowiny wagyū, uważanej za najlepszą na świecie. Szukaj jej w halach MAKRO!

  • Carpaccio z Wagyū

    wagyu-carpaccio-300-200

    Carpaccio to modna przekąska, która święci triumfy w restauracjach przygotowywana z warzyw, owoców… Fenomenalnie smakuje jednak z wołowiną wagyū, którą znajdziesz w wybranych halach MAKRO!

  • Stek z Wagyū

    stek z Wagyū

    Do steków potrzebne jest najlepsze mięso: soczyste i kruche. Taka jest wołowina wagyū, japoński specjał, który zdobywa podniebienia smakoszy. Szukaj wołowiny wagyū w wybranych halach MAKRO!



Wołowina w MAKRO

Świeża, pochodząca z pewnych źródeł wołowina to prawdziwy rarytas. Sięgaj zawsze po mięso dobrej jakości, a będziesz mieć pewność, że na jego bazie stworzysz naprawdę apetyczne, aromatyczne, a zarazem zdrowe potrawy. Doskonałej jakości wołowinę znajdziesz w hurtowni MAKRO. Zaskoczy Cię nie tylko szeroki wybór asortymentu, ale także korzystne ceny.

podzial-poltuszy-wolowej-hurtownia-makro-940-350

Przeznaczenie kulinarne

Mięso wołowe ma szerokie zastosowanie w kuchni i jest chętnie wybierane ze względu na wyrazisty smak, a także wartości odżywcze. Wymaga dłuższej obróbki cieplnej, a szczególną uwagę przy jego przyrządzaniu warto zwrócić na strukturę wybranego kawałka, ilość tłuszczu i konsystencję.

przeznaczenie-kulinarne-wolowinyx

Pieczona wołowina

Delikatnie przerośnięte tłuszczem kawałki wołowiny doskonale nadają się do pieczenia, gdyż nie wysychają, pozostają soczyste, aromatyczne i pozwalają na wiele kuchennych eksperymentów.

Do pieczenia w całości albo w kawałkach nadaje się rostbef, antrykot oraz polędwica. Dobrze sprawdzi się także pochodzące z udźca wołowego zrazowe, które – odpowiednio doprawione – zachwycą wybornym smakiem niejednego miłośnika dobrej kuchni.
pieczen-wolowa-300-150

Smażona wołowina

Rodzajem wołowiny, który najlepiej nadaje się do smażenia, jest stek, mięso pochodzące z polędwicy lub z rostbefu. Pokrojone na plastry równej grubości, o marmurkowej strukturze, z delikatnymi nitkami tłuszczu, zachowuje podczas obróbki cieplnej soczystość, delikatność oraz charakterystyczny, intensywny aromat. Do smażenia nadaje się także polędwica, która stanowi najbardziej pożądany fragment wołowiny - jest chuda, miękka i łatwa w przygotowaniu.
smazona-wolowina-300-150

Gotowana wołowina

Jeżeli w swojej lodówce masz szponder, rostbef, mięsień podłopatkowy czy środkową część wołowego mostka - z powodzeniem możesz je ugotować. Te smakowite kawałki mięsa wołowego znakomicie smakują długo gotowane, na wolnym ogniu. Przypraw je sowicie aromatycznymi przyprawami, a dzięki temu świetnie sprawdzą się na przykład jako składnik rosołu wołowego, czy dodatek do wyśmienitego gulaszu.
gotowana-wolowina-300-150

Duszona wołowina

Mięso wołowe bardzo dobrze smakuje także w wersji duszonej –  potwierdzi to niejeden z jego miłośników. Do takiej obróbki cieplnej można wykorzystać m.in. kawałki pochodzące z karku, tzw. łaty wołowej, a także szponder, mostek i goleń. Pokrojone w kawałki, odpowiednio przyprawione, w procesie duszenia zyskują soczystość, intensywny aromat i wprost rozpływają się w ustach.
duszona-wolowina-300-150

Sprawdź przepisy na wyśmienite dania z wołowiny

Stek z antrykotu
Stir fry z wołowiną
Hamburger z wołowiny

Może Cię także zainteresować:

Świat MAKRO Inspiracji

Oferta ryb w MAKRO