Szafran

banner-saffron

Smak i zapach

Aromat szafranu jest często opisywany przez koneserów jako woń przypominająca miód zabarwiony nutą trawy lub siana.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Szafran należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie należy kupować ilości większych niż te, które można wykorzystać w ciągu pół roku.

Porcje:

  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu = 1/4 łyżeczki sproszkowanego szafranu

Stosowanie podczas gotowania:

  • Aby wydobyć kolor szafranu i zapewnić jego równomierny rozkład, przed użyciem nitki szafranu należy parzyć w gorącej wodzie, bulionie, mleku lub winie przez około 30 minut. Następnie należy dodać wywar do potrawy, zwykle bliżej końca jej przyrządzania. Jeśli nitki nie muszą być widoczne w potrawie, można użyć sproszkowanego szafranu. Proszek można łatwiej odmierzać, pozwala uzyskać równomierny rozkład koloru, można go dodawać bezpośrednio do potraw (bez sporządzania wywaru) i kosztuje tyle samo co nitki, ale jest bardziej intensywny, przez co można go przechowywać przez dłuższy okres.

Dania, do których najbardziej pasuje

fish-tuna

Ryby

  • Składnik marynaty
shellfish

Owoce morza

  • Jako przyprawa
rice-dish

Warzywa

  • Do przyprawiania potraw z ryżu

Propozycja przepisu

  • 1 kg małży
  • 200 ml białego wina
  • 2 l bulionu rybnego
  • 1 fenkuł
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera
  • 1/2 g szafranu
  • Liść laurowy
  • Pieprz ziarnisty
  • Goździk
  • Pietruszka
  • 1 mieszanka ziołowa (rozmaryn, tymianek, majeranek)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Dokładnie przepłukać małże i wyciągnąć te, które są otwarte. Grubo pokroić warzywa, cebulę i czosnek.

Następnie wszystko smażyć na dużej patelni aż do zeszklenia, zalać białym winem i dolać bulion rybny.

Dodać wszystkie przyprawy i mieszankę ziołową. Doprawić całość do smaku pieprzem i solą i przez chwilę gotować na wolnym ogniu. Następnie dodać małże i pozostawić w temperaturze wrzenia na 10 do 15 minut aż do otworzenia się skorup.

Zbyt długie gotowanie może sprawić, że małże staną się nieprzyjemnie żylaste. Wyciągnąć te małże, które się nie otworzyły.

Podawać otwarte małże z sokiem. Będą dobrze smakować z opieczoną bagietką.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Liście laurowe, Cynamon, Goździki, Gałka muszkatołowa


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe