Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sandacz ma bardzo dobrą opinię wśród Polaków i często pojawia się na naszych stołach. Żyje w słodkich wodach środkowej i wschodniej Europy, preferuje mętne zbiorniki ze żwirowatym podłożem. Ryba ta należy do gatunku okoniowatych, rośnie do 1 m długości, ma długie, lekko spłaszczone ciało i jest typowym drapieżnikiem. Prowadzi nocny tryb życia i świetnie widzi w nocy. Cechą charakterystyczną sandacza są jego duże, opalizujące oczy, które świecą w ciemnościach. Ryba posiada spore znaczenie gospodarcze ze względu na swoje chude, białe mięso ze średnią ilością ości, bardzo delikatne w smaku, bez charakterystycznego dla wielu słodkowodnych ryb posmaku mułu.


Sandacz dostępny w Makro dostarczy Ci niezwykłych doznań smakowych i sprawi, że wyczarujesz potrawy, którymi oczarujesz swoich domowników czy gości. Skorzystaj z naszej oferty i przekonaj się jak smakuje sandacz pieczony lub wędzony na zimno.


Dostępne formy sandacza

  • Cały sandacz

    Sandacz caly

    Na bazie całego sandacza można stworzyć potrawy, które zachwycą smakiem i zapachem, pieczone, faszerowane, smażone czy grillowane.

  • Sandacz patroszony

    Sandacz patroszony

    Sandacz z głową, płatami brzusznymi, ale bez wnętrzności i łuski to rozwiązanie dla osób, które potrzebują ryby w całości, a mają mało czasu na jej przygotowanie.

  • Tusze z sandacza

    Tusze z sandacza

    Sandacz oskrobany, pozbawiony głowy, wnętrzności, pasa barkowego i płetw piersiowych jest gotowy do dalszej obróbki.

  • Filety z sandacza ze skórą

    Filety z sandacza ze skora

    Filety z sandacza możesz smażyć, gotować, piec, dusić czy wykorzystać do przygotowania zupy rybnej.


Nasz asortyment

  • Konkurencyjne ceny

    Dzięki dużym zamówieniom bezpośrednio u hodowców, możemy zaproponować najlepsze ceny sandacza.

  • Gwarancja jakości

    Kupując ryby w Makro masz pewność, że ryba jest świeża i spełnia rygorystyczne wymogi jakościowe.

  • Nasi specjaliści

    Nasi specjaliści chętnie służą pomocą i pomogą Ci wybrać najlepszy okaz sandacza. Wybraną przez Ciebie rybę pokroją zgodnie z Twoim życzeniem.

  • Częste degustacje

    Przy stoiskach rybnych często organizowane są degustacje. Jeśli wahasz się z zakupem, przyjdź i poznaj smak najlepszych ryb.


Sandacz dostępny w Makro dostarczy Ci niezwykłych doznań smakowych i sprawi, że wyczarujesz potrawy, którymi oczarujesz swoich domowników czy gości.
Skorzystaj z naszej oferty i przekonaj się jak smakuje sandacz pieczony lub wędzony na zimno.


Świeżość ryb


Wybór świeżego sandacza wcale nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Należy pamiętać o kilku zasadach. Dowiedz się jak w prosty sposób, prawidłowo ocenić świeżość ryb.

Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb

Ciekawostki


Sandacz jest rybą prowadzącą nocny tryb życia, świetnie widzącą w nocy. Cechą charakterystyczną są jego duże, opalizujące oczy, które świecą w ciemnościach.





Sprawdź produkty w kategorii ryby słodkowodne

  • Sum

    sum-ziwy-180x110

    Występuje w wodach słodkich, głównie w rzekach. Osiąga długość 3 m i wagę 150 kg.

  • Karp

    zywy-karp-180x110

    Ryba z krajowych hodowli, o niepowtarzalnym smaku. Bogata w składniki odżywcze.

  • Jesiotr

    jesiotr-180x110

    Ma delikatne, chude mięso, które można smażyć lub dusić ale najsmaczniejszy jest pieczony.


Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Dania z sandacza

Sandacz z grilla z cytryną i koperkiem

Wykonanie: Skrop rybę sokiem z cytryny. Zmieszaj masło ze startymi ząbkami czosnku, a następnie dodaj soli. Przygotowane masło czosnkowe wykorzystaj do wysmarowania ryby od środka. Połóż rybę na posmarowany olejem ruszt i grilluj 20 minut z każdej strony. Do podania ryby dodaj posiekany koperek i resztę masła czosnkowego

Składniki: 1 patroszony sandacz, 1 cytryna, pęczek koperku, masło klarowane z 1/3 kosztki, 3 ząbki czosnku,olej do posmarowania, sól do smaku

Sandacz smażony z masłem ziołowym

Wykonanie: Opłucz dokładnie rybę i osusz ją ręcznikiem papierowym. Skrop ją sokiem z cytryny, dodaj soli i pieprzu do smaku. Całość pozostaw na pół godziny. W międzyczasie rozetrzyj masło z natką pietruszki i dodaj kilka kropel soku z cytryny. Smaż rybę na oliwie aż uzyska złoty kolor. Po usmażeniu przykryj patelnie i pozostaw na 5 minut. Przed podaniem połóż na porcji ryby ziołowe masło. Można przybrać pomidorkami.

Składniki: 2 sandacze patroszone, oliwy z oliwek do smażenia, 1/4 kostki masła, pęczek natki pietruszki, 1 cytryna, soli i pieprzu do smaku.

Ostra zupa z sandaczem

Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło, pora dokładnie myjemy i drobno kroimy w kosteczkę smażymy. Do zeszklonego pora dodajemy pokrojone w plasterki czosnku, oraz posiekane papryczki chilli razem z nasionkami. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy listek laurowy, gałązki rozmarynu oraz pomidory. Wszystko razem dusimy. Do miękkich już warzyw dodajemy pokrojonego w małe części sandacza. Dusimy wszystko około 5 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą do smaku.

Składniki: 1 l bulionu warzywnego, 1 średni por, 50 g masła, 6 ząbków czosnku, 2 papryczki chilli, świeżo mielony pieprz, liść laurowy, sól morska, gałka muszkatołowa.