Nie ma chyba osoby, która nie kojarzyłaby smaku karpia. Gości on przecież na stołach wszystkich polskich domów w dniu wieczerzy wigilijnej. I właśnie z tej okazji Polacy najczęściej sięgają po tę rybę. 

Szkoda jednak, że nie częściej. Karp jest bowiem rybą, której walory smakowe i odżywcze warto doceniać w ciągu całego roku. Należy on do ryb średniotłustych, nie ma wielu kalorii, jest bogaty w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, takie jak łatwo przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, mikroelementy czy fosfor, warto więc zapoznać się z nim bliżej i sięgać po niego częściej, przygotowując codzienne menu.
MAKRO wspiera inicjatywę Pan Karp, zrzeszającą największych polskich hodowców karpi, pragnących zachęcić do spożywania tej wartościowej ryby częściej niż tylko w okresie świątecznym. W związku z tym w naszej ofercie karp jest rybą dostępną przez cały rok. Nowe dostawy świeżych karpi otrzymujemy od sprawdzonych polskich hodowców 5 razy w tygodniu, co jest gwarancją najwyższej ich jakości oraz świeżości.


Dostępne formy karpia

  • Żywy karp

    zywy-karp-180x110

    Zakup żywego karpia to gwarancja największej świeżości i jakości. Zdecyduj się na taką postać tej ryby, jeżeli nie będziesz poddawać jej obróbce tuż po zakupie.

  • Cały karp

    caly-karp-180x110

    Karp w całości, z lodu lub z chłodni, to alternatywa dla wszystkich tych osób, które nie chcą kupować karpia żywego.

  • Świeżo patroszony karp

    swiezo-pastrozony-karp-180x110

    Patroszony karp to świetny wybór w sytuacji, gdy chcesz podać rybę w całości, jednak pragniesz uniknąć jej patroszenia.

  • Filety z karpia

    filety-z-karpia-180x110

    Dzięki podjęciu decyzji o zakupie filetowanego karpia unikniesz konieczności zabijania, a potem czyszczenia i patroszenia ryby.

  • Filety z karpia bez ości

    filety-z-karpia-bez-ocsi-180x110

    MAKRO jako pierwszy na rynku dostawca wprowadziło filety z karpia bez ości, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów.

  • Dzwonka z karpia

    dzwonka-z-karpia-180x110

    Dzwonka są kolejną wygodną formą karpia dostępną w MAKRO.


Nasz asortyment

  • Częste dostawy

    Jeżeli podejmiesz decyzję o korzystaniu z naszych usług, zapewnimy Ci najwyższej jakości usługi, stały dostęp do świeżych karpi pochodzących z polskich hodowli, dostarczanych przez nas do Twojej firmy od 3 do 5 razy w tygodniu, w zależności od Twoich wymagań i oczekiwań, a wszystko to w korzystnej dla Ciebie cenie.

  • Szeroki asortyment

    Dzięki szerokiej gamie produktów dokonasz wyboru takiej postaci karpia, jaka w danym momencie będzie najbardziej spełniać Twoje oczekiwania.




  • Świeże ryby

    Częste dostawy gwarantują świeżość i najwyższą jakość dostarczanego przez nas towaru.





  • Wykwalifikowany personel

    Dajemy Ci możliwość zasięgnięcia porady odnośnie do zakupów u naszych wykwalifikowanych specjalistów.

W czasie zakupów zawsze możesz liczyć na poradę naszych specjalistów, którzy zadbają o to, abyś dokonał wyboru, z którego będziesz najbardziej zadowolony. Znajdziesz u nas karpia żywego (w akwariach przy stanowisku rybnym), patroszonego, całego, filety z karpia, filety z karpia pozbawione ości (tylko w MAKRO!), a także karpia w dzwonkach.
Jeżeli podejmiesz decyzję o korzystaniu z naszych usług, zapewnimy Ci najwyższej jakości usługi, stały dostęp do świeżych karpi pochodzących z polskich hodowli, dostarczanych przez nas do Twojej firmy od 3 do 5 razy w tygodniu, w zależności od Twoich wymagań i oczekiwań, a wszystko to w korzystnej dla Ciebie cenie.


Ciekawostki

Karp Koi to udomowiona ozdobna forma karpia występująca w wielu kolorach. Jedna z odmian, nazywa jest często złotą rybką, ze względu na żółtą barwę. Często spotykany w Polsce w oczkach wodnych i ogrodach botanicznych.

Świeżość ryb

Dobra ryba to świeża ryba, dlatego warto poznać kilka wskazówek, które pozwolą łatwo i szybko ocenić, czy kupowana przez nas ryba, będzie nas cieszyć swoim wyśmienitym smakiem.

Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb



Inne ryby z kategorii ryby słodkowodne

  • Jesiotr

    jesiotr-180x110

    Ma delikatne, chude mięso, które można smażyć lub dusić ale najsmaczniejszy jest pieczony.

  • Sandacz

    sandacz-180x110

    Mięso sandacza jest białe, chude, ze średnią liczbą ości. Najlepiej smakuje pieczony albo faszerowany.

  • Leszcz

    leszcz-180x110

    Jest dość tłusty, ościsty, o białym mięsie. To ryba idealnie nadająca się do wędzenia.

Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Dania z karpia

Karp pieczony z pomarańczami


Wykonanie:
Pomarańcze sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę, po czym podzielić na cząstki. Drugą pokroić w plasterki. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i skórką z pomarańczy. Odłożyć na godzinę do lodówki. Karpia panierować w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażyć rybę na 1/3 masła i oliwie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć połowę plasterków pomarańczy, karpia i obłożyć resztą pomarańczy. Polać resztą roztopionego masła i winem. Piec 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 st. 

Składniki: 
  • 1 kg karpia w dzwonkach, 
  • 2 pomarańcze, 
  • limonka, jajko, 
  • 3 łyżki mąki, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • 1/2 kostka masła, 
  • oliwa, 
  • 200ml białego wytrawnego wina, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • cytryna.

Karp w galarecie


Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w duże części, 2 marchewki, seler i pietruszkę obrać i pokroić. Podgrzać bulion, wlać wino i sok z cytryny. Dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca. Gotować 15 minut. Jedną marchew ugotować w całości. Dodać karpia, gotować na wolnym ogniu 15 min.. Skórkę z cytryny i paprykę pokroić w cieniutkie paseczki. Natkę opłukać i osuszyć. Rybę wyjąc z wywaru, ułożyć na półmisku. Udekorować skórką z cytryny, papryką, marchewką pokrojoną w drobną kosteczkę i plastrami cytryny. Wywar przecedzić, dodać białka, zagotować, przecedzić przez gazę. Doprawić solą i pieprzem, rozpuścić żelatynę. Karpia zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki aż zastygnie.

Składniki: 
  • 1 cały karp, 
  • 20dag pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 3 ziarna jałowca, 
  • kilka gałązek tymianku, 
  • cytryna, 
  • 100ml wytrawnego wina,
  • pączek szczypiorku.

Karp pieczony z pieczarkami


Wykonanie:
Natkę i tymianek umyć, dokładnie osuszyć a następnie posiekać. 
Rybę sprawić, umyć i osuszyć. W środku nasmarować solą i pieprzem. 
Do środka włożyć tymianek, ziarna jałowca. Odstawić na godzinę do lodówki. 
Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki. Cebulę oczyścić, pokroić w talarki. Z ryby wyjąć tymianek i jałowiec. Karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pieczarkami oraz cebulą. Skropić oliwą, polać winem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. 
Karpia ułożyć na półmisku i przybrać szczypiorkiem w całości.

Składniki: 
  • 0,5kg omółków, 
  • 0,5kg małży, 
  • szklanka białego wina, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • siekana natka pietruszki, 
  • wywar z ryby, 
  • krojony w kostkę 
  • ser pesto, 
  • świeżo zmielony pieprz, 
  • grzanki białego chleba.

Inspirujące przepisy z karpiem