Czarny pieprz

banner-black-pepper

Smak i zapach

Czarny pieprz jest najbardziej aromatycznym rodzajem pieprzu. Ma bardzo intensywny i palący smak.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Pieprz ziarnisty należy przechowywać w szczelnych pojemnikach w chłodnym, suchym miejscu przez okres jednego roku. Przy prawidłowym przechowywaniu ziarna pieprzu nie stracą swoich właściwości nawet przez trzy lata.

Porcje:

  • 1 łyżeczka (5 ml) ziaren pieprzu = 1 ½ łyżeczki (7 ml) mielonego pieprzu.

Stosowanie podczas gotowania:

  • Przy stosowaniu pieprzu mielonego należy go dodawać pod koniec gotowania, aby w jak największym stopniu wydobyć jego smak. Czarny pieprz z reguły najlepiej stosować w potrawach o ciemnym kolorze oraz do przyprawiania pikantnych dań.

Dania, do których najbardziej pasuje

beef

Mięso

  • Jako przyprawa do czerwonego mięsa
dark-sauce

Buliony i sosy

  • Do sosów w ciemnym kolorze
shellfish

Owoce morza

  • Jako przyprawa do skorupiaków

Wołowina w czarnym pieprzu

  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 500 g fileta wołowego lub innej porcji miękkiego mięsa wołowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ½ łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 cebula

Przygotowanie:

Korzystając z moździerza, zmielić ziarna pieprzu na masywne kawałki. 

Pokroić wołowinę w kostkę 1x1 cm i wymieszać ją z trzema czwartymi marynaty z mielonego pieprzu, sosu sojowego, sosu ostrygowego, oleju sezamowego oraz sherry. Zagęścić mieszaninę, dodając skrobię ziemniaczaną. Cały czas mieszać, aby uniknąć grudek. Pozostawić wołowinę na 15 minut.

Pokroić paprykę zieloną na niewielkie kawałki. Pokroić cebulę w kostkę i drobno posiekać ząbki czosnku.

Wlać olej roślinny na rozgrzany wok lub głęboką patelnię. Wyciągnąć wołowinę z marynaty i smażyć ją za dużym ogniu do momentu uzyskania przez nią brązowego koloru po obu stronach.

Dodać paprykę, cebulę, czosnek oraz pozostałą część marynaty. Kontynuować pieczenie do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Podać wołowinę przybraną pozostałością pieprzu.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Czosnek, Pietruszka, Chilli, Tymianek, Rozmaryn, Liście laurowe,


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe