Perliczka z uwagi na swoje afrykańskie korzenie, często jest nazywana kurą afrykańską lub kurą gwinejską. Hodowla perliczek na terenie Europy i Ameryki jest prowadzona od kilku stuleci, zarówno w formie ptaka ozdobnego jak i użytkowego. Największymi producentami mięsa z perliczek są Francja i Włochy, gdzie ptaki są hodowane w gigantycznych fermach. Z natury perliczka jest niezwykle żywiołowa i bojaźliwa, posiada zdolność łatwej adaptacji w nowych warunkach. Charakterystyczną cechą perliczek jest ich przeraźliwy krzyk, który przypomina trąbienie.

Wybrana oferta

  • Tuszka z perliczki wielkopolskiej

    tuszka perliczki w hurtowni MAKRO

    Perliczka posiada wyjątkowo chude, a jednocześnie bogate w białko mięso.



Więcej o perliczke

  • Hodowla perliczek

    Hodowla perliczek odbywa się głównie w klatkach i jest nazywana intensywną. Zazwyczaj ubija się osobniki, które osiągnęły wiek 6 tygodni, a masa ich ciała sięga od 500 do 600 g.

  • Zastosowanie kulinarne mięsa

    Uzysk mięsa z tuszki perliczki stanowią: pierś 32% tuszy, udka 29%.

    Warto zaznaczyć, że mięso z perliczki zawiera wyjątkowo mało tłuszczu: pierś zaledwie 1,1%, a udko 2,7%. Perliczka posiada najbardziej chude mięso spośród wszystkich gatunków drobiu, posiada jednocześnie najwyższą zawartość białka – aż 25,4% (uda).