Bazylia

banner-basil

Smak i zapach

Suszona bazylia to przyprawa o słodko-gorzkim aromacie, która nadaje potrawom delikatny posmak pieprzu.

Krótkie wskazówki dotyczące kuchni

Przechowywanie:

  • Bazylię należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie należy kupować ilości większych niż te, które można wykorzystać w ciągu pół roku.

Porcje:

  • 1 łyżka suszonej bazylii = 3 łyżki świeżej bazylii

Stosowanie podczas gotowania:

  • Dodanie suszonej bazylii znacznie poprawi smak przyrządzanych potraw. Nie stracą one swojego aromatu, a wręcz przeciwnie — zapach zostanie podkreślony. Świeża bazylia nadaje się bardziej do przybierania i ozdabiania gotowych dań.

Dania, do których najbardziej pasuje

lamb

Mięso

  • Jako marynata do jagnięciny i wołowiny
pizza

Pizza

  • Jako dodatek
salad

Warzywa

  • Składnik sosów sałatkowych
  • Jako marynata

Przekąska warzywna

  • 3 kolorowe papryki
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • ½ papryczki chilli
  • 200g serka twarogowego
  • Oliwa z oliwek
  • Bazylia, tymianek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokroić papryki, cukinię i bakłażana na cienkie, podłużne kawałki. Delikatnie je udusić na patelni z oliwą z oliwek, dodać tymianek i posiekany czosnek, a następnie smażyć aż do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Dopiero wtedy przyprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać czerwoną cebulę i chilli, wymieszać razem z serem śmietankowym, doprawić posiekaną świeżą bazylią i spróbować. Napełnić pokrojone warzywa farszem serowym, zwinąć je i nabić na szpikulec.

Do jakich innych ziół i przypraw pasuje?

Rozmaryn, Oregano


Spójrz na innych przypraw

Wybierz inna przyprawe