Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Makrela to dość popularna w Polsce ryba, żyjąca w morzach oraz oceanach strefy tropikalnej, subtropikalnej oraz umiarkowanej, ceniona ze względu na smaczne mięso ciemnej barwy, zawierające niewiele ości, bogate w składniki odżywcze (kwasy omega-3, białko, witaminy i minerały), idealne do smażenia, pieczenia, a także wędzenia.

Dostępne formy makreli

  • Makrela świeża

    makrela-swieza-180x110

    Zdecyduj się na zakup makreli świeżej, jeżeli patroszenie ryby nie stanowi dla Ciebie problemu, natomiast zależy Ci na najwyższej jakości mięsa i walorach smakowych.

  • Makrela patroszona

    makrela-patroszona-180x110

    Ta forma makreli pozbawiona jest wnętrzności oraz łusek, stąd świetnie nadaje się m.in. do przyrządzania w całości, np. w wersji faszerowanej czy pieczonej.

  • Tusze z makreli wędzone na gorąco

    tusze-z-makreli-wdzone-na-goraco-180x110

    W tej formie makrelę można nabyć najczęściej. Jest idealna do farszów, sałatek i kanapek.


Nasz asortyment

  • Wysoko wykwalifikowana kadra

    Nasi pracownicy, przeszkoleni w zakresie ryb oraz owoców morza, odpowiedzą chętnie na wszystkie Twoje pytania dotyczące sprzedawanego asortymentu. Dzięki temu znajdziesz i wybierzesz produkty, które najlepiej spełnią Twoje wymagania, i będziesz zadowolony z dokonanych zakupów.

  • Rozsądne ceny

    Wszystkie produkty dostępne w MAKRO, w tym ryby i owoce morza, oferowane są w ekonomicznych cenach, zapewnionym m.in. dzięki korzystnym umowom z rybakami i producentami, bez udziału pośredników. Kupując je, możesz mieć pewność, że nie przepłacasz, ale równocześnie otrzymujesz produkty najwyższej jakości.

  • Wysoka jakość

    produktów od sprawdzonych producentów – ryby i owoce morza dostępne w MAKRO pochodzą od sprawdzonych i pewnych rybaków oraz hodowców, stąd możemy zagwarantować, iż są to produkty najwyższej jakości, zawsze świeże, spełniające wszystkie normy i wymagania najbardziej wymagających Klientów.


  • Szeroki asortyment produktów

    W MAKRO znajdziesz niemal wszystkie ryby i owoce morza, dostępne na polskim rynku, często niespotykane w konkurencyjnych hurtowniach. Decydując się na nawiązanie współpracy, możesz więc mieć zawsze pewność, że kupisz wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotowywać dania najwyższej jakości.


Hurtownie MAKRO, znane i cenione przez rzesze przedsiębiorców w Polsce, oferują szeroki asortyment ryb oraz owoców morza, spośród których na pewno wybierzesz produkty spełniające wszystkie Twoje wymagania. Wśród nich znajdziesz m.in. makrelę marek ARO oraz SONA PREMIUM, dostępną w wersji świeżej, patroszonej oraz wędzonej, idealnie nadającą się do przyrządzania smacznych potraw, także takich, jakie przyrządza się z czerwonego mięsa - np. mielone kolety.


Inne produkty w kategorii ryby morskie

  • Grenadier

    grenadier-180x110

    Ten mało znany w Polsce gatunek zasługuje na zainteresowanie z powodu swego chudego, pozbawionego ości mięsa.

  • Halibut

    halibut-180x110

    Jest bardzo tłustą rybą, stanowi doskonałe źródło białka i witaminy A. Pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu.

  • Łosoś

    losos-180x110

    To ryba ceniona za smaczne mięso i wysokie wartości odżywcze, która w każdej potrawie smakuje znakomicie.


  • Świeżość ryb

Aby ocenić świeżość ryby, także makreli, zwróć uwagę na kilka szczegółów. Oceń, czy skóra jest lśniąca, czysta, pokryta przezroczystym śluzem, oraz czy skrzela są krwistoczerowne, z wyraźnymi listkami skrzelowymi. Dotknij mięsa i zobacz, czy jest jędrne i elastyczne – po dotknięciu nie powinno zostać w nim żadne wgłębienie. Przyjrzyj się także oczom ryby, które powinny być wypukłe, z czarną, niemętną źrenicą.

Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb

  • Ciekawostki

Makrela ma pyszne ciemnej barwy mięso, które jednak nie pachnie zbyt przyjemnie. Aby zneutralizować jego zapach, można moczyć rybę około 2 godziny w mleku z pieprzem, natrzeć ziołami lub marynować 1-2 godziny w cebuli. Nie należy przechowywać go zbyt długo w formie nieprzetworzonej, gdyż jest nietrwałe i łatwo ulega zepsuciu.

  • Platforma rybna w MAKRO

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Dowiedz się więcej o Platformie rybnej
platforma-rybna


Dania z makreli

Makrela z grilla

Przygotuj dzwonka z 2-3 makreli, sól, pieprz, przyprawy wedle uznania (przyprawa do ryb, tymianek itp.), masło (opcjonalnie masło ziołowe), ziemniaki w mundurkach (jako dodatek do ryby). Dzwonka z makreli zostaw na noc osolone w lodówce. Przed grillowaniem wyjmij, osól jeszcze raz i przypraw. Posmaruj masłem i piecz na grillu lub w piekarniku około 10 minut z każdej strony bez przewracania. Podawaj z ziemniakami w mundurkach i masłem, np. ziołowym.

Makrela z fasolą i pomidorami

Do przygotowania tej potrawy kup patroszonego dorsza w całości. Oczyść go bardzo starannie, osusz papierowymi ręcznikami, natnij skórę na zewnątrz w paski i natrzyj od wewnątrz oraz na zewnątrz solą. Całość przypraw pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż 4-5 ząbkami czosnku oraz cebulą pokrojoną w pióra. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu i cienkie wiórki masła. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, po ok. 20 minut dolej 100 ml białego wina i piecz jeszcze 10-15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Pasta z wędzonej makreli i twarożku

Smak dorsza z grilla nie ma sobie równych! Do jego przygotowania przygotuj wypatroszonego, umytego dorsza, natnij go ukośnie w najgrubszych miejscach, z każdej ze stron, a potem natrzyj pastą przygotowaną z pieprzu, papryczki chilli i sosu rybnego, wymieszanych w moździerzu. Marynuj przez 30 minut, a potem grilluj na tacce po ok. 10 minut z każdej strony. W połowie grillowania dodaj do potrawy posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, nieco imbiru i cukru. Podawaj od razu po upieczeniu, z sosem cytrynowo-czosnkowym i gotowanym ryżem.