Jeżeli troszczysz się o swoje zdrowie i urodę, a równocześnie chcesz dostarczyć swoim kubkom smakowym niezapomnianych doznań, zadbaj o to, aby na Twoim talerzu co jakiś czas gościła wołowina. To mięso bogate w białko, witaminy oraz minerały. Wołowina wymaga od przygotowującej je osoby pewnej wiedzy kulinarnej, a umiejętnie przyrządzone mięso - naprawdę zachwyca smakiem. Jeżeli do tej pory rzadko sięgałeś po wołowinę, nadszedł czas, aby to zmienić!
Wybrana oferta wołowiny w MAKRO
Polędwica wołowa
Ten rodzaj wołowiny świetnie nadaje się na steki, befsztyki, medaliony. Wspaniale smakuje smażona lub pieczona.
Szponder wołowy
Szponder często jest wykorzystywany do przygotowania rosołu, dzięki niemu bulion nabiera intensywnej barwy i wyraźnego wołowego smaku.
Udziec wołowy
Mięso pochodzące z udźca wołowego charakteryzuje się mocnym i głębokim smakiem. Często jest wybierane do pieczenia lub duszenia.
Rostbef wołowy
Dostarcza delikatnego marmurkowatego mięsa. Dzięki niewielkiej, ale równomiernie rozłożonej, ilości tłuszczu bardzo dobrze nadaje się do pieczenia w całości.
Goleń wołowa
Często wybierana do smażenia, pieczenia i gotowania. Przyrządzisz z niej aromatyczny i smaczny gulasz, wywar i esencjonalny sos.
Karkówka wołowa
Mięso pochodzące z karku najczęściej wykorzystywane jest do gulaszu. Z powodzeniem można ją także po rozbiciu włókien wykorzystać na kotlety lub piec na grillu.
Tatar wołowy
Na tatar zawsze wybierane jest mięso najwyższej jakości, delikatne i smaczne. Do spożycia jest podawane na surowo z jajkiem, cebulą i ogórkiem.
Mięso wołowe kl. II
Ten rodzaj mięsa najczęściej wybierany na gulasze i potrawy z jednego garnka. Doskonale sprawdzi się w kuchni plenerowej lub w kociołku nad żywym ogniem.
Antrykot wołowy
Antrykot nadaje się wprost idealnie do pieczenia w całości, a po pokrojeniu na kotlety, z powodzeniem także do grillowania.
Dowiedz się więcej
Duża zawartość białka i witamin
Wołowina to jedno z najbardziej wartościowych mięs czerwonych dostępnych na polskim rynku. Zawiera sporo białka, jest bogata w witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B1, B2, B3, B6 oraz B12). Ponadto zawiera witaminę A, D i E, a także cenne pierwiastki śladowe oraz minerały, spośród których warto wymienić chociażby magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, mangan, cynk, selen, miedź czy jod. Wszystkie te składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a niektóre z nich znajdziemy wyłącznie w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
Marmurkowatość mięsa
Dobrej jakości mięso wołowe jest poprzecinane drobnymi niteczkami tłuszczu i ma tzw. marmurkową strukturę. Struktura ta gwarantuje, że w procesie przyrządzania potrawy wołowina pozostanie soczysta i zachowa wyjątkowy smak. Gotowe danie nie będzie też ani zbyt chude, ani zbyt tłuste. Wybierając idealny kawałek mięsa wołowego, zwracaj więc zawsze uwagę na rozmieszczenie tłuszczu i sięgaj po takie fragmenty tuszy wołowej, które mają strukturę marmurkową.
Jako ciekawostkę warto podać, że w niektórych krajach świata, np. w USA, jako jedyną klasyfikację mięsa wołowego wykorzystuje się stopień jego marmurkowatości.
Wagyū - wołowina luksusowa!
Jest ogólną nazwą kilku ras bydła hodowanego w Japonii. Na świecie najbardziej ceni się odmianę z Kobe. Bydło każdego dnia pojone jest piwem, a także nacierane sake. Zwierzęta spędzają całe życie w niezwykle wygodnych i wolnych od stresu warunkach – w czym pomaga im słuchanie muzyki klasycznej. Dzięki tym zabiegom, uzyskiwana jest idealna marmurkowatość mięsa. Z uwagi na swój luksusowy charakter najczęściej jest podawana w formie surowej jako sashimi lub sushi, a także carpaccio.
Do kupienia w wybranych halach MAKRO.
Argentyńska oraz brazylijska wołowina
Wołowina argentyńska oraz brazylijska zawdzięcza swoją światową sławę wypasowi specjalnej rasy krów mięsnych. W Argentynie oraz Brazylii powszechny jest sposób tradycyjnej i ekologicznej hodowli - polegający na wolnym wypasie bydła na ogromnych, rozległych pastwiskach. Hodowli krów pozytywnie służy również sprzyjający klimat, krystalicznie czyste powietrze i trawa bogata w składniki odżywcze oraz witaminy.
Ciekawostką jest, że Argentyńczycy i Brazylijczycy postrzegaj swoją wołowinę w kategoriach dobra narodowego. Wołowina jest tam szalenie popularna - szacuje się, że statystyczny Argentyńczyk w ciągu roku spożywa do 100 kg wołowiny – dla porównania Polak... zaledwie 2,5 kg.
W halach MAKRO znajdziesz zarówno wołowinę argentyńską jak i brazylijską.
Dowiedz się więcej o wołowinie z Brazylii »
Znakomita wołowina wagyū w MAKRO
Sushi z Wagyū
By poczuć wszystkie walory doskonałego mięsa, trzeba jeść je na surowo. Konkurencją dla tatara jest sushi z wołowiny wagyū, uważanej za najlepszą na świecie. Szukaj jej w halach MAKRO!
Carpaccio z Wagyū
Carpaccio to modna przekąska, która święci triumfy w restauracjach przygotowywana z warzyw, owoców… Fenomenalnie smakuje jednak z wołowiną wagyū, którą znajdziesz w wybranych halach MAKRO!
Stek z Wagyū
Do steków potrzebne jest najlepsze mięso: soczyste i kruche. Taka jest wołowina wagyū, japoński specjał, który zdobywa podniebienia smakoszy. Szukaj wołowiny wagyū w wybranych halach MAKRO!
Wołowina w MAKRO
Świeża, pochodząca z pewnych źródeł wołowina to prawdziwy rarytas. Sięgaj zawsze po mięso dobrej jakości, a będziesz mieć pewność, że na jego bazie stworzysz naprawdę apetyczne, aromatyczne, a zarazem zdrowe potrawy. Doskonałej jakości wołowinę znajdziesz w hurtowni MAKRO. Zaskoczy Cię nie tylko szeroki wybór asortymentu, ale także korzystne ceny.
Przeznaczenie kulinarne
Mięso wołowe ma szerokie zastosowanie w kuchni i jest chętnie wybierane ze względu na wyrazisty smak, a także wartości odżywcze. Wymaga dłuższej obróbki cieplnej, a szczególną uwagę przy jego przyrządzaniu warto zwrócić na strukturę wybranego kawałka, ilość tłuszczu i konsystencję.
Pieczona wołowina
Delikatnie przerośnięte tłuszczem kawałki wołowiny doskonale nadają się do pieczenia, gdyż nie wysychają, pozostają soczyste, aromatyczne i pozwalają na wiele kuchennych eksperymentów.
Do pieczenia w całości albo w kawałkach nadaje się rostbef, antrykot oraz polędwica. Dobrze sprawdzi się także pochodzące z udźca wołowego zrazowe, które – odpowiednio doprawione – zachwycą wybornym smakiem niejednego miłośnika dobrej kuchni.
Smażona wołowina
Rodzajem wołowiny, który najlepiej nadaje się do smażenia, jest stek, mięso pochodzące z polędwicy lub z rostbefu. Pokrojone na plastry równej grubości, o marmurkowej strukturze, z delikatnymi nitkami tłuszczu, zachowuje podczas obróbki cieplnej soczystość, delikatność oraz charakterystyczny, intensywny aromat. Do smażenia nadaje się także polędwica, która stanowi najbardziej pożądany fragment wołowiny - jest chuda, miękka i łatwa w przygotowaniu.
Gotowana wołowina
Jeżeli w swojej lodówce masz szponder, rostbef, mięsień podłopatkowy czy środkową część wołowego mostka - z powodzeniem możesz je ugotować. Te smakowite kawałki mięsa wołowego znakomicie smakują długo gotowane, na wolnym ogniu. Przypraw je sowicie aromatycznymi przyprawami, a dzięki temu świetnie sprawdzą się na przykład jako składnik rosołu wołowego, czy dodatek do wyśmienitego gulaszu.
Duszona wołowina
Mięso wołowe bardzo dobrze smakuje także w wersji duszonej – potwierdzi to niejeden z jego miłośników. Do takiej obróbki cieplnej można wykorzystać m.in. kawałki pochodzące z karku, tzw. łaty wołowej, a także szponder, mostek i goleń. Pokrojone w kawałki, odpowiednio przyprawione, w procesie duszenia zyskują soczystość, intensywny aromat i wprost rozpływają się w ustach.
Sprawdź przepisy na wyśmienite dania z wołowiny
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej