Polacy, przez lata raczej rzadko jedzący ryby, zaczynają coraz śmielej patrzeć na nie jako na zdrowszą alternatywę czerwonego mięsa. Jedną z ciekawszych ryb, po które sięgają, jest sum, żyjący w rzekach i zlewiskach zaporowych Morza Bałtyckiego, Czarnego oraz Kaspijskiego. Jest sporych rozmiarów drapieżnikiem, w środowisku naturalnym polującym na ryby różnych gatunków, żaby czy małe ssaki. Na naszych stołach najczęściej pojawiają się sumy afrykańskie pochodzące ze stawów rybnych, o masie do 3-4 kg (tej wielkości egzemplarze mają najsmaczniejsze mięso).

Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste. Zawiera niewielką ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował, na pewno do niego wróci.



Dostępne formy suma

  • Sum żywy

    Sum ziwy

    Zakup żywego suma to świetne rozwiązanie, jeżeli chcesz mieć pewność, że kupiona przez Ciebie ryba będzie świeża.

  • Cały sum

    Sum caly

    Sum cały, z chłodni albo z lodu, jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą kupić tej ryby w postaci żywej, ale zależy im na jakości oraz świeżości produktu.

  • Sum patroszony

    Sum pastroszony

    Sum patroszony świetnie nadaje się do pieczenia, także na grillu, oraz do smażenia i wielu innych smakowitych dań.

  • Filety z suma

    Filety z suma

    Filety ze skórą można smażyć, piec, dusić czy grillować, a ponacinanie skóry w kilku miejscach przed obróbką cieplną zwiększy walory smakowe potrawy.


Nasz asortyment

  • Świeże ryby

    Gwarantujemy częste dostawy naszych ryb i owoców morza(3 do 5 razy w tygodniu), co da Ci pewność, że zawsze będą one świeże i wysokiej jakości.

  • Szeroki asortyment

    Znajdziesz u nas żywego suma w akwariach, suma w całości (na Twoje życzenie podzielimy go na porcje), patroszonego, a także w postaci filetów.

  • Kompetentny personel

    Zawsze służymy profesjonalną radą - nasi pracownicy wyjaśnią każdą Twoją wątpliwość, doradzą, jak dokonać najlepszego wyboru, dlatego będziesz zawsze zadowolony z dokonanego u nas zakupu.

Firma MAKRO działa na polskim rynku już od prawie dwóch dekad i w tym czasie zdobyła zaufanie tysięcy Konsumentów, ceniących sobie wysoką jakość produktów i korzystne ceny, a także indywidualne podejście do każdego z klientów.
Kupując u nas owoce morza oraz ryby, w tym suma, możesz mieć pewność, że w Twoje ręce trafiają produkty najwyższej jakości i świeże, zawsze też możesz liczyć na profesjonalne rady naszych sprzedawców, będących ekspertami w dziedzinie ryb oraz owoców morza, którzy odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania i wyjaśnią każdą wątpliwość. Co zadecydowało o sile MAKRO i sprawiło, że staliśmy się liderem na rynku?

Ciekawostki

Suma uważa się za największą rybę, jaką można spotkać w Europie. Największe osobniki osiągają nawet 2 m długości i ważą około 100 kg. Rekord polski, jeżeli chodzi o rozmiary złowionego suma, ustanowiono w 2011 roku, łowiąc w Jeziorze Rybnickim osobnika mierzącego 261 cm i ważącego 109 kg. Skóra suma nie posiada łusek, co ułatwia jego oporządzanie i skraca czas pracy przy przygotowywaniu potrawy. Każdy sum ma swoją metodę polowania, którą niezmiennie stosuje przez całe swoje życie. Niektóre egzemplarze atakują przede wszystkim ławice ryb, inne wolą polować na pojedyncze egzemplarze. Często sumy ogłuszają swoje ofiary potężnym ogonem, a potem zjadają je, ułatwiając sobie w ten sposób polowanie. Istnieją sumy europejskie, które polują na... gołębie. Osobniki żyjące w rzece Tarn potrafią wydostawać się na brzeg wysepki obleganej przez te ptaki, łapią je, a następnie wciągają do wody i pożerają.

Świeżość ryb

Jeżeli jesteś wielbicielem ryb, na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, iż aby przygotować wyśmienite danie na ich bazie, należy wybierać egzemplarze świeże - tylko wówczas można mieć pewność, że są wysokiej jakości i gwarantują wszystkie wartości odżywcze. Dlatego kupując rybę, zwróć szczególną uwagę na jej wygląd oraz zapach. Przyjrzyj się przede wszystkim jej oku - u świeżej ryby jest wypukłe lub płaskie, z niemętną, czarną źrenicą. Oceń stan skóry i mięsa. Skóra nie może być matowa, z ranami czy ubytkami, a mięso powinno być jędrne, po dotknięciu palcem musi wracać do poprzedniego stanu - jeżeli pozostanie w nim zagłębienie, oznacza to, że ryba leży zbyt długo. Ważny jest także wygląd ości, które powinny trwale przylegać do powłok brzusznych, a także barwa i stan skrzeli - u świeżej ryby są one bez ubytków, krwistoczerwone, z wyraźnie zaznaczonymi listkami skrzelowymi. Jeżeli przy ocenie stanu ryby dostrzeżesz jakiekolwiek odstępstwa od omówionych wyżej czynników, zrezygnuj z zakupu, gdyż najprawdopodobniej ryba leży zbyt długo i nie nadaje się raczej do spożycia.

Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb 



Sprawdź produkty w kategorii ryby słodkowodne

  • Tołpyga

    tolpyga-180x110

    Jej delikatne mięso, nieco kremowe w smaku, najwyborniej smakuje w wersji smażonej, wędzonej czy gotowanej.

  • Sandacz

    sandacz-180x110

    Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.

  • Karp

    zywy-karp-180x110

    Ryba z krajowych hodowli, o niepowtarzalnym smaku. Bogata w składniki odżywcze.


Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Dania z suma

Smażony filet z suma w panierce

Przygotuj filety z suma, mąkę, 1 jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, 10 dg chrzanu, mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz tłuszcz do smażenia. Filety z suma starannie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem, a następnie opanieruj w mące, jajku rozbitym widelcem oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do momentu, aż zarumienią się na złoty kolor, jednak nie dłużej niż po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę przełóż do rozgrzanego piekarnika i piecz kilka – kilkanaście minut w temperaturze około 180 stopni C. Podawaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi, ewentualnie ze startym chrzanem.

Sum pieczony

Przygotuj tuszę z suma, 2 pory, marchew, 8 ząbków czosnku, koperek, łyżeczkę czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki masła, 1/3 szkl. wody, oliwę z oliwek, świeżo mielony pieprz i 2 szkl. wytrawnego wina, a także marynatę z soli, 2 łyżek oliwy, soku z .połowy cytryny, koperku, łyżeczki czosnku i szczypty chilli. Warzywa pokrój, podsmaż na maśle przez 2 minuty, dodaj czosnek, sól i koperek, zalej wodą i duś, aż woda odparuje. Zrób marynatę. Suma ułóż w brytfannie, natnij w poprzek, posól w środku i posyp pieprzem, natrzyj marynatą i włóż 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry. Na wierzchu rozłóż duszone warzywa, plastry cytryny i zalej białym winem. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut.

Sum w warzywach z sosem pomidorowym

Przygotuj filety z suma, 4 ziemniaki, 2 cebule, 2 marchewki, kawałek selera, jogurt naturalny 200 ml, 125 ml pasaty pomidorowej, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz. Filety umyj, pokrój na kawałki, oprócz solą, pieprzem i mąką i obsmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Cebulę pokrój w drobne kawałki, podsmaż, połącz z czosnkiem, selerem w kostkę, marchewką i ziemniakami w talarkach. Podsmaż do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Potem ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego, połóż na nie rybę, całość zalej jogurtem wymieszanym z sosem pomidorowym, dopraw solą oraz pieprzem. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 50 - 55 minut.