Dorsz to drapieżna ryba morska sporych rozmiarów, łatwo dostępna oraz bardzo pożywna. Żyje w północnej części Oceanu Atlantyckiego, a także w morzach północnej Europy. Najczęściej łowionymi przedstawicielami tego gatunku są dorsz atlantycki, dorastający do nawet 2 m, a także dorsz bałtycki, którego maksymalna długość to około 1,3 m.
Mięso dorsza ma biały kolor, jest raczej neutralne w smaku, a możliwości jego przyrządzania jest naprawdę wiele. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb w związku ze stosunkowo niewielką ilością kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim jednak inne cenne substancje, takie jak białko, którego jest bogatym źródłem, selen, witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, B1 oraz B2, a także witaminy A czy PP. To także nieocenione źródło jodu.


Nasz asortyment

  • Dorsz patroszony

    dorsz-pastrozovany-180x110

    Zakup ryby w tej formie to najlepsze rozwiązanie, jeżeli chcesz podać rybę w całości, a nie masz wprawy w jej patroszeniu.

  • Polędwica z dorsza

    poledwica-z-dorsza-180x110

    To mięso wysokiej jakości, które można wykorzystać do pieczenia np. w ziołach, grillowania, a także do smażenia i duszenia.

  • Dorsz wędzony

    dorsz-wedzony-180x110

    Ma pyszne, delikatne, jędrne i soczyste mięso o złocistej, suchej skórze.

  • Tusze z dorsza

    tusze-z-dorsza-180x110

    Można je upiec na grillu lub udusić. Wymagają wówczas jedynie soli, masła, białego pieprzu i soku z cytryny.

  • Dorsz mrożony

    dorsz-mrozony-180x110

    Dorsz w wersji mrożonej to rozwiązanie dla osób wygodnych, które chcą mieć rybę zawsze pod ręką, także w sytuacjach awaryjnych.

  • Filet z dorsza

    filet-z-dorsza-180x110

    Można z powodzeniem wykorzystać filety do pieczenia, duszenia, gotowania lub przyrządzania zupy rybnej.

  • Dorsz Skrei

    dorsz-skrei-180x110

    Skrei - Norweski Dorsz Zimowy dostępny tylko od stycznia do kwietnia

    Dowiedz się więcej o Skrei


Nasz asortyment

  • Korzystne ceny

    Dzięki dużym zamówieniom bezpośrednio od dostawców, możemy zaproponować Ci bardzo korzystne ceny dorsza.

  • Świeży

    Ryby do hurtowni makro dostarczamy nawet 5 razy w tygodniu. Możesz być pewny, że dorsz kupiony przez Ciebie jest świeży.

  • Porcje

    Nasz pracownik pokroi wybranego przez Ciebie dorsza na mniejsze porcje.

  • Nasze ryby

    Przy stoiskach rybnych często organizowane są degustacje. Zapraszamy do spróbowania naszych ryb.

W hurtowniach Makro dostępne są dorsze atlantyckie, bałtyckie i norweskie. Nasi specjaliści od ryb, chętnie pomogą Ci wybrać rybę odpowiednią dla Twoich potrzeb.
Zapewniamy również dostawy dorsza oraz innych ryb do Twojego lokalu, w zależności od zapotrzebowania. Towar, który do Ciebie trafi, będzie świeży i jakościowo najlepszy. Zachęcamy do korzystania z naszych usług.


  • Świeżość ryb

Dobra ryba to świeża ryba, dlatego warto poznać kilka wskazówek, dzięki którym łatwo i szybko ocenisz czy ryba, którą zamierzasz kupić pozwoli Ci cieszyć się jej naturalnym i wyśmienitym smakiem.

Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb

  • Ciekawostki

Uważa się, że dorsz miał spore znaczenie, jeżeli chodzi o rozwój cywilizacji powstałych u wybrzeży północnego Atlantyku. Był łatwo dostępny, stanowił więc "chleb powszedni" tamtych społeczeństw i ratował je od klęski głodu.

  • Platforma rybna w MAKRO

Platforma rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną
platforma-rybna

Inne produkty w kategorii ryby morskie


Dania z dorsza

Dorsz duszony w pomidorach

Ta rewelacyjna w smaku potrawa wcale nie jest trudna do zrobienia, a podbije serca nawet tych najbardziej wybrednych. 1 kg tuszy z dorsza (czyli patroszonego dorsza bez głowy) dobrze oczyść, podziel go na filety, poporcjuj, lekko posól, oprósz mąką i usmaż. 400 g pomidorów umyj, sparz, zdejmij z nich skórki i uduś z cebulą, dodając nieco wody. Przygotuj zasmażkę z mąki i tłuszczu i połącz z duszonymi pomidorami. Takim sosem zalej usmażonego dorsza i całość podduś przez kilka minut. Podawaj z ziemniakami i delikatną surówką.

Dorsz pieczony w cebuli

Do przygotowania tej potrawy kup patroszonego dorsza w całości. Oczyść go bardzo starannie, osusz papierowymi ręcznikami, natnij skórę na zewnątrz w paski i natrzyj od wewnątrz oraz na zewnątrz solą. Całość przypraw pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż 4-5 ząbkami czosnku oraz cebulą pokrojoną w pióra. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu i cienkie wiórki masła. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, po ok. 20 minut dolej 100 ml białego wina i piecz jeszcze 10-15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Dorsz z grilla na ostro

Smak dorsza z grilla nie ma sobie równych! Do jego przygotowania przygotuj wypatroszonego, umytego dorsza, natnij go ukośnie w najgrubszych miejscach, z każdej ze stron, a potem natrzyj pastą przygotowaną z pieprzu, papryczki chilli i sosu rybnego, wymieszanych w moździerzu. Marynuj przez 30 minut, a potem grilluj na tacce po ok. 10 minut z każdej strony. W połowie grillowania dodaj do potrawy posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, nieco imbiru i cukru. Podawaj od razu po upieczeniu, z sosem cytrynowo-czosnkowym i gotowanym ryżem.