Czerwona papryka

banner-red-paprika

Smak i zapach

W zależności od odmiany czerwonej papryki może ona mieć smak od słodkiego — przez łagodny — aż po bardzo ostry.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Sproszkowaną czerwoną paprykę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu. Zaleca się przechowywanie w lodówce. Należy ją chronić przed działaniem promieni słonecznych praz innych źródeł światła. Nie powinna być ponadto przechowywana w pobliżu innych substancji o intensywnym zapachu.

Porcje:

  • Zalecane dawki (na 500 gr): Białe i czerwone mięso = maks. 125 ml, Warzywa = 4 łyżeczki (20 ml), Skorupiaki = 2 do 3 łyżeczek (10 do 15 ml)

Stosowanie podczas gotowania:

  • Suszoną czerwoną paprykę zwykle dodaje się pod koniec gotowania, ponieważ wysoka temperatura może osłabić jej kolor oraz smak.

Dania, do których najbardziej pasuje

goulash1

Mięso

  • Jako przyprawa do czerwonego mięsa i kiełbasy
  • Jako marynata
shellfish

Owoce morza

  • Jako przyprawa do skorupiaków
goulash

Zupy i potrawki

  • Jako przyprawa

Zupa gulaszowa

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 g odtłuszczonej karkówki wołowej pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1 średnia posiekana i obrana marchewka
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 400 g pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
  • 450 g obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

Opiekać mięso na średnim ogniu przez około 2 minuty do momentu, gdy się przyrumieni. Wyciągnąć kawałki karkówki z patelni i dodać na nią cebulę i marchew. Mieszając warzywa, dusić je aż staną się miękkie.

Dodać czosnek i paprykę, wymieszać wszystko ze sobą i pozostawić mieszaninę na wolnym ogniu na około minutę. Wlać bulion wołowy na patelnię i dodać pokrojone pomidory. Cały czas mieszając, gotować całość na wolnym ogniu przez kilka minut.

Ponownie wsypać mięso na patelnię, doprowadzić całość do temperatury wrzenia i gotować pod przykryciem przez około godzinę. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować gulasz przez kolejne 30 minut. 

Doprawić solą i pieprzem. Podawać na głębokich talerzach z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Bazylia, Kmin rzymski, Chilli, Cynamon, Goździki, Czosnek, Oregano, Pietruszka, Rozmaryn, Tymianek


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe