Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kalmary to ceniony przez smakoszy ryb i owoców morza składnik wielu dań, doskonały ze względu na swój ciekawy smak oraz wysokie wartości odżywcze. Dostępne w MAKRO kalmary mrożone marek Horeca Select oraz Fine Food to produkty doskonałej jakości, idealnie nadające się do gotowania, smażenia oraz pieczenia.

Dostępne formy mrożonych kalmarów

  • Mrożone krążki z kalmara

    mrozone-krazki-z kalmara-180x110

    Ta forma kalmara mrożonego jest idealna do przyrządzania potraw zarówno smażonych, także na głębokim tłuszczu, jak i gotowanych czy pieczonych.

  • Mrożone panierowane krążki z kalmara

    mrozone-panierowane-krazki-z-kalmara-180x110

    Krążki z kalmara poddane są wstępnej obróbce cieplnej, stąd na ich bazie można przygotowywać dania naprawdę szybko – wystarczy wrzucić je na kilka minut na patelnię, ale też ugotować albo upiec.

  • Mrożone oczyszczone macki z kalmara

    mrozone-oczyszczone-macki-z-kalmara-180x110

    Oczyszczone macki idealnie nadają się do krótkiego pieczenia, gotowania albo smażenia i pozwalają stworzyć potrawy kuchni na najwyższym poziomie.


Nasz asortyment

  • Częste dostawy produktów

    Dostępne w MAKRO produkty docierają do hal kilka razy w tygodniu, abyś, sięgając po nie, zawsze miał gwarancję, że są świeże. Dodatkowo, jeżeli wyrazisz taką wolę, oferowany towar może zostać dostarczony do Twojej restauracji, abyś uniknął tracenia czasu niezbędnego na zakupy.

  • Pewni dostawcy

    MAKRO współpracuje z zaufanymi, pewnymi dostawcami, stale tymi samymi, aby nie mieć żadnych wątpliwości odnośnie do jakości sprzedawanych ryb i owoców morza. Znane źródło pochodzenia oferowanych produktów to kolejny atut, dzięki któremu na pewno będziesz zadowolony z dokonanych zakupów.

  • Kompetentna obsługa

    Wszyscy nasi pracownicy są przeszkoleni w zakresie sprzedawanych ryb i owoców morza, dlatego zawsze gdy będziesz wybierać towar dla siebie, posłużą Ci radą i pomogą wybrać najlepsze produkty.


  • Szeroki asortyment

    MAKRO, wychodząc naprzeciw potrzebom swoich wymagających Klientów, zapewnia naprawdę spory wybór ryb i owoców morza, zarówno jeżeli chodzi o gatunki, jak i dostępne formy każdego gatunku, tak, abyś miał w czym wybierać i bez problemu znalazł to, czego szukasz.



Inne produkty w kategorii owoce morza

  • Krewetki

    krewetki-180x110

    Krewetki mają białe, lekko słonawe mięso. Są świetnym dodatkiem do sałatek, potraw z ryżem czy makaronem.

  • Homary

    homary-180x110

    Homary, bliscy krewni naszego polskiego raka, charakteryzują się białym mięsem o niezwykle delikatnym smaku.

  • Małże

    malze-180x110

    Małże charakteryzują się wyśmienitym mięsem barwy żółtej, czerwonej lub pomarańczowej (w zależności od odmiany).


  • Świeżość owoców morza

Tylko świeże owoce morza gwarantują, że poczujesz ich wyjątkowy smak. Przygotowaliśmy zestaw porad, dzięki którym w łatwy i szybki sposób ocenisz, czy produkt, który kupujesz jest pierwszej świeżości.

  • Ciekawostki

Nie każdy wie, że ośmiornice mogą być niebezpieczne dla człowieka. Posiadają bowiem gruczoły ślinowe wydzielające bardzo toksyczny jad. Ich ukąszenie może się więc okazać śmiertelne w skutkach. Równocześnie ośmiornice są inteligentne. Uważa się, że ich mózg jest tak sprawny, jak mózgi niektórych ptaków a nawet... ssaków.

  • Platforma rybna w MAKRO

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Dowiedz się więcej o Platformie rybnej
platforma-rybna

Dania z mrożonych kalmarów

Risotto z kalmarami

Na patelni zeszklij 2 posiekane cebule, wrzuć na patelnię ryż i smaż przez minutę. Zalej kieliszkiem wina, mieszaj, aż płyn odparuje, dodaj chochelkę bulionu i gotuj przez około 18 minut, uzupełniając w razie potrzeby płyn. Na patelni podsmaż 2 ząbki czosnku i pietruszkę, dorzuć rozmrożone kalmary i smaż przez 2-3 minuty. Zalej kieliszkiem wina, gotuj do odparowania ok. 2 minuty. Ryż wymieszaj z kalmarami, posyp całość parmezanem, dopraw solą i pieprzem.

Smażone krążki z kalmarów

Pół kilograma mrożonych krążków z kalmarów rozmroź, osusz, i obtocz w panierce z mąki pszennej, papryki słodkiej i soli, a na koniec w bułce tartej. Do głębokiego garnka lub woku wlej około 3 cm oleju rzepakowego, dobrze go rozgrzej i wrzucaj ostrożnie porcjami krążki z kalmarów. Smaż około 2 minuty, aż kalmary zarumienią się ładnie z każdej strony. Podawaj z sałatą, połówkami pomidorków koktajlowych i ćwiartkami cytryny.

Grillowane szaszłyki z kalmarami, pomidorami i papryką

Wymieszaj 400 g pokrojonych na kawałki kalmarów, 200 g pomidorków koktajlowych, 2 łyżki białego wina, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę w misce, skrop sokiem z cytryny i oliwą, posól i odstaw na godzinę do lodówki. Mieszaj co kilkanaście minut. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na zmianę kalmary, pomidorki i zieloną paprykę. Grilluj około 10 minut, w połowie posmaruj pozostałą marynatą. Podawaj skropione oliwą z oliwek.