Cynamon

banner-cinnamon

Smak i zapach

Cynamon chiński ma czerwonawobrązowy kolor i delikatny słodko-gorzki smak. Laski cynamonu mają łagodny i słodkawy posmak.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Cynamon należy przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od światłą i wysokiej temperatury. Okres przydatności cynamonu można wydłużyć, przechowując go w lodówce.

Porcje:

  • Jedna laska cynamonu = 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. W przypadku mielonego cynamonu zalecana dawka to od 1 do 4 gramów dziennie.

Stosowanie podczas gotowania:

  • Dodanie cynamonu znacznie poprawia smak przyrządzanych potraw oraz wypieków. Nie stracą one swojego aromatu, a wręcz przeciwnie — zapach zostanie podkreślony. Laski cynamonu często stosuje się także do przybierania i ozdabiania potraw.

Dania, do których najbardziej pasuje

meatballs

Mięso

  • Jako przyprawa do jagnięciny
  • Jako marynata
chicken4

Drób

  • Jako przyprawa do kurczaka
  • Jako marynata
fish

Ryby

  1. Jako przyprawa
  2. Jako marynata

Kurczak w cynamonie

  • 4 połówki piersi z kurczaka (bez kości)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Wstępnie rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wymieszać zmielony cynamon, zestaw przypraw oraz sproszkowany czosnek z solą i pieprzem. Dokładnie posypać całe mięso przygotowaną mieszanką i umieścić piersi z kurczaka w brytfannie.

Piec przez 30 do 40 minut lub do momentu, gdy kurczak zostanie upieczony (przestanie być różowy). Najlepiej podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Chilli, Goździki, Curry, Imbir, Gałka muszkatołowa


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe