Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Jak ocenić świeżość ryb

jak-ocenic-swiezosc-ryb-940x200

Świeżość ryb

Kupując ryby, podobnie zresztą jak w przypadku wszystkich innych produktów żywnościowych, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, czy są one świeże. Tylko takie artykuły spożywcze są bezpieczne dla naszego organizmu i pozwalają na przygotowywanie apetycznych potraw, gwarantujących pełnię doznań kulinarnych oraz zapewniających wszystkie wartości odżywcze. Ocenienie świeżości ryby nie jest trudne – wystarczy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Opisujemy je poniżej.

ryby-v-makro-jak-ocenic-swiezosc-ryb-oko460x200

Oko

Podczas zakupów zwróć uwagę także na oko ryby. U egzemplarza świeżego będzie ono zawsze błyszczące, bez zmętnień, z czarną, wyraźnie zaznaczoną źrenicą i lekko wypukłą lub płaską w zależności od gatunku ryby gałką oczną. Twój niepokój powinno wzbudzić oko zmętniałe, zapadnięte, matowe lub wysuszone – w żadnym wypadku nie kupuj ryby, u której stwierdzisz takie cechy, gdyż nie nadaje się ona już raczej do spożycia.
ryby-v-makro-jak-ocenic-swiezost-460

Sprężystość mięsa ryby

Świeża ryba to przede wszystkim ryba o sprężystym, elastycznym mięsie. Tuż po złowieniu tężeje ono, po kilku godzinach nabiera elastyczności – i właśnie wtedy najlepiej nadaje się do spożycia. Im dłużej ryba jest przechowywana, tym miększe staje się jej mięso. Wybierając rybę, oceń więc elastyczność jej mięsa, dotykając palcem grzbietu wybranego egzemplarza. Jeżeli jest on świeży, wgłębienie, które powstanie, szybko wróci do pierwotnego stanu. Jeżeli jednak tak się nie stanie, ryba leży już za długo i powinieneś zrezygnować z jej zakupu.
ryby-v-makro-jak-ocenic-swiezosc-ryb-osci-460x200

Ości

Oceń, w jaki sposób do powłok brzusznych ryby od strony wewnętrznej przytwierdzone są ości. Powinny one ściśle przylegać do brzucha ryby, nawet jeżeli rozchylisz powłoki. Jeśli zauważysz, że odchodzą lub dostrzeżesz inne nieprawidłowości – zrezygnuj z zakupu. Świadczy to bowiem o tym, że mięso ryby jest już zbyt miękkie, co oznacza, że na pewno nie jest ona pierwszej świeżości.
ryby-v-makro-jak-ocenic-swiezosc-ryb-skrzela-460x200

Skrzela

Oceń dokładnie także, jak wyglądają skrzela ryby. Powinny być krwistoczerwone, z wyraźnie zaznaczonymi listkami skrzelowymi, pozbawione jakichkolwiek plam czy ubytków. Nie kupuj ryby, jeżeli stwierdzisz, że jej skrzela mają nieprawidłowy kolor (różowo brązowy, różowy, brązowy itp.) lub jeśli zauważysz inne odstępstwa – świadczą one bowiem o tym, iż dany egzemplarz jest już nieświeży.
ryby-v-makro-jak-ocenic-swiezosc-ryb-pletwy-460x200

Płetwy

Przyjrzyj się również płetwom kupowanej ryby. Idealnie byłoby, gdyby miały one naturalny kształt i regularną strukturę, były lekko wilgotne, niepostrzępione i bez żadnych ubytków. Nieprawidłowości powinny zmusić Cię do zastanowienia się, czy warto sięgać po dany egzemplarz – najprawdopodobniej bowiem przechowywany jest on już zbyt długo i nie nadaje się do przygotowywania apetycznych potraw.

Skóra

Oznaką świeżości ryby, obok której nie powinieneś przechodzić obojętnie, jest także stan jej skóry. Zanim kupisz rybę, przyjrzyj się więc, czy nie posiada ona znaczących ubytków łusek, czy na jej skórze nie występują jakieś rany lub owrzodzenia. Skóra świeżej ryby powinna być jednolita, błyszcząca i sprężysta – i tylko egzemplarze z takimi cechami powinny zwrócić Twoją uwagę.

Dlaczego warto jeść świeże ryby?

lp-swiezosc-ryb-07-940-200
Ryby to rewelacyjne źródło nienasyconych kwasów omega-3, a także łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka oraz witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że powszechnie uważa się, iż powinny pojawiać się na naszych talerzach jak najczęściej.
Świeże ryby zawierają więcej cennych witamin i minerałów niż ryby mrożone czy przetworzone w inny sposób - kupując je, możemy mieć pewność, że zapewniamy sobie odpowiednią ilość wapnia, fluoru, jodu, selenu, witaminy A, D oraz innych składników odżywczych; to także najbogatsze źródło białka – jeżeli więc zależy nam na tym, aby było ono jak najbardziej pełnowartościowe, wybierajmy egzemplarze nieprzetworzone.

Kupując je, warto wybierać egzemplarze świeże zamiast np. mrożonych czy przetworzonych - w wersji świeżej najłatwiej jest bowiem ocenić jakość kupowanej przez nas ryby, prawidłowość jej przechowywania, sprawdzić, czy pachnie prawidłowo, czy ma odpowiednio elastyczne i jędrne mięso itp. Zyskujemy również pewność, że nie stracimy cennych witamin oraz minerałów, a także, że wybierany przez nas egzemplarz spełni wszystkie nasze oczekiwania oraz wymagania i zapewni nam niesamowite kulinarne doznania w czasie degustacji przyrządzonej przez nas na jego bazie potrawy.
Świeża ryba to zdrowa ryba – dlatego niech jak najczęściej gości w naszych kuchniach i na naszych stołach – a rezultaty w postaci świetnego samopoczucia i poprawy zdrowia zobaczymy bardzo szybko.

Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna