Zastawa kuchenna i stołowa

zastawa-kuchenna-i-stolowa-banner

Prototypy dzisiejszej zastawy stołowej, w zależności od kręgu kulturowego, zaczęły się kształtować już w czasach pierwotnych, gdy człowiek szukał sposobu na ułatwienie sobie spożycia pokarmu. Za naczynia w ich dzisiejszym znaczeniu uznawano m.in. obrabiane, drewniane elementy, muszle, czy odcinki bambusa. Współczesne badania archeologiczne dowodzą, że w przypadku sztućców pierwsze pojawiły się łyżki służące do nabierania gorącego pokarmu, pierwotnie drewniane, noże początkowo służące jako narzędzie czy broń tworzone były z kamienia, widelce natomiast pojawiły się już w czasach starożytnych, przeważnie wytwarzane z metalu.


W dzisiejszych czasach otaczająca nas kultura w większości nie wyobraża sobie spożywania posiłków bez sztućców i naczyń. Zdając sobie sprawę z tego, jak ważne jest nie tylko serwowanie potraw, ale również estetyka ich podania, MAKRO podjęło wyzwanie i przygotowało ofertę spełniającą nawet najbardziej wygórowane oczekiwania.

Wśród bogatego asortymentu znajdują się liczne, atrakcyjne wizualnie komplety i artykuły wchodzące w skład zastawy kuchennej i stołowej (m.in. talerze, sztućce, półmiski, karafki, dzbanki, czy sosjerki) wykonane z najwyższej jakości materiałów (tabela poniżej), prosto od renomowanych producentów takich jak Gerlach, Lubiana, Chodzież, Tułowice, Karolina, czy profesjonalnych marek własnych MAKRO, takich jak Horeca Select, czy H-Line.

zastawa-kuchenna-i-stolowa-01

Czy wiesz, że…?


  • wprowadzenie widelca w Europie Zachodniej przypisuje się panującej w X w. rzymskiej cesarzowej Teofano,
  • w XI w. używanie widelca zostało zakazane przez kościół i uznane za niemoralne,
  • używanie ostro zakończonych noży do posiłków zostało zabronione na dworze Ludwika XIV ze względu na bezpieczeństwo osób zasiadających przy stole, stąd obecny, zaokrąglony kształt noży,
  • widelec dotarł do Polski w XVI wieku za sprawą Królowej Bony,
  • wytwarzanie zastawy z ołowiu zostało zabronione w XIX w. ze względu na jego trujące właściwości.
zastawa-kuchenna-i-stolowa-czy-wiesz-ze-01

Materiały, z których tworzona jest profesjonalna zastawa stołowa dla Twojej restauracji

Materiał
Opis
Porcelana rodzaj białej, twardej, przeświecającej ceramiki wysokiej jakości
Porcelit rodzaj kremowej, nieprześwitującej porcelany, charakteryzujący się wysoką
odpornością na uderzenia
Melamina materiał nietłukący, lekki, odporny na zadrapania, o różnej grubości (grubsze
naczynia przypominają porcelanę i są wykonane z tworzywa wyższej jakości)
Kamionka
twardy i ścisły wyrób ceramiczny z wypalonej gliny, charakteryzujący się niewielką nasiąkalnością
Opal specjalna odmiana szkła o białej barwie, odporny na zmiany temperatury
(pięciokrotnie większa odporność w porównaniu ze zwykłym szkłem)

zastawa-kuchenna-i-stolowa-02

Rodzaj stali oraz jej właściwości

Warto wiedzieć, że rodzaj stali z jakiej wykonane są sztućce ma wpływ zarówno na ich jakość jak i wytrzymałość.  Poniżej znajduje się zestawienie rodzajów stali wraz z najważniejszymi informacjami, które pomogą dokonać wyboru co do zakupu i zastosowania omawianych artykułów.

Rodzaj stali
Właściwości Opis
Gwiazdki Zalecenia
13/0 13% chrom, 0% nikiel oraz pozostałe
składniki stopu
produkcja tylko noży ze względu na plastyczność stali,
duża odporność na korozję; noże są ostre i bardzo trwałe
 ***** profesjonalne zastosowanie
14/1 14% chrom, 1% nikiel oraz pozostałe
składniki stopu
odporna na korozję  ** domowe zastosowanie
18/0 18% chrom,0% nikiel oraz pozostałe
składniki stopu
odporna na korozję  *** domowe zastosowanie
18/8 18% chrom, 8% nikiel oraz pozostałe
składniki stopu
zamiennik stali 18/10, duża odporność na korozję, lśniący
połysk
 **** profesjonalne zastosowanie
18/10 18% chrom, 10% nikiel oraz pozostałe
składniki stopu
trwały i  lśniący połysk, mniej podatne na zarysowania,
bardzo duża odporność na korozję
 ***** profesjonalne zastosowanie
 

Szkło

Wśród bogatego wachlarza produktów znajduje się również wysokiej jakości szkło. Na szczególną uwagę zasługują m.in. kieliszki do białego i czerwonego wina, a także szampana, likieru, wódki, grappy, czy martini.
zastawa-kuchenna-i-stolowa-szklo

Rodzaje szkła i ich właściwości

Rodzaj szkła
Właściwości Odporność
Sodowe składa się głównie z tlenku: sodu, wapnia i krzemu, bezołowiowe,
służy do wyrobu sprzętów codziennego użytku takich jak: szklanki,
naczynia
nie zawiera szkodliwych metali ciężkich, wykazuje dużą odporność
na czynniki atmosferyczne oraz działanie wysokich temperatur,
jest przeźroczyste i niepalne
Borokrzemowe składa się z 8% tlenku boru i 85% tlenku krzemu, charakteryzuje
się nadzwyczajną odpornością na wysokie temperatury i szok
termiczny, odpornością na działanie substancji chemicznych oraz
na stłuczenia; jest to specjalny rodzaj szkła żaroodpornego,
jednocześnie lżejszego od tradycyjnego
większa odporność na urazy mechaniczne i wysokie temperatury,
zwykle cieńsze od tradycyjnego oraz twardsze, naczynia z czasem
nie matowieją
Krystaliczne (kryształ, szkło ołowiowe) szkło krzemowo-ołowiowe o dużym
współczynniku załamania światła i dużej gęstości, służy do wyrobu
przedmiotów dekoracyjnych (wazonów, kielichów itp.), zdobi się je
zazwyczaj szlifowanymi ornamentami
odporne na czynniki atmosferyczne, na działanie wysokich
temperatur, doskonale przeźroczyste, niepalne,  charakteryzuje się
wysokim połyskiem
 

Sprawdź ofertę produktów

zastawa-kuchenna-i-stolowa-h-line

H-line - Komfort Twoich gości

Marka H-line to specjalnie przygotowana linia produktów dla najbardziej wymagających klientów z branży HoReCa. Łączy w sobie nowoczesny wygląd i wysoką jakość oferowanych artykułów, będących odpowiedzią na wszelkie potrzeby sektora gastronomiczno-hotelarskiego.

Dowiedz się więcej

zastawa-kuchenna-i-stolowa-rioba

Rioba - inspiracja dla Twojej kawiarni

Marka Rioba stworzona została specjalnie z myślą o profesjonalnych zastosowaniach w kawiarniach, restauracjach, barach i innych lokalach gastronomicznych.

Dowiedz się więcej


zastawa-kuchenna-i-stolowa-klimat-morski

Stwórz niepowtarzalny klimat śródziemnomorski i nadmorski

Wykorzystaj różnorodne artykuły ozdobne, aby odmienić wygląd zgodnie z porą roku lub podkreślić uroczysty charakter specjalnych okazji.

Dowiedz się więcej

zastawa-kuchenna-i-stolowa-03

Elementy pomocne w stworzeniu nastrojowego przyjęcia

Wybieraj spośród naszego szerokiego asortymentu.

Dowiedz się więcej