Nie ma chyba osoby, która nie kojarzyłaby smaku karpia. Gości on przecież na stołach wszystkich polskich domów w dniu wieczerzy wigilijnej. I właśnie z tej okazji Polacy najczęściej sięgają po tę rybę.
Szkoda jednak, że nie częściej. Karp jest bowiem rybą, której walory smakowe i odżywcze warto doceniać w ciągu całego roku. Należy on do ryb średniotłustych, nie ma wielu kalorii, jest bogaty w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, takie jak łatwo przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, mikroelementy czy fosfor, warto więc zapoznać się z nim bliżej i sięgać po niego częściej, przygotowując codzienne menu.
MAKRO wspiera inicjatywę Pan Karp, zrzeszającą największych polskich hodowców karpi, pragnących zachęcić do spożywania tej wartościowej ryby częściej niż tylko w okresie świątecznym. W związku z tym w naszej ofercie karp jest rybą dostępną przez cały rok. Nowe dostawy świeżych karpi otrzymujemy od sprawdzonych polskich hodowców 5 razy w tygodniu, co jest gwarancją najwyższej ich jakości oraz świeżości.
Dostępne formy karpia
Żywy karp
Zakup żywego karpia to gwarancja największej świeżości i jakości. Zdecyduj się na taką postać tej ryby, jeżeli nie będziesz poddawać jej obróbce tuż po zakupie.
Cały karp
Karp w całości, z lodu lub z chłodni, to alternatywa dla wszystkich tych osób, które nie chcą kupować karpia żywego.
Świeżo patroszony karp
Patroszony karp to świetny wybór w sytuacji, gdy chcesz podać rybę w całości, jednak pragniesz uniknąć jej patroszenia.
Filety z karpia
Dzięki podjęciu decyzji o zakupie filetowanego karpia unikniesz konieczności zabijania, a potem czyszczenia i patroszenia ryby.
Filety z karpia bez ości
MAKRO jako pierwszy na rynku dostawca wprowadziło filety z karpia bez ości, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów.
Dzwonka z karpia
Dzwonka są kolejną wygodną formą karpia dostępną w MAKRO.
Nasz asortyment
Częste dostawy
Jeżeli podejmiesz decyzję o korzystaniu z naszych usług, zapewnimy Ci najwyższej jakości usługi, stały dostęp do świeżych karpi pochodzących z polskich hodowli, dostarczanych przez nas do Twojej firmy od 3 do 5 razy w tygodniu, w zależności od Twoich wymagań i oczekiwań, a wszystko to w korzystnej dla Ciebie cenie.
Szeroki asortyment
Dzięki szerokiej gamie produktów dokonasz wyboru takiej postaci karpia, jaka w danym momencie będzie najbardziej spełniać Twoje oczekiwania.
Świeże ryby
Częste dostawy gwarantują świeżość i najwyższą jakość dostarczanego przez nas towaru.
Wykwalifikowany personel
Dajemy Ci możliwość zasięgnięcia porady odnośnie do zakupów u naszych wykwalifikowanych specjalistów.
W czasie zakupów zawsze możesz liczyć na poradę naszych specjalistów, którzy zadbają o to, abyś dokonał wyboru, z którego będziesz najbardziej zadowolony. Znajdziesz u nas karpia żywego (w akwariach przy stanowisku rybnym), patroszonego, całego, filety z karpia, filety z karpia pozbawione ości (tylko w MAKRO!), a także karpia w dzwonkach.
Jeżeli podejmiesz decyzję o korzystaniu z naszych usług, zapewnimy Ci najwyższej jakości usługi, stały dostęp do świeżych karpi pochodzących z polskich hodowli, dostarczanych przez nas do Twojej firmy od 3 do 5 razy w tygodniu, w zależności od Twoich wymagań i oczekiwań, a wszystko to w korzystnej dla Ciebie cenie.
Ciekawostki
Karp Koi to udomowiona ozdobna forma karpia występująca w wielu kolorach. Jedna z odmian, nazywa jest często złotą rybką, ze względu na żółtą barwę. Często spotykany w Polsce w oczkach wodnych i ogrodach botanicznych.
Świeżość ryb
Dobra ryba to świeża ryba, dlatego warto poznać kilka wskazówek, które pozwolą łatwo i szybko ocenić, czy kupowana przez nas ryba, będzie nas cieszyć swoim wyśmienitym smakiem.
Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb
Inne ryby z kategorii ryby słodkowodne
Ma delikatne, chude mięso, które można smażyć lub dusić ale najsmaczniejszy jest pieczony.
Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.
Jest dość tłusty, ościsty, o białym mięsie. To ryba idealnie nadająca się do wędzenia.
Jakość gwarantowana!
Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.
Poznaj Platformę Rybną »
Karp pieczony z pomarańczami
Wykonanie:
Pomarańcze sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę, po czym podzielić na cząstki. Drugą pokroić w plasterki. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i skórką z pomarańczy. Odłożyć na godzinę do lodówki. Karpia panierować w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażyć rybę na 1/3 masła i oliwie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć połowę plasterków pomarańczy, karpia i obłożyć resztą pomarańczy. Polać resztą roztopionego masła i winem. Piec 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 st.
Składniki:
1 kg karpia w dzwonkach,
2 pomarańcze,
limonka, jajko,
3 łyżki mąki,
3 łyżki bułki tartej,
1/2 kostka masła,
oliwa,
200ml białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz,
cytryna.
Karp w galarecie
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w duże części, 2 marchewki, seler i pietruszkę obrać i pokroić. Podgrzać bulion, wlać wino i sok z cytryny. Dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca. Gotować 15 minut. Jedną marchew ugotować w całości. Dodać karpia, gotować na wolnym ogniu 15 min.. Skórkę z cytryny i paprykę pokroić w cieniutkie paseczki. Natkę opłukać i osuszyć. Rybę wyjąc z wywaru, ułożyć na półmisku. Udekorować skórką z cytryny, papryką, marchewką pokrojoną w drobną kosteczkę i plastrami cytryny. Wywar przecedzić, dodać białka, zagotować, przecedzić przez gazę. Doprawić solą i pieprzem, rozpuścić żelatynę. Karpia zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki aż zastygnie.
Składniki:
1 cały karp,
20dag pieczarek,
1 cebula,
3 ziarna jałowca,
kilka gałązek tymianku,
cytryna,
100ml wytrawnego wina,
pączek szczypiorku.
Karp pieczony z pieczarkami
Wykonanie:
Natkę i tymianek umyć, dokładnie osuszyć a następnie posiekać.
Rybę sprawić, umyć i osuszyć. W środku nasmarować solą i pieprzem.
Do środka włożyć tymianek, ziarna jałowca. Odstawić na godzinę do lodówki.
Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki. Cebulę oczyścić, pokroić w talarki. Z ryby wyjąć tymianek i jałowiec. Karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pieczarkami oraz cebulą. Skropić oliwą, polać winem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Karpia ułożyć na półmisku i przybrać szczypiorkiem w całości.
Składniki:
0,5kg omółków,
0,5kg małży,
szklanka białego wina,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
siekana natka pietruszki,
wywar z ryby,
krojony w kostkę
ser pesto,
świeżo zmielony pieprz,
grzanki białego chleba.
Inspirujące przepisy z karpiem
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej