Imbir

banner-ginger

Smak i zapach

Imbir ma bardzo przyjemny i lekko ostry zapach. Jest przyprawą o przenikliwym, intensywnym i nieco gryzącym smaku.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Imbir należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Porcje:

  • 2 łyżki świeżego imbiru = 1 łyżeczka suszonego imbiru

Stosowanie podczas gotowania:

  • Suszony, sproszkowany imbir dodaje się do potrawek, zup, potraw curry, zapiekanek i innych dań. Aby uniknąć utraty smaku w wyniku przegotowania, imbir najlepiej dodawać tuż przez zakończeniem przygotowywania potrawy. Do pieczonych ciast i wypieków można dodawać kandyzowane kawałki imbiru.

Dania, do których najbardziej pasuje

chicken

Mięso

  • Jako marynata do jagnięciny i wołowiny


vegetables

Warzywa

  • Suszony, sproszkowany imbir dodaje się do potrawek, zup, potraw curry, zapiekanek

Zupa marchewkowa z imbirem

  • 2 łyżki masła ze słodkiej śmietany
  • 2 obrane i posiekane cebule
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 kg obranych i pokrojonych w plastry marchewek
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 200 ml bitej śmietany
  • Sól i biały pieprz
  • Śmietana
  • Natki pietruszki

Przygotowanie:

W głębokiej patelni stopić masło na wolnym ogniu. Dodać cebulę i cały czas mieszając, dusić do momentu, gdy stanie się miękka i nabierze złotawej barwy. 

Wlać bulion na patelnię i dodać kawałki marchewki, imbir i zagotować. Gotować zupę na wolnym ogniu do czasu, gdy marchewka stanie się miękka.

Zdjąć zupę z ognia i zaczekać na ostudzenie przez około 5 minut. Dokładnie zmiksować w blenderze i dodać bitą śmietanę. Ponownie podgrzać zupę i przygotować do podania. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz przybrać pietruszką i bitą śmietaną.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Oregano, Kmin rzymski, Czerwona papryka, Pietruszka, Cynamon, Goździki, Gałka muszkatołowa,


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe