Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Ryby i owoce morza

Ryby to bardzo cenne źródło potrzebnych człowiekowi minerałów i składników odżywczych. To nie tylko zdrowy, ale również bardzo smaczny element naszej diety. Mięso ryb jest bardzo bogatym źródłem kwasów omega-3, witaminy D3, makro i mikro elementów (takich jak: fluor, selen, jod, fosfor, wapń), oraz aminokwasów (lizyna, metionina i cysteina) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aminokwasy zawarte w rybach (i przetworach rybnych) występują w proporcjach idealnie odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka, dlatego białko ryb zaliczamy do pełnowartościowych, a ze względu na wysoką strawność również do łatwo przyswajalnych.

Ryby można podzielić ze względu na pochodzenie na ryby morskie i ryby słodkowodne lub na zawartość tłuszczu. Ryby morskie są bogatsze od słodkowodnych w tłuszcz, a co za tym idzie zawierają więcej cennych kwasów omega-3. Również w tłustych rybach słodkowodnych jest ich ich pod dostatkiem.
Smakosze docenią natomiast wyśmienity smak chudych ryb słodkowodnych, które także są pełne wartości odżywczych.


Asortyment ryb MAKRO


Wybrane produkty



Dowiedz się więcej o rybach w MAKRO

  • Formy produktów

    Makro zapewnia bogaty wybór nie tylko gatunków, ale też form w jakich sprzedawane są ryby. Kupisz u nas między innymi filety, tusze, ryby świeżo patroszone z głową, polędwice, dzwonka, steki oraz żywe okazy. Niezależnie jaką potrawę z ryby chcesz przygotować, u nas znajdziesz jej główny składnik.

  • Najlepsze ceny ryb

    Jako globalna sieć mamy ogromną siłę rynkową. Możemy kupować ryby świeże i wędzone oraz owoce morza bezpośrednio od rybaków i producentów, uzyskując specjalne warunki handlowe. Dzięki temu zapewniamy naszym Klientom wyjątkowo szeroki asortyment w dobrych cenach.

  • Ponad 30 gatunków ryb

    Sklepy Makro gwarantują bardzo bogaty wybór ryb, zarówno słodkowodnych jak i morskich. Zapewniamy świeże dostawy popularnych w Polsce gatunków takich jak: karp, łosoś, dorsz, śledź jak i mniej powszechnych, choć bardzo smacznych i wartościowych takich jak: tołpyga, jesiotr, sandacz, karmazyn.


Produkty rybołówstwa – zmiana znakowania

Każdy z nas od czasu do czasu kupuje ryby (zarówno świeże, mrożone, jak i wędzone) oraz owoce morza. Czy jednak wszyscy potrafimy czytać ich etykiety i co więcej, czy wiemy, co z nich możemy się dowiedzieć odnośnie produktu?

13-go grudnia 2014 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Nr 1379/2013 w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury, które reguluje wymagania względem tego, co powinno znaleźć się na etykiecie, aby można było zapewnić m.in. identyfikowalność produktu (czyli aby można było prześledzić drogę surowca wstecz, aż do łowiska).
Wspomniane wyżej Rozporządzenie nakłada obowiązek na producenta/importera umieszczenia następujących, minimalnych informacji na etykiecie
  • Oprócz nazwy handlowej, nazwę gatunkową ryby/owocu morza i nazwę łacińską, czyli np. Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglossoides);
  • Metody produkcji, z której można dowiedzieć się, czy ryba/owoc morza były złowione w morzu, w wodach śródlądowych (rzeki, jeziora), czy może zostały wyhodowane;
  • Obszaru połowu, jeżeli dotyczy to poławiania na morzu; na etykiecie pojawia się to w formie np. Północno-Zachodni Atlantyk (FAO 21).
  • Świat został podzielony przez międzynarodową organizację FAO (Fisheries and Aquaculture Department) na 20 obszarów połowu. Co więcej, zgodnie z w/w Rozporządzeniem obszary połowu FAO 27 (Północno-Wschodni Atlantyk) oraz FAO 37 (Morze Śródziemne i Morze Czarne) muszą być dodatkowo rozpisane na podobszary (np. Morze Barentsa- 27.1):
  • Kraju pochodzenia, jeżeli dotyczy ryby/owocu morza złowionych w wodach śródlądowych lub wyhodowanych;
  • Kategorii narzędzia połowowego, za pomocą którego ryba/owoc morza zostały złowione. Rozporządzenie określa 7 dopuszczonych do stosowania narzędzi połowowych, takich jak: niewody, włoki, sieci skrzelowe i podobne, sieci okrążające i podrywki, haki i liny, dragi, pułapki;
  • Zwrotu o tym, czy produkt został rozmrożony;
  • W stosownych przypadkach daty minimalnej trwałości/ terminu przydatności do spożycia.

Mapa obszarów połowów - świat

mapa obszarów połowów - świat

Mapa podobszarów: Północno-Wschodni Atlantyk oraz Morze Śródziemne i Morze Czarne

mapa obszarów połowów - północno-wschodni Atlantyk
Niezależnie od Rozporządzenia na etykiecie musi się znaleźć znak weterynaryjny, w charakterystycznej elipsie, świadczącej o dopuszczeniu produktu do spożycia (lub jeżeli produkt pochodzi od dostawcy spoza UE – Numer zatwierdzenia zakładu uprawnionego do eksportu do UE), oznaczenie numeru partii oraz w stosownych przypadkach: warunki przechowywania, składniki wraz z informacją o alergenach (ryba, mięczaki i skorupiaki w rozumieniu prawa są traktowane jako alergen), forma pakowania (atmosfera ochronna) i wartość odżywcza (wymagana dla produktów przetworzonych).

Informacja:

Pełne informacje wymagane Rozporządzeniem Nr 1379/2013 dla ryb/owoców morza żywych, świeżych i wędzonych, obecnych na stoiskach rybnych Makro Cash and Carry, będą dostępne w formie plakatu i tabliczek od 13-go grudnia 2014 roku.

Zawsze świeże ryby i owoce morza

Ryby dostarczane są do hurtowni Makro nawet 5 razy w tygodniu, dzięki temu masz pewność, że są zawsze świeże. Ich świeżość gwarantuje precyzyjny i skrupulatnie nadzorowany łańcuch chłodniczy. Ryby kupujemy od zaufanych producentów i rybaków w dniu połowu. Transport odbywa się w ciężarówkach przystosowanych wyłącznie do przewozu ryb i owoców morza, wykorzystując przy tym specjalistyczne narzędzia takie jak: wkłady termiczne, torby termoizolacyjne, pojemniki termoizolacyjne, wkłady żelowe. Częsta kontrola temperatury w czasie transportu i przechowywania daje pewność, że ryby które trafiają na nasze stoiska są najwyższej jakości.

Sprawdź jak rozpoznawać świeżość ryb

Sprawdź jak rozpoznawać świeżość owoców morza

Zweryfikowani dostawcy

Makro współpracuje wyłącznie z zaufanymi dostawcami, którzy są na bieżąco kontrolowani. Naszymi dostawcami są zarówno firmy polskie jak i zagraniczne (z Norwegii, Włoch, Hiszpanii). Każdy dostawca ryb do Makro, musi spełniać rygorystyczne normy jakościowe i kryteria sanitarno-weterynaryjne. Przyjęcia towaru odbywają się pod ścisłą kontrolą wykwalifikowanych pracowników, którzy czuwają nad jakością i świeżością dostarczanych ryb.
Kupując w Makro masz pewność, że ryby pochodzą ze sprawdzonego źródła.


Platforma rybna w MAKRO

Jakość gwarantowana!

Platforma Rybna jest jedną z platform logistycznych MAKRO, na którą codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Tam przechodzą pierwszą, wnikliwą kontrolę jakości, która jest decydująca, ponieważ na tym etapie dostawa może zostać odrzucona – jeśli nie spełnia wszystkich wymogów jakościowych, bądź przyjęta i rozesłana do poszczególnych hal MAKRO.

Poznaj Platformę Rybną »
platforma-rybna

Możesz być również zainteresowany


Powiązane usługi

dostawy do twojego lokalu w hurtowni makro

Dostawy do Twojego lokalu

Od 2011 r. oferujemy naszym Klientom HoReCa wszechstronną, szybką i sprawnie działającą usługę dostaw, zyskując w ten sposób kolejną przewagę konkurencyjną. Dowozimy cały potrzebny Klientowi asortyment, a nie tylko wybrane towary, gwarantujemy najwyższą świeżość naszych produktów (dzięki zachowaniu ciągu chłodniczego).

rozwiazania-dla-gastronomie

Rozwiązania dla gastronomii

W naszej ofercie znajdują się wysokiej jakości produkty takich marek jak: RIOBA, Hendi, Bartscher, Igloo, Cold, Roller Grill, MaGa, Whirlpool czy HoReCa Select, opatrzonej gwarancją na 24 miesiące oraz możliwością darmowego montażu.

Dowiedz się o rozwiązaniach dla gastronomii
gwarancja najwyższej jakości w hurtowni makro

Gwarancja najwyższej jakości

Dokładamy wszelkich starań, aby kupowane przez Państwa produkty spełniały najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego. Zważając na fakt, iż prowadzą Państwo również przedsiębiorstwa związane z produkcją, przetwarzaniem lub dystrybucją żywności uważamy, iż spełnienie wymogów prawa żywnościowego powinno być naszym wspólnym priorytetem.

Dowiedz się o gwarancji najwyższej jakości