Tołpyga to ryba słodkowodna preferująca raczej ciepłe wody, występująca powszechnie w Europie Wschodniej i Środkowej, należąca do rodziny karpiowatych. Osiąga do 100 cm długości, żywi się planktonem, drobnymi rybami, mięczakami i robakami. Jej mięso jest bardzo smaczne, delikatne i nieco kremowe w smaku. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i pożywne białko.
Jej mięso jest bardzo smaczne, delikatne i nieco kremowe w smaku. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i pożywne białko, dlatego też warto włączyć ją do menu, zarówno dzieci, jak i dorosłych, i spożywać przynajmniej raz na jakiś czas.
W sieci sklepów MAKRO znajdziesz całą tołpygę, tołpygę patroszoną, tusze z tołpygi, steki, filety ze skórą, filety bez skóry, a także filety nacinane. Bazując na każdej z tych form tołpygi dostępnych w sprzedaży bez wątpienia stworzysz wyśmienite dania.
Aby spróbować wyśmienitego smaku tołpygi, odwiedź najbliższą hurtownię Makro i poznaj nasz bogaty asortyment.
Dostępne formy tołpygi
Cała tołpyga
Zdecyduj się na tę wersję tołpygi w sytuacji, gdy masz czas na czyszczenie i patroszenie ryby i chcesz podawać ją w całości – smażoną, pieczoną czy grillowaną.
Tołpyga patroszona
Tołpygę możesz przygotować tuż po przyniesieniu ze sklepu – smażyć, piec czy grillować, a na pewno uda Ci się stworzyć danie, które zachwyci smakiem i aromatem.
Tusze z tołpygi
Idealnie nadają się m.in. do pieczenia, także na grillu, podduszania czy smażenia.
Steki z tołpygi
Stek przyrządzony jest z polędwicy tołpygi. Smaczny i zdrowy, stanowi świetną bazę do przyrządzania wielu potraw.
Filety ze skórą z tołpygi
Tak przygotowana ryba jest gotowa do dalszego przyrządzania. Filety z tołpygi ze skórą śmiało można smażyć, piec, grillować lub dusić.
Filety bez skóry z tołpygi
Filet bez skóry jest to forma ryby, która nadaje się do bezpośredniego przyrządzenia. Idealna dla osób, które nie przepadają za skórami ryb i cenią sobie łatwość oraz prostotę gotowania.
Filety nacinane z tołpygi
Nacinanie filetów z tołpygi sprawia, iż ości, w które ryba ta z reguły jest bogata, stają się właściwie niewyczuwalne.
Dowiedz się więcej
Świeże ryby
Kupując ryby w Makro masz pewność, że ryba jest świeża a jej jakość była kontrolowana na każdym etapie transportu i przechowywania.
Degustacje
Przy stoiskach rybnych często organizowane są degustacje. Przyjdź i przekonaj się jak smakuje najlepsza ryba.
Profesjonalni doradcy
Nasi specjaliści chętnie służą pomocą i pomogą Ci wybrać najlepszą rybę. Wybraną przez Ciebie porcję pokroją zgodnie z Twoim życzeniem.
Korzystne ceny
Dzięki dużym zamówieniom bezpośrednio u hodowców, możemy zaproponować najlepsze ceny tołpygi.
Ciekawostki
Tołpyga obecnie hodowana jest w ponad 70 krajach całego świata! Zawdzięcza to przede wszystkim swoim preferencjom żywieniowym – młode tołpygi żywią się fitoplanktonem, dlatego nie dopuszczają do zarastania zbiorników wodnych.
Świeżość ryb
Jeżeli chcesz kupić świeżą tołpygę, gwarantującą pełnię walorów smakowych i odżywczych, dowiedz się jak można ocenić jej świeżość, oto kilka wskazówek....
Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb
Sprawdź produkty w kategorii ryby słodkowodne
Występuje w wodach słodkich, głównie w rzekach. Osiąga długość 3 m i wagę 150 kg.
Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.
Ryba z krajowych hodowli, o niepowtarzalnym smaku. Bogata w składniki odżywcze.
Jakość gwarantowana!
Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.
Poznaj Platformę Rybną »
Tołpyga pieczona z pistacjami
Rybę mocz w mleku przez 30 minut. Posól i posyp pieprzem z obu stron. Resztę składników - oprócz cebuli - zmiksuj. Jeśli lubisz chrupiące orzechy - pokrój je w kosteczki. Szalotkę drobno posiekaj i dodaj do pistacjowej pasty. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Posmaruj tołpygę powstałą pastą i wstaw do piekarnika na 20 minut. Całość podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Tołpyga pieczona w ziołach
Do wykonania tej apetycznej potrawy potrzebne będą: tołpyga, śmietana, czosnek, cytryna, oliwa, suszone zioła (bazylia, majeranek, tymianek), białe wytrawne wino, szczypiorek, pietruszka, sól, pieprz.
Na początku rybę pokrój w dzwonka i skrop ją sokiem z połowy cytryny, a potem odstaw na pół godziny. Następnie zmiażdż czosnek i zmieszaj go z solą, przyprawami, olejem i natrzyj nim tołpygę. Całość skrop winem i piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 190 stopni. Wymieszaj śmietanę ze szczypiorkiem i pietruszką, a gdy ryba się zarumieni, dodaj tak przygotowany sos i piecz jeszcze przez 5 minut.
Tołpyga smażona
Składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego dania to: filet z tołpygi, przyprawa do ryb, mąka, bułka tarta, olej, cytryna.
Filet z tołpygi oczyść, osusz i podziel na cztery równe części. Całość posyp przyprawą do ryb i odstaw na około pół godziny. Mąkę pomieszaj z bułką tatą i obtocz w niej filety. Rybę smaż na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu aż się zarumieni. Podawaj z surówkami, ziemniakami lub ryżem.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej