Dorsz to drapieżna ryba morska sporych rozmiarów, łatwo dostępna oraz bardzo pożywna. Żyje w północnej części Oceanu Atlantyckiego, a także w morzach północnej Europy. Najczęściej łowionymi przedstawicielami tego gatunku są dorsz atlantycki, dorastający do nawet 2 m, a także dorsz bałtycki, którego maksymalna długość to około 1,3 m.
Mięso dorsza ma biały kolor, jest raczej neutralne w smaku, a możliwości jego przyrządzania jest naprawdę wiele. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb w związku ze stosunkowo niewielką ilością kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim jednak inne cenne substancje, takie jak białko, którego jest bogatym źródłem, selen, witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, B1 oraz B2, a także witaminy A czy PP. To także nieocenione źródło jodu.
Nasz asortyment
Dorsz patroszony
Zakup ryby w tej formie to najlepsze rozwiązanie, jeżeli chcesz podać rybę w całości, a nie masz wprawy w jej patroszeniu.
Polędwica z dorsza
To mięso wysokiej jakości, które można wykorzystać do pieczenia np. w ziołach, grillowania, a także do smażenia i duszenia.
Dorsz wędzony
Ma pyszne, delikatne, jędrne i soczyste mięso o złocistej, suchej skórze.
Tusze z dorsza
Można je upiec na grillu lub udusić. Wymagają wówczas jedynie soli, masła, białego pieprzu i soku z cytryny.
Dorsz mrożony
Dorsz w wersji mrożonej to rozwiązanie dla osób wygodnych, które chcą mieć rybę zawsze pod ręką, także w sytuacjach awaryjnych.
Filet z dorsza
Można z powodzeniem wykorzystać filety do pieczenia, duszenia, gotowania lub przyrządzania zupy rybnej.
Nasz asortyment
Korzystne ceny
Dzięki dużym zamówieniom bezpośrednio od dostawców, możemy zaproponować Ci bardzo korzystne ceny dorsza.
Świeży
Ryby do hurtowni makro dostarczamy nawet 5 razy w tygodniu. Możesz być pewny, że dorsz kupiony przez Ciebie jest świeży.
Porcje
Nasz pracownik pokroi wybranego przez Ciebie dorsza na mniejsze porcje.
Nasze ryby
Przy stoiskach rybnych często organizowane są degustacje. Zapraszamy do spróbowania naszych ryb.
W hurtowniach Makro dostępne są dorsze atlantyckie, bałtyckie i norweskie. Nasi specjaliści od ryb, chętnie pomogą Ci wybrać rybę odpowiednią dla Twoich potrzeb.
Zapewniamy również dostawy dorsza oraz innych ryb do Twojego lokalu, w zależności od zapotrzebowania. Towar, który do Ciebie trafi, będzie świeży i jakościowo najlepszy. Zachęcamy do korzystania z naszych usług.
Dobra ryba to świeża ryba, dlatego warto poznać kilka wskazówek, dzięki którym łatwo i szybko ocenisz czy ryba, którą zamierzasz kupić pozwoli Ci cieszyć się jej naturalnym i wyśmienitym smakiem.
Dowiedz się jak sprawdzić świeżość ryb
Uważa się, że dorsz miał spore znaczenie, jeżeli chodzi o rozwój cywilizacji powstałych u wybrzeży północnego Atlantyku. Był łatwo dostępny, stanowił więc "chleb powszedni" tamtych społeczeństw i ratował je od klęski głodu.
Platforma rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.
Poznaj Platformę Rybną
Inne produkty w kategorii ryby morskie
Dorsz duszony w pomidorach
Ta rewelacyjna w smaku potrawa wcale nie jest trudna do zrobienia, a podbije serca nawet tych najbardziej wybrednych. 1 kg tuszy z dorsza (czyli patroszonego dorsza bez głowy) dobrze oczyść, podziel go na filety, poporcjuj, lekko posól, oprósz mąką i usmaż. 400 g pomidorów umyj, sparz, zdejmij z nich skórki i uduś z cebulą, dodając nieco wody. Przygotuj zasmażkę z mąki i tłuszczu i połącz z duszonymi pomidorami. Takim sosem zalej usmażonego dorsza i całość podduś przez kilka minut. Podawaj z ziemniakami i delikatną surówką.
Dorsz pieczony w cebuli
Do przygotowania tej potrawy kup patroszonego dorsza w całości. Oczyść go bardzo starannie, osusz papierowymi ręcznikami, natnij skórę na zewnątrz w paski i natrzyj od wewnątrz oraz na zewnątrz solą. Całość przypraw pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż 4-5 ząbkami czosnku oraz cebulą pokrojoną w pióra. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu i cienkie wiórki masła. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, po ok. 20 minut dolej 100 ml białego wina i piecz jeszcze 10-15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Dorsz z grilla na ostro
Smak dorsza z grilla nie ma sobie równych! Do jego przygotowania przygotuj wypatroszonego, umytego dorsza, natnij go ukośnie w najgrubszych miejscach, z każdej ze stron, a potem natrzyj pastą przygotowaną z pieprzu, papryczki chilli i sosu rybnego, wymieszanych w moździerzu. Marynuj przez 30 minut, a potem grilluj na tacce po ok. 10 minut z każdej strony. W połowie grillowania dodaj do potrawy posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, nieco imbiru i cukru. Podawaj od razu po upieczeniu, z sosem cytrynowo-czosnkowym i gotowanym ryżem.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej