Firma MAKRO działa na polskim rynku już od prawie dwóch dekad i w tym czasie zdobyła zaufanie tysięcy Konsumentów, ceniących sobie wysoką jakość produktów i korzystne ceny, a także indywidualne podejście do każdego z klientów.
Kupując u nas owoce morza oraz ryby, w tym suma, możesz mieć pewność, że w Twoje ręce trafiają produkty najwyższej jakości i świeże, zawsze też możesz liczyć na profesjonalne rady naszych sprzedawców, będących ekspertami w dziedzinie ryb oraz owoców morza, którzy odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania i wyjaśnią każdą wątpliwość. Co zadecydowało o sile MAKRO i sprawiło, że staliśmy się liderem na rynku?
Ciekawostki
Suma uważa się za największą rybę, jaką można spotkać w Europie. Największe osobniki osiągają nawet 2 m długości i ważą około 100 kg. Rekord polski, jeżeli chodzi o rozmiary złowionego suma, ustanowiono w 2011 roku, łowiąc w Jeziorze Rybnickim osobnika mierzącego 261 cm i ważącego 109 kg. Skóra suma nie posiada łusek, co ułatwia jego oporządzanie i skraca czas pracy przy przygotowywaniu potrawy. Każdy sum ma swoją metodę polowania, którą niezmiennie stosuje przez całe swoje życie. Niektóre egzemplarze atakują przede wszystkim ławice ryb, inne wolą polować na pojedyncze egzemplarze. Często sumy ogłuszają swoje ofiary potężnym ogonem, a potem zjadają je, ułatwiając sobie w ten sposób polowanie. Istnieją sumy europejskie, które polują na... gołębie. Osobniki żyjące w rzece Tarn potrafią wydostawać się na brzeg wysepki obleganej przez te ptaki, łapią je, a następnie wciągają do wody i pożerają.
Świeżość ryb
Jeżeli jesteś wielbicielem ryb, na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, iż aby przygotować wyśmienite danie na ich bazie, należy wybierać egzemplarze świeże - tylko wówczas można mieć pewność, że są wysokiej jakości i gwarantują wszystkie wartości odżywcze. Dlatego kupując rybę, zwróć szczególną uwagę na jej wygląd oraz zapach. Przyjrzyj się przede wszystkim jej oku - u świeżej ryby jest wypukłe lub płaskie, z niemętną, czarną źrenicą. Oceń stan skóry i mięsa. Skóra nie może być matowa, z ranami czy ubytkami, a mięso powinno być jędrne, po dotknięciu palcem musi wracać do poprzedniego stanu - jeżeli pozostanie w nim zagłębienie, oznacza to, że ryba leży zbyt długo. Ważny jest także wygląd ości, które powinny trwale przylegać do powłok brzusznych, a także barwa i stan skrzeli - u świeżej ryby są one bez ubytków, krwistoczerwone, z wyraźnie zaznaczonymi listkami skrzelowymi. Jeżeli przy ocenie stanu ryby dostrzeżesz jakiekolwiek odstępstwa od omówionych wyżej czynników, zrezygnuj z zakupu, gdyż najprawdopodobniej ryba leży zbyt długo i nie nadaje się raczej do spożycia.
Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb