Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Jak ocenić świeżość owoców morza

Świeżość owoców morza

Zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu owoce morza pojawiają się na naszych talerzach coraz częściej. Świadczy to o rosnącej świadomości prozdrowotnej Polaków i ich trosce o zbilansowaną i prawidłową dietę. Kupując skorupiaki i przygotowując potrawy na ich bazie, musimy zawsze upewnić się, że są świeże – tylko wówczas zyskamy pewność, że dostarczą nam cennych składników odżywczych, a dodatkowo nie zaszkodzą – spożycie nieświeżych owoców morza często kończy się zatruciami, których przy odrobinie rozsądku i uważniejszym przyjrzeniu się, co gości na naszym talerzu, moglibyśmy w bardzo łatwy sposób uniknąć. Wrażliwe na wpływ wilgoci i temperatury owoce morza łatwo się psują, stąd najbezpieczniej, jeżeli zawsze będziemy je wybierać wśród żywych egzemplarzy, o ile oczywiście taka forma przechowywania jest możliwa. Poniżej radzimy, w jaki sposób ocenić, czy owoce morza są świeże, czy raczej lepiej zrezygnować z ich zakupu albo spożycia.
 
lp-swiezosc-owocow-morza_02

Świeżość małż i ostryg

Oceniając świeżość małży oraz ostryg, należy przyjrzeć się dokładnie, czy ich muszle są szczelnie zamknięte, czy otwarte. Świeże małże oraz ostrygi mają zamknięte muszle. Jeżeli muszla lekko się otwiera, warto przeprowadzić prosty test i uderzyć nią o blat stołu. Jeśli się zamknie – małż jest świeży i można wykorzystać go do przygotowania potrawy, jeśli pozostanie otwarty – należy go odrzucić jako egzemplarz nieświeży.
 
lp-swiezosc-owocow-morza_03

Świeżość krewetek

W sprzedaży krewetki występują w dwóch wersjach: mrożonej oraz surowej. Najważniejszym czynnikiem, na jaki należy zwrócić uwagę, oceniając świeżość w każdym z przypadków, jest barwa. Świeże surowe krewetki powinny mieć jasnoszary kolor. Krewetki mrożone, zazwyczaj lekko obgotowane przed zamrożeniem, są świeże, jeśli mają barwę różowo-pomarańczową. Warto też dokładnie obejrzeć głowę krewetki – jeżeli zmieniła barwę, np. na zieloną albo na czarną, oznacza to, że skorupiak nie nadaje się już do spożycia.
 
lp-swiezosc-owocow-morza_05_rak

Świeżość raków

Raki zawsze kupuje się żywe – tylko wówczas możliwa jest optymalna ocena ich świeżości oraz jakości. Należy wybierać takie egzemplarze, które są aktywne, energiczne, żwawo poruszają się po wiaderku czy akwarium, w którym są przechowywane. Są one bowiem najświeższe i mają największą ilość mięsa – na pewno są dobrze odżywione. Raki spokojne, nieruchliwe, mogą być np. zagłodzone, a co za tym idzie – mieć niewielką ilość mięsa.
 
lp-swiezosc-owocow-morza_04_homar

Świeżość homarów

Homary, podobnie jak raki, najlepiej kupować jest żywe. Jakość poszczególnych egzemplarzy ocenia się podobnie jak w przypadku raków, zwracając szczególną uwagę na ich energiczność oraz aktywność. Najlepsze, z największą ilością pełnowartościowego mięsa, będą te homary, które są ruchliwe i żwawe – i tylko takie należy kupować.
 
lp-swiezosc-owocow-morza_06

Świeżość ośmiornic i kalmarów

Ośmiornice i kalmary kupuje się, oceniając przede wszystkim ich zapach, a także stan oczu i jędrność mięsa. Egzemplarze świeże pachną morzem, mają otwarte, błyszczące oczy, a także jędrne, sprężyste i elastyczne mięso. Warto dotknąć go palcem i sprawdzić, czy nie pozostanie w nim wgłębienie – jeżeli je zauważymy, zrezygnujmy z zakupu takiej ośmiornicy czy kalmara, gdyż najprawdopodobniej nie nadaje się już do spożycia.
 
lp-swiezosc-owocow-morza_07

Świeżość ślimaków

Ślimaki dostępne są w sprzedaży w foliowych woreczkach oraz w pudełeczkach. W takiej formie oczyszczone są z toksyn zgromadzonych w kanałach jelitowych i nadają się do dalszej obróbki przez dwa tygodnie od momentu zapakowania. Jeżeli więc kupuje się ślimaki, należy wybierać takie z najodleglejszą datą ważności – świadczy ona o tym, że zostały zapakowane niedawno i są najświeższe.

Dlaczego warto jeść świeże owoce morza

lp-swiezosc-owocow-morza_08
Owoce morza, do których zaliczają się skorupiaki i mięczaki, to źródło cennych składników pokarmowych, w które powinna być bogata nasza dieta, abyśmy mogli cieszyć się dobrym samopoczuciem i pełnią sił.

Warto po nie sięgać jak najczęściej. Bogate są bowiem w pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, witaminy, zwłaszcza z grupy B, a także kwasy omega-3, nieocenione w profilaktyce miażdżycy oraz chorób serca i układu krążenia.
Dodatkowo owoce morza to źródło minerałów, wpływających na stan naszego zdrowia. Jedząc morskie i słodkowodne skorupiaki oraz mięczaki, uzupełniamy niedobory fosforu, potasu, wapnia, jodu czy cynku, a także selenu

Niewątpliwym atutem owoców morza jest też fakt, iż są bardzo odżywcze, a równocześnie niskokaloryczne - mogą więc bez obaw sięgać po nie osoby będące na diecie odchudzającej.

Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Sprawdź nasz asortyment

Ryby słodkowodne

Ryby sladkowodne
Ryby słodkowodne obecne są w kuchni polskiej od lat i stanowią jej nieodzowny element...

Sprawdź ryby słodkowodne

Ryby wędzone

Ryby wedzone
W ofercie MAKRO znajdziesz wysokiej jakości ryby wędzone na gorąco i na zimno...

Sprawdź ryby wędzone

Ryby morskie

Ryby morskie
Ryby morskie to bardzo bogate źródło kwasu omega-3 oraz wysoko przyswajalnego białka...

Sprawdź ryby morskie