Homary to najszlachetniejsze ze skorupiaków. Zbliżone wyglądem do raka, osiągają nawet 60 cm długości. Żywe homary mają barwę ciemnoniebieską, po ugotowaniu ich pancerze zmieniają kolor na czerwony. Homary są cenione w kuchni ze względu na delikatne, chude mięso, pozyskiwane z odwłoka, ogona i szczypiec. Te skorupiaki można podawać w całości np. ugotowane albo dodawać do sałatek, zup rybnych czy sosów.
Nasz asortyment
Najwyższa jakość towaru
Dostępne w MAKRO homary są importowane ze Stanów Zjednoczonych, a także dostarczane od lokalnych dostawców. Dodatkowo kupić je możesz wyłącznie w postaci żywej. Gwarantuje Ci to z jednej strony towar sprawdzony, z pewnego źródła, a równocześnie zawsze świeży - dostarczamy do hurtowni Makro od 3 do 5 razy w tygodniu.
Sprawdzony dystrybutor
MAKRO działa w Polsce od lat, dobrze znając wymagających klientów i ich potrzeby, stąd wiedzie prym wśród hurtowni sprzedających owoce morza i ryby, ciągle zdobywając nowych zadowolonych partnerów i ciesząc się stale ich niesłabnącym zaufaniem.
Profesjonalna kadra
Pracownicy MAKRO to ludzie dobrze znający sprzedawany przez siebie towar. W razie wątpliwości, jakie mogą towarzyszyć Ci w czasie zakupów, zwłaszcza jeżeli chodzi o owoce morza, możesz zawsze poprosić ich o poradę i liczyć na wsparcie w czasie dokonywania odpowiedniego wyboru.
Rozsądne ceny
Dzięki korzystnym umowom zawartym bezpośrednio z rybakami i hodowcami, bez ingerencji pośredników, MAKRO może sprzedawać homary w naprawdę korzystnych, konkurencyjnych cenach. Kupując je, masz więc pewność nie tylko jakości, ale także ekonomiczności swoich zakupów.
W hurtowniach MAKRO znajdziesz szeroki wybór ryb oraz owoców morza. Stale poszerzany o nowe gatunki, tak, abyś dokonując zakupów, mógł zawsze kupić to, czego potrzebujesz. W dużych akwariach znajdziesz żywe homary - skorupiaki szczególnie cenione ze względu na niezwykłe walory odżywcze i smakowe. Można je podawać w całości, piekąc wcześniej, gotując, dusząc, smażąc itp., a także stosować jako dodatek do sałatek zup rybnych czy sosów.
Dostępne formy homarów
Żywe homary
Po krótkiej obróbce kulinarnej oraz doprawieniu niewielką ilością przypraw mięso homarów zachwyci każdego smakosza.
Inne produkty w kategorii owoce morza
Kalmary (kałamarnice) to głowonogi. Dobrze smakują smażone, pieczone oraz grillowane, można je również marynować.
Ośmiornice to mięczaki o białym, delikatnym mięsie, nieco gumowatym, jednak niezwykle pożywnym.
Małże mrożone doskonale sprawdzą się w sytuacjach kiedy trzeba magazynować większą ilość tych skorupiaków lub gdy spontanicznie potrzebne są do przygotowania dania.
Może Cię zainteresować także
Świeżość owoców morza - homary
W sprzedaży dostępne są homary żywe, trzymane w akwariach. Chcąc wybrać wartościowe i bogate w mięso egzemplarze, szukaj homarów ruchliwych, o pancerzu pozbawionym plamek. Jeżeli homar jest mało ruchliwy, najprawdopodobniej ma niewiele mięsa, jeżeli w ogóle się nie rusza i ma na pancerzu brązowe plamki, jest już martwy i w ogóle nie nadaje się do spożycia.
Dowiedz się jak sprawdzić świeżość owoców morza
Proces przyrządzania żywego homara – gotowania, pieczenia, smażenia itp. - nie powinien trwać więcej niż 14 minut, gdyż może dojść do zmiany smaku, struktury oraz jakości jego mięsa. Zbyt długie poddawanie obróbce cieplnej homara może sprawić, że stanie się ono twarde i gumowate - po prostu niesmaczne.
Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.
Dowiedz się więcej o Platformie rybnej
Homar z sosem bazyliowym
Przygotuj 2 homary, 1/4 kostki masła, szklankę śmietanki, kilka listków bazylii, czarny mielony pieprz oraz sok z cytryny. Obgotuj homary w osolonej wodzie, wyjmij i osusz. Przetnij wzdłuż, wyjmij wnętrzności, posmaruj masłem, ułóż w piekarniku grzbietami do góry. Piecz 10 minut, wyjmij, obróć, posmaruj masłem i piecz kolejne 5 minut. Przygotuj sos ze śmietanki, bazylii, soku z cytryny, soli i pieprzu i wstaw do lodówki na około godzinę. Homary podawaj oblane sosem.
Homar w sosie pomidorowym
Przygotuj 1 kg homara, pół cytryny, czarny pieprz, oliwę z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, 3 pomidory, łyżeczkę oregano i 200 ml białego wina. Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Czosnek zmiażdż w prasce. Homara opłucz, osusz, wrzuć na rozgrzaną patelnię i duś kilka minut. Zalej winem, dodaj pomidory, czosnek, przypraw solą i pieprzem i duś do momentu, aż sos zgęstnieje. Udekoruj homara plasterkami cytryny i posyp oregano.
Homar maślany z czosnkiem, limonką i chilli
Potrzebne będą: 1 homar (może być mrożony), limonka, 2/3 kostki masła, 1/3 ostrej papryki chili, 3 ząbki czosnku. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok, pokrój drobno papryczkę i czosnek. Składniki połącz z miękkim masłem. Homary umyj i osusz, włóż do brytfanny, polej wodą, połową maślanego sosu i piecz w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut. Podawaj z rukolą skropioną limonką i pozostałym masłem. Smacznego!
Dostawy do Twojego lokalu
Od 2011 r. oferujemy naszym Klientom HoReCa wszechstronną, szybką i sprawnie działającą usługę dostaw, zyskując w ten sposób kolejną przewagę konkurencyjną. Dowozimy cały potrzebny Klientowi asortyment, a nie tylko wybrane towary, gwarantujemy najwyższą świeżość naszych produktów (dzięki zachowaniu ciągu chłodniczego).
Rozwiązania dla gastronomii
W naszej ofercie znajdują się wysokiej jakości produkty takich marek jak: RIOBA, Hendi, Bartscher, Igloo, Cold, Roller Grill, MaGa, Whirlpool czy HoReCa Select, opatrzonej gwarancją na 24 miesiące oraz możliwością darmowego montażu.
Gwarancja najwyższej jakości
Dokładamy wszelkich starań, aby kupowane przez Państwa produkty spełniały najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego. Zważając na fakt, iż prowadzą Państwo również przedsiębiorstwa związane z produkcją, przetwarzaniem lub dystrybucją żywności uważamy, iż spełnienie wymogów prawa żywnościowego powinno być naszym wspólnym priorytetem.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej