Dziczyzna zapewnia niesamowite doznania kulinarne. Jest to mięso zdrowe, w 100% naturalne. Każdy gatunek zapewnia inne walory smakowe i aromat, który dodatkowo jest zmienny, zależnie od pory roku! Zapraszamy do hali MAKRO, gdzie znajdziesz wyśmienite mięso z dzika, sarny, jelenia, a także zająca!

Oferta dziczyzny w MAKRO

  • Bażant

    bazant-180x110

    Bażant łowny prowadzi poligamiczny tryb życia, w którym na jednego koguta średnio przypada 5 kur.

  • Dzik

    dzik-180-110

    To mięso jest jędrne i soczyste, a jego aromat pozwala łatwo odróżnić je od wieprzowiny.

  • Jeleń

    jelen-180-110

    Mięso jelenia posiada nadzwyczaj mało tłuszczu, a jego konsystencja jest zwarta i jędrna.

  • Perliczka

    perliczka-180x110

    Perliczka z uwagi na swoje afrykańskie korzenie, często jest nazywana kurą afrykańską lub kurą gwinejską.

  • Przepiórka

    przepiorka-180x110

    Przepiórki to nieduże, płochliwe ptaki. Są bardzo aktywne, potrafią szybko biegać i latać.

  • Sarna

    sarna-180-110

    Sarnina jest bardzo chuda i posiada wszechstronne zastosowanie kulinarne.

  • Zając

    zajac-180x110

    Mięso zająca jest ostre w smaku, zupełnie inne od pozostałych gatunków mięsa.



Zdrowie mięso

Bogactwo składników mineralnych, pierwiastków śladowych oraz duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawiają, że mięso to jest niezwykle zdrowe, a także smaczne. Zawiera znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega 3, które nie tylko dostarczają naszemu organizmowi energię, ale także wytwarzają substancje przeciwzapalne i prowitaminę D, bez których niemożliwe jest wchłanianie wapnia. Dziczyzna obfituje także w składniki mineralne, takie jak fosfor, potas i magnez oraz między innymi witaminy B1 i B2.



Ciekawostka:

Dziczyzna, także mrożona, zachowuje swój specyficzny aromat wynikający z rodzaju pożywienia danego zwierzęcia. Na przykład w maju aromat sarny jest lekko korzenny, ponieważ zwierzę przez kilka miesięcy żywiło się świeżymi ziołami i polnymi kwiatami. W lecie na charakterystyczny mocny aromat sarniego mięsa wpływają młode liście i gałązki bukowe, owies i pszenica na zmianę z koniczyną i lucerną. Jesienią orzechowy posmak nadają mu orzeszki buczyny, żołędzie, a także liście malin i jeżyn oraz różne grzyby jadalne. Warto to uwzględnić podczas przyprawiania mięsa.


Czy wiesz, że dziczyzna...?

Dziczyzna - infografika 1
Dziczyzna, to jeden z niewielu środków żywności w naszych czasach, który w pełni odpowiada zapotrzebowaniom biologicznym człowieka.

Zobacz infografikę »
Dziczyzna - infografika 2

Mięso dzikich zwierząt posiada specyficzny smak i aromat, który wynika z ich sposobu odżywiania się.


Zobacz infografikę »

Dziczyzna - infografika 3

W procesie produkcji dziczyzny ogromne znaczenie mają punkty monitorowania zwierzyny łownej.


Zobacz infografikę »


Dziczyzna - infografika 4

Każdy gatunek zwierzęcia ma swoje cechy charakterystyczne, jak choćby aromat, który nie jest taki sam przez cały rok.

Zobacz infografikę »


Przepisy kulinarne

Comber z sarny owinięty porem

comber z sarny owinięty porem
Dziczyzna z grilla to smaczne doświadczenie, dzięki któremu możesz naprawdę zaimponować swoim gościom. Dlatego też warto zdecydować się na dziczyznę!

Sprawdź przepis

Może Cię także zainteresować:


Świat MAKRO Inspiracji


Oferta ryb w MAKRO