Dziczyzna zapewnia niesamowite doznania kulinarne. Jest to mięso zdrowe, w 100% naturalne. Każdy gatunek zapewnia inne walory smakowe i aromat, który dodatkowo jest zmienny, zależnie od pory roku! Zapraszamy do hali MAKRO, gdzie znajdziesz wyśmienite mięso z dzika, sarny, jelenia, a także zająca!
Oferta dziczyzny w MAKRO
Bażant łowny prowadzi poligamiczny tryb życia, w którym na jednego koguta średnio przypada 5 kur.
To mięso jest jędrne i soczyste, a jego aromat pozwala łatwo odróżnić je od wieprzowiny.
Mięso jelenia posiada nadzwyczaj mało tłuszczu, a jego konsystencja jest zwarta i jędrna.
Perliczka z uwagi na swoje afrykańskie korzenie, często jest nazywana kurą afrykańską lub kurą gwinejską.
Przepiórki to nieduże, płochliwe ptaki. Są bardzo aktywne, potrafią szybko biegać i latać.
Sarnina jest bardzo chuda i posiada wszechstronne zastosowanie kulinarne.
Mięso zająca jest ostre w smaku, zupełnie inne od pozostałych gatunków mięsa.
Zdrowie mięso
Bogactwo składników mineralnych, pierwiastków śladowych oraz duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawiają, że mięso to jest niezwykle zdrowe, a także smaczne. Zawiera znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega 3, które nie tylko dostarczają naszemu organizmowi energię, ale także wytwarzają substancje przeciwzapalne i prowitaminę D, bez których niemożliwe jest wchłanianie wapnia. Dziczyzna obfituje także w składniki mineralne, takie jak fosfor, potas i magnez oraz między innymi witaminy B1 i B2.
Ciekawostka:
Dziczyzna, także mrożona, zachowuje swój specyficzny aromat wynikający z rodzaju pożywienia danego zwierzęcia. Na przykład w maju aromat sarny jest lekko korzenny, ponieważ zwierzę przez kilka miesięcy żywiło się świeżymi ziołami i polnymi kwiatami. W lecie na charakterystyczny mocny aromat sarniego mięsa wpływają młode liście i gałązki bukowe, owies i pszenica na zmianę z koniczyną i lucerną. Jesienią orzechowy posmak nadają mu orzeszki buczyny, żołędzie, a także liście malin i jeżyn oraz różne grzyby jadalne. Warto to uwzględnić podczas przyprawiania mięsa.
Czy wiesz, że dziczyzna...?
Dziczyzna, to jeden z niewielu środków żywności w naszych czasach, który w pełni odpowiada zapotrzebowaniom biologicznym człowieka.
Zobacz infografikę »
Mięso dzikich zwierząt posiada specyficzny smak i aromat, który wynika z ich sposobu odżywiania się.
Zobacz infografikę »
W procesie produkcji dziczyzny ogromne znaczenie mają punkty monitorowania zwierzyny łownej.
Zobacz infografikę »
Każdy gatunek zwierzęcia ma swoje cechy charakterystyczne, jak choćby aromat, który nie jest taki sam przez cały rok.
Zobacz infografikę »
Przepisy kulinarne
Comber z sarny owinięty porem
Dziczyzna z grilla to smaczne doświadczenie, dzięki któremu możesz naprawdę zaimponować swoim gościom. Dlatego też warto zdecydować się na dziczyznę!
Sprawdź przepis