Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

MAKRO to ceniony w Polsce dystrybutor ryb oraz owoców morza, od lat zdobywający zaufanie klientów biznesowych dzięki produktom wysokiej jakości i niskim cenom. W naszej ofercie znajdziesz ryby mrożone, idealne jako podstawa wielu dań, wygodne w obróbce kulinarnej i idealne do przygotowywania potraw tuż po rozmrożeniu.

Większość ryb i owoców morza trafi a na nasz rynek w postaci mrożonej – wymaga tego często długi czas transportu, np. z Arktyki czy Azji. W tym przypadku często partie świeżo odłowionych ryb są zamrażane bezpośrednio na statku lub od razu po przybyciu do portu, przy zastosowaniu systemu mrożenia szokowego.

Asortyment ryb mrożonych morskich w MAKRO:

  • Plamiak - filety

    ryby-mrozone-plamiak-filety

    Filety ze skórą glazura 10% masa netto 4,5 kg (bez glazury). Filety bez skóry glazura 10% masa netto 4,5 kg (bez glazury).

  • Morszczuk argentyński - filety

    ryby mrożone morszczuk argentyński filety

    Filety bez skóry masa netto 800 g. Filety S-VAC 0% glazury masa netto 7 kg. Filety bez skóry IWP glazura 10% filety indywidualnie pakowane.

  • Morszczuk - filety

    ryby mrożone morszczuk filety

    Filety masa netto 1 kg (bez glazury). Filety ze skórą, SHP masa netto 7 kg.

  • Morszczuk pacyficzny - filety

    Ryby mrożone morszczuk pacyficzny filety

    Filety IQF glazura 25% masa netto 3,75 kg (bez glazury). Filety bez skóry glazura 20% masa netto 800 g (bez glazury).

  • Łosoś norweski

    ryby mrożone łosoś norweski

    TRYM C – filety, IWP, masa netto 1 kg+.

  • Łosoś pacyficzny - dzwonka

    ryby mrożone - losos pacyficzny dzwonka

    Glazura 10% masa netto 900 g (bez glazury).

  • Łosoś pacyficzny - filety

    Łosoś pacyficzny - filety

    Filety bez skóry glazura 10% masa netto 450 g (bez glazury).

  • Łosoś - porcje

    ryby mrożone - łosoś porcje

    Porcje bez skóry glazura 10% masa netto 4,5 kg (bez glazury).

  • Halibut niebieski - filety bez skóry

    ryby mrożone Halibut niebieski filety bez skóry

    Filety glazura 20% masa netto 4 kg (bez glazury).

  • Flądra - tusza

    ryby mrożone flądra tusza

    Tusza odskórowana, glazura 10%, masa netto 900 g (bez glazury).

  • Miecznik - plastry

    ryby mrożone - miecznik plastry

    Masa netto 1 kg.

  • Karmazyn - tusza 300 g - 500 g

    ryby mrożone karmazyn tusza

  • Sardynki 10 - 12 szt.

    ryby mrożone sardynki

    Masa netto 1 kg

  • Mintaj - filety

    Ryby mrożone mintaj filety

    Filety glazura 20%, masa netto 4 kg (bez glazury). Filety, IQF, glazura 35%, masa netto 3,25 kg (bez glazury).

  • Matjes holenderski

    ryby mrożone - matjes holenderski

    Masa netto 750 g. Masa netto 1 kg.

  • Limanda żółtopłetwa - filety

    ryby mrożone limanda żółtopłetwa filety

    Filety bez skóry, glazura 30% masa netto 3,5 kg (bez glazury). Filety bez skóry, glazura 20%, masa netto 800 g (bez glazury).

  • Aterynka śródziemnomorska

    Ryby mrożone aterynka śródziemnomorska

    Masa netto 1 kg.

  • Tuńczyk - porcje z fileta

    Ryby mrożone - tuńczyk porcje z fileta

    Porcje z fileta - glazura 10% masa netto 720 g (bez glazury).

  • Miruna nowozelandzka - filety

    ryby mrożone miruna nowozelandzka

    Filety bez skóry, IWP, glazura 10% filety indywidualnie pakowane. Filety bez skóry, S-VAC, 0% glazury, masa netto 6,80 kg. Filety ze skórą glazura 10% masa netto 4,5 kg (bez glazury).

  • Miruna patagońska - filety ze skórą

    ryby mrożone miruna patagońska filety ze skórą

    Filety ze skórą - glazura 25%, masa netto 3,75 kg (bez glazury). masa netto 6,8 kg. Filety ze skórą, SHP, masa netto 6,8 kg.

  • Dorsz czarny - filety

    Ryby mrożone dorsz czarny filety

    Filety bez skóry - masa netto 6,8 kg. Filety bez skóry glazura 10% masa netto 4,5 kg

  • Dorsz bałtycki - filety

    Ryby mrożone dorsz bałtycki filety

    Filety ze skórą glazura 10% masa netto 4,5 kg (bez glazury).

  • Dorsz atlantycki - filety

    Ryby mrożone dorsz atlantycki filety

    Filety bez skóry IWP glazura 10% filety indywidualnie pakowane. Filety bez skóry S-VAC glazura 0% masa netto 6,81 kg. Filety ze skórą S-VAC glazura 0% masa netto 6,81 kg.


Asortyment ryb mrożonych słodkowodnych w MAKRO:

  • Lin

    ryby mrożone lin

    Filety ze skórą, IQF, glazura 20%, masa netto 800 g (bez glazury).

  • Okoń - filety

    ryby mrożone - okoń filety

    Filety ze skórą, IQF, glazura 20%, masa netto 480 g (bez glazury).

  • Szczupak - filety

    Ryby mrożone szczupak filety

    Filety bez skóry - glazura 20%, masa netto 800 g (bez glazury).

  • Tilapia nilowa - filety

    ryby mrożone tilapia nilowa filety

    Filety bez skóry - glazura 25%, masa netto 3,75 kg (bez glazury).

  • Panga - filety

    mrożone ryby panga filety

    Filety - glazura 20%, masa netto 4 kg (bez glazury). Filety bez skóry - glazura 20%, masa netto 800 g (bez glazury).

  • Sandacz

    ryby mrożone sandacz

    Porcje z fileta - glazura 20%, masa netto 800 g (bez glazury). Filety - glazura 10%, masa netto 4,5 kg (bez glazury).


Asortyment mrożonych owoców morza w MAKRO:

  • Ośmiorniczki Baby

    mrożone owoce morza ośmiorniczki baby

    Glazura 20%, masa netto 800 g (bez glazury).

  • Ośmiornica - surowa

    mrożone owoce morza ośmiornica surowa

    Glazura 10%, masa netto 1-2 kg (bez glazury).

  • Homar - cały

    mrożone owoce morza homar cały

  • Mięso z Muszli Św. Jakuba

    mrożone owoce morza mięso z muszli św. jakuba

    Glazura 20%, masa netto 800 g (bez glazury).



Glazurowanie ryb

Glazurowanie to zabieg polegający na pokryciu zamrożonego produktu warstwą wody. Glazura w ilości do 5% traktowana jest jako glazura „ochronna” i ma ona na celu zabezpieczenie produktu przed procesem utleniania oraz tzw. wysuszką, co służy zachowaniu jakości i walorów smakowych. Takiej glazury nie deklaruje się w nazwie prawnej (opisowej) produktu na opakowaniu.Stosuje się dwie techniki glazurowania: natryskową i immersyjną. Małe i kruche produkty, np. owoce morza, poddawane są tzw. indywidualnemu szybkiemu zamrażaniu indywidualnemu (IQF). Proces ten w pełni wykorzystuje technologię zamrażania kriogenicznego.

Ryby mrożone sprzedawane są w różnych opakowaniach i formach. Oto najpopularniejsze, spotykane w handlu oznaczenia:
  • IQF (Individually Quick Frozen) – szybkie indywidualne mrożenie
  • SHP (shatterpack) – ryby układane warstwami, przekładane folią
  • S-VAC – ryby rozdzielone maszynowo w ochronnym vacuum (produkt łatwiej daje się rozdzielić od folii)
  • IWP – każda sztuka indywidualnie pakowana (owinięta folią)

Przechowywanie ryb mrożonych

Mrożone glazurowane filety najlepiej przechowywać owinięte papierem pergaminowym i folią aluminiową – nie tylko dla dodatkowej ochrony przed parowaniem wilgoci, ale także łatwiejszego oddzielania ich od siebie po wyjęciu z chłodni.
Świeżą rybę należy zamrozić jak najszybciej po zakupie, uprzednio patrosząc ją, starannie płucząc jamę brzuszną pod bieżącą wodą i ewentualnie porcjując. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię aluminiową lub użyć specjalnego worka do mrożenia i zamrażać w najniższej możliwej temperaturze około dwóch godzin. Zamrożone ryby należy przechowywać w temperaturze -18°C. Okres przechowywania ryb w tych warunkach wynosi od 4 do 8 miesięcy.
glazurowanie ryb
glazurowanie ryb

Sprawdź także

Swiezość ryb i owoców morza

Świeżość ryb i owoców morza

Ryby dostarczane są do hurtowni Makro nawet 5 razy w tygodniu, dzięki temu masz pewność, że są zawsze świeże.

Sprawdź jak rozpoznać świeżość ryb i owoców morza »
Jakość pod kontrolą

Jakość pod kontrolą

MAKRO współpracuje wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami, którzy przestrzegają wysokich standardów produkcji i procedur transportu żywności.

Sprawdź jak dbamy o jakość »
Metody obróbki termicznej ryb

Obróbka termiczna

Nie każdą rybę można przyrządzać na wszystkie sposoby, dlatego warto zastanowić się nad doborem odpowiedniej techniki kulinarnej.

Sprawdź metody obróbki termicznej »
Kalendarz sezonowości ryb

Kalendarz sezonowości

Proces zakupowy świeżych ryb i owoców morza w MAKRO to przede wszystkim zakup już w dniu połowu!

Sprawdź kalendarz sezonowości »