Zielony pieprz

banner-green-pepper

Smak i zapach

Zielony pieprz to przyprawa o pikantnym i ożywczym smaku oraz łagodnym zapachu. Jest mniej ostry niż pieprz czarny.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Pieprz ziarnisty należy przechowywać w szczelnych pojemnikach w chłodnym, suchym miejscu przez okres jednego roku. Przy prawidłowym przechowywaniu ziarna pieprzu mogą nie stracić swoich właściwości nawet przez trzy lata.

Porcje:

  • 1 łyżeczka (5 ml) ziaren pieprzu = 1 ½ łyżeczki (7 ml) mielonego pieprzu.

Stosowanie podczas gotowania:

  • Przy stosowaniu pieprzu mielonego należy go dodawać pod koniec gotowania, aby w jak największym stopniu uzyskać jego smak. Należy go używać, przygotowując ostre potrawy.

Dania, do których najbardziej pasuje

fish

Ryby

  • Jako przyprawa
  • Jako marynata
soup2

Buliony i sosy

  • Buliony i sosy
risotto

Zupy i potrawki

  • Jako przyprawa do zup
letucce

Warzywa

  • Jako przyprawa do sałatek
  • Jako przyprawa do ryżu

Sos z zielonego pieprzu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pokrojone w paski szalotki
  • 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku, tylko liście
  • 230 ml brandy
  • 1 karton bulionu wołowego
  • 260 ml śmietany
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 120 ml ziaren zielonego pieprzu odsączonych z zalewy

Przygotowanie

Z obu stron obsmażyć mięso, które ma zostać podane wraz z sosem. Ściągnąć mięso z patelni — wytopione soki posłużą jako baza sosu. Dolać oliwę z oliwek, dodać szalotki, czosnek i tymianek i smażyć sauté przez 1 do 2 minut. Dolać brandy i sflambirować, ściągając z ognia. 

Gdy płomienie znikną, ponownie umieścić patelnię na ogniu, wlać bulion i odparować, redukując ilość do około połowy.

Odfiltrować cząstki stałe i dodać śmietanę z musztardą.

Ponownie odparować około połowę, zgasić ogień i dodać ziarna zielonego pieprzu.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Czosnek, Pietruszka, Chilli, Tymianek, Rozmaryn, Liście laurowe,


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe