W halach MAKRO znajdują się także ryby żywe. Pragniemy zapewnić Was, jako naszych klientów, że są one traktowane w sposób humanitarny oraz zgodny z wytycznymi Głównego Lekarza Weterynarii.
Asortyment żywych ryb w MAKRO:
Dowiedz się więcej
Jakość pod kontrolą
Jako profesjonaliści nie ograniczamy się tylko do sposobu przetrzymywania ryb żywych w naszych akwariach, ale poprzez audytowanie dostawców śledzimy proces hodowli ryb i kontrolujemy przestrzeganie metod profesjonalnego transportu z zapewnieniem odpowiedniego zagęszczenia ryb w pojemnikach, jak równieżwymaganej temperatury i stanu natlenienia wody w zbiorniku transportowym.
Czy wiesz, że…
Każdy klient nabywający w Hali rybę żywą może nabyć specjalne opakowanie umożliwiające jej prawidłowe przenoszenie. Należy pamiętać, że transport do domu takiej ryby nie powinien być dłuższy niż 1 h 40 min w temp. do 5 st.C lub 20 min. przy temp. powyżej 10 st. C.
Nigdy nie należy zawiązywać torby, która służy do transportu żywej ryby!
Warunki przetrzymywania
Podstawową kwestią są warunki przetrzymywania żywych ryb. Powinny one znajdować się w basenach z czystą, natlenowaną wodą, która musi być regularnie zmieniana. Optymalna temperatura wody wynosi poniżej 10 st. C . Dostarczane do naszych Hal żywe ryby są przetrzymywane w profesjonalnych akwariach z zachowaniem wymaganych prawem zasad i ściśle określonych parametrów (takich jak temperatura, pH, jak również zawartość azotanów i azotynów) jakie obowiązują przy przetrzymywaniu ryb żywych.
Jak przewozić żywe ryby?Transport ryby żywej może odbywać się bez wody, pamiętając o zapewnieniu stałego dostępu powietrza i nie zakrywaniu powierzchni ciała ryby, np. torbą foliową. W tym celu stosuje się specjalne pojemniki z „ożebrowaniem” lub specjalne wkłady z tworzywa. Istotą jest odsunięcie ciała ryby od powierzchni opakowania, aby zapewnić naturalną wymianę gazową przez powierzchnię skóry. Rybę można przenosić też w wodzie pamiętając o tym, żeby miała wystarczającą ilość wody (dwa razy więcej niż wynosi jej masa) oraz możliwość przyjęcia naturalnej pozycji. Dlatego w tym wypadku bardzo ważny jest rozmiar opakowania.
Jakość gwarantowana!
Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.
Poznaj Platformę Rybną »
Dostawy do Twojego lokalu
Od 2011 r. oferujemy naszym Klientom HoReCa wszechstronną, szybką i sprawnie działającą usługę dostaw, zyskując w ten sposób kolejną przewagę konkurencyjną. Dowozimy cały potrzebny Klientowi asortyment, a nie tylko wybrane towary, gwarantujemy najwyższą świeżość naszych produktów (dzięki zachowaniu ciągu chłodniczego).
Dowiedz się więcej o dostawach do lokalu
Rozwiązania dla gastronomii
W naszej ofercie znajdują się wysokiej jakości produkty takich marek jak: RIOBA, Hendi, Bartscher, Igloo, Cold, Roller Grill, MaGa, Whirlpool czy HoReCa Select, opatrzonej gwarancją na 24 miesiące oraz możliwością darmowego montażu.
Dowiedz się o rozwiązaniach dla gastronomii
Gwarancja najwyższej jakości
Dokładamy wszelkich starań, aby kupowane przez Państwa produkty spełniały najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego. Zważając na fakt, iż prowadzą Państwo również przedsiębiorstwa związane z produkcją, przetwarzaniem lub dystrybucją żywności uważamy, iż spełnienie wymogów prawa żywnościowego powinno być naszym wspólnym priorytetem.
Dowiedz się więcej o gwarancji najwyższej jakości