Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Małże to słodko- i słonowodne mięczaki, posiadające spłaszczone bocznie ciało, okryte dwuklapową muszlą, składające się z tułowia oraz nogi, pozbawione za to głowy, szczęki oraz tarki, o niskokalorycznym, ale bardzo wartościowym dla ludzkiego organizmu mięsie. Trzeba się jednak do nich przekonać - smak ich mięsa, jego konsystencja, a także sposób jedzenia są dość nietypowe i charakterystyczne, ale warto jak najczęściej sięgać po nie, komponując codzienne menu.


Małże są bardzo cenione w kuchni, jako że stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka, witamin (m.in. witamin z grupy B, witaminy A oraz D), a także minerałów, m.in. magnezu, jodu, żelaza czy fluoru. Podobnie jak wiele innych owoców morza, bogate są także w cynk. Nie tylko korzystnie wpływa on na stan skóry, włosów czy paznokci, ale to także bardzo silny kulinarny afrodyzjak, wzmagający ochotę na miłosne uniesienia. Warto więc zadbać o to, aby małże znalazły się w menu romantycznej kolacji.


Dostępne formy małży

  • Małże norweskie, holenderskie, duńskie

    malze-norweskie-180x110

    Mają owalne, gładkie muszle. Hodowane są na morskich farmach dla swego soczystego, słodkiego mięsa.

  • Małże Vongole (palurdy)

    malze-vongole-180x110

    Małże te wyróżnia zazwyczaj (choć nie zawsze) sercowaty kształt muszli. Posiadają bardzo delikatne mięso, świetnie smakujące zarówno w wersji surowej, jak i gotowane na parze, w zupach albo w sosach.

  • Małże brzytwy

    malze-brzytwy-180x110

    Mają muszle w kształcie brzytwy, smakują znakomicie surowe, gotowane czy pieczone, ale obróbce cieplnej należy je poddawać bardzo krótko.

  • Ostrygi

    ostrygi-180x110

    Symbol luksusu. Mają morski, słono-słodki smak. Znakomite z szampanem, żytnim chlebem i masłem albo z sokiem z cytryny czy też sosem Tabasco.

  • Małże św. Jakuba (przegrzebki)

    malze-sw-jakuba-180x110

    Dobrze smakują surowe, pokrojone w cienkie paski i podawane z cytryną oraz kroplą oleju, ale można je również gotować albo piec.

  • Małże mrożone

    malze-mrozene-180x110

    Mrożone małże nie tracą sowich wartości odżywczych jeśli przechowujemy je zgodnie opisem na opakowaniu.


Nasz asortyment

  • Częste dostawy

    Aby zagwarantować Ci wysoką jakość ryb i owoców morza, a także doskonałą ich świeżość, MAKRO dba o to, aby nowy towar dostarczany był do hurtowni od 3 do 5 razy w tygodniu.

  • Degustacje

    Organizujemy także degustacje małży, dzięki którym będziesz mógł poznać ich smak, jeżeli do tej pory nie miałeś ku temu okazji.


  • MISSING TITLE

    Nasi specjaliści doradzą Ci zawsze wtedy, kiedy w czasie zakupów będziesz mieć jakieś wątpliwości odnośnie dokupowanych przez siebie ryb czy owoców morza.

  • Największy wybór małży

    Oferujemy największy wybór małży spośród wszystkich marketów funkcjonujących na polskim rynku.

MAKRO ma w swoim asortymencie szereg małży najwyższej jakości w rozsądnych cenach. W naszej ofercie znajdziesz zarówno żywe, jak i mrożone małże norweskie, holenderskie, duńskie, Vongole, ostrygi, małże brzytwy, a także małże świętego Jakuba, różniące się między sobą m.in. kolorem mięsa i jego smakiem.



Inne produkty w kategorii owoce morza

  • Kalmary

    kalmary-180x110

    Kalmary (kałamarnice) to głowonogi. Dobrze smakują smażone, pieczone oraz grillowane, można je również marynować.

  • Krewetki

    krewetki-180x110

    Krewetki mają białe, lekko słonawe mięso. Są świetnym dodatkiem do sałatek, potraw z ryżem czy makaronem.

  • Homary

    homary-180x110

    Homary, bliscy krewni naszego polskiego raka, charakteryzują się białym mięsem o niezwykle delikatnym smaku.


Może Cię zainteresować także


  • Jak sprawdzić świeżość owoców morza

Tylko świeże owoce morza gwarantują, że poczujesz ich wyjątkowy smak. Przygotowaliśmy zestaw porad, dzięki którym w łatwy i szybki sposób ocenisz, czy produkt, który kupujesz jest pierwszej świeżości.

Dowiedz się jak sprawdzić świeżość owoców morza

  • Ciekawostki

Dorsz norweski to drapieżnik, polujący na małe ryby, skorupiaki, głowonogi, a czasami także na inne dorsze. Jego tłuszcz wykorzystywany jest do produkcji tranu, który świetnie wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka, zapobiegając cukrzycy typu 2 czy pomagając w leczeniu dny moczowej. Nazwę czarniak zawdzięcza czarnej barwie wnętrza jamy gębowej. Jest rybą wędrowną żyjącą w Atlantyku - na wiosnę kierującą się na północ, a jesienią na południe.

  • Platforma rybna w MAKRO

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Dowiedz się więcej o Platformie rybnej
platforma-rybna

Które małże wybrać?

Jako że małże bardzo często spożywamy na surowo, aby uniknąć zatruć i problemów żołądkowych, musimy mieć pewność, że są pierwszej świeżości. Zresztą do przygotowywania innych potraw na bazie małży też koniecznie trzeba wybierać jedynie świeże produkty. Na szczęście ocenienie, czy dany egzemplarz nadaje się do użytku kulinarnego, nie jest bardzo trudne - trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które omawiamy poniżej.


  • Kupując małże, przyjrzyj się muszlom wybieranych egzemplarzy. Sięgaj po te, które są zamknięte - będziesz mieć pewność, że są pierwszej świeżości.
  • W sytuacji, kiedy zauważysz, że muszla małża jest lekko otwarta, albo jeżeli otworzyła się muszla małża, który dotychczas był zamknięty, aby ocenić świeżość mięczaka, możesz wykonać prosty test - uderz nią o blat stołu. Jeśli małż zamknie się - jest świeży i nadaje się do przygotowania posiłku. Jeżeli pozostanie otwarty - najlepiej zrobisz, jeżeli go wyrzucisz.


Potrawy z małży

Duszone małże z warzywami

Wykonanie:

Warzywa drobno poszatkuj, dodaj do nich pokrojony czosnek i smaż kilka minut na maśle. Dodaj śmietanę, przypraw do smaku. Wrzuć zamknięte, świeże, odpowiednio oczyszczone małże, nie dodając wody, garnek przykryj i pozostaw na dużym ogniu przez około 3-5 minut, do momentu, aż sos zagotuje się. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Potrawa będzie gotowa, kiedy wszystkie małże otworzą się.

Składniki:


  • 2kg małży,
  • 2 ząbki świeżego czosnku,
  • świeża marchew,
  • seler naciowy,
  • 1 cebula,
  • słodka śmietana 30%,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło.

Małże zapiekane z masłem czosnkowym

Wykonanie:


Świeże małże z zamkniętymi muszlami gotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj masło czosnkowe, łącząc miękkie masło z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, a także rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przejrzyj ugotowane małże, odrzuć te, które się nie otworzyły. Otwórz każdą muszlę, ułóż w naczyniu żaroodpornym połówki z mięsem, nałóż na każdą z nich masło czosnkowe, dodaj kawałek sera i piecz przez ok. 10 minut, aż ser lekko się rozpuści. Posyp natką pietruszki - i gotowe.

Składniki:


  • 0,5kg świeżych małż,
  • miękkie masło,
  • 5 ząbków czosnku,
  • ser do zapiekania,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz dla smaku.

Zupa z małży

Wykonanie:

Starannie oczyść małże. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojony czosnek, oczyszczone małże, wlej białe wino i gotuj kilka minut do momentu, aż mięczaki się otworzą. Dolej nieco wywaru z ryb. Omułki przełóż do miski, przecedź całość przez drobne sito. Ponownie włóż małże do wywaru, podgrzej. Na talerzach rozłóż grzanki, zalej zupą, dodaj ser, natkę piertuszki i dopraw świeżo zmielonym pieprzem - i gotowe.

Składniki:

  • 0,5kg omółków
  • 0,5kg małży,
  • szklanka białego wina,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku,
  • siekana natka pietruszki,
  • wywar z ryby,
  • krojony w kostkę ser pesto,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • grzanki białego chleba.

Skorzystaj także

dostawy do twojego lokalu w hurtowni makro

Dostawy do Twojego lokalu

Od 2011 r. oferujemy naszym Klientom HoReCa wszechstronną, szybką i sprawnie działającą usługę dostaw, zyskując w ten sposób kolejną przewagę konkurencyjną. Dowozimy cały potrzebny Klientowi asortyment, a nie tylko wybrane towary, gwarantujemy najwyższą świeżość naszych produktów (dzięki zachowaniu ciągu chłodniczego).
rozwiazania dla gastronomii w hurtowni makro

Rozwiązania dla gastronomii

W naszej ofercie znajdują się wysokiej jakości produkty takich marek jak: RIOBA, Hendi, Bartscher, Igloo, Cold, Roller Grill, MaGa, Whirlpool czy HoReCa Select, opatrzonej gwarancją na 24 miesiące oraz możliwością darmowego montażu.
szkolenia w hurtowni makro

Szkolenia

Prowadzisz Sklep i zastanawiasz się jak zwiększyć zyski i wyróżnić się na tle konkurencji? Weź udział w szkoleniach AEP MAKRO i skorzystaj z porad ekspertów oraz doświadczonych praktyków.