Uprawiana od ponad 4000 lat morela to owoc ceniony ze względu na świetny smak oraz bardzo wysokie walory odżywcze. Można ją spożywać na surowo, ale także w wersji suszonej oraz przetworzonej, np. w postaci dżemów. W niektórych krajach, np. w Armenii, popularność moreli jest tak duża, że ściśle związała się z ich kulturą – np. morelowy jest trzecim kolorem na fladze ormiańskiej, a jej łacińska nazwa "Armenica vulgaris" pochodzi od nazwy właśnie wspomnianej już Armenii.
Nasz asortyment
Morela 1 kg – koszyk
Pyszne morele dostępne w wygodnym koszyku na pewno spełnią Twoje wymagania.
Morela 5 kg
Wygodnie pakowane, świeże i smakowite, dostępne w paczkach po 5 kg morele to rozwiązanie ekonomiczne.
Nasz asortyment
Profesjonalna kadra
Kadra pracująca dla MAKRO to prawdziwi profesjonaliści, doskonale znający oferowany przez siebie asortyment. Jeżeli w trakcie kupowania warzyw czy owoców, w tym moreli, będziesz mieć jakiekolwiek pytania czy wątpliwości, nie wahaj się pytać – na pewno uzyskasz satysfakcjonującą odpowiedź.
Częste dostawy
Aby morele, a także inne warzywa oraz owoce dostępne w MAKRO były zawsze świeże, są regularnie dostarczane do wszystkich hurtowni na terenie kraju – od 3 do nawet 5 razy w tygodniu, w zależności od zapotrzebowania. Dzięki temu każdego dnia możesz mieć pewność, że otrzymasz każdy produkt w wymaganej ilości i doskonałej jakości.
Rozsądne ceny
Jeżeli chcesz kupić morele w korzystnych, ekonomicznych cenach, zajrzyj do MAKRO. Nie tylko nie przepłacisz, ale również otrzymasz produkt doskonałej jakości, który zaskoczy Cię pozytywnie smakiem i świeżością. Obok moreli w rozsądnych cenach znajdziesz tutaj też inne warzywa i owoce.
Wysoka jakość
Wysoka jakośćwszystkie dostępne w MAKRO warzywa oraz owoce to gwarancja najwyższej jakości, zapewniona dzięki współpracy ze sprawdzonymi dostawcami. Sięgając po morele czy inne produkty, zapewniasz sobie, swoim bliskim, klientom itp. pełnię smaku i wartości odżywczych, po które będziesz chciał wracać już zawsze. Polecamy!
MAKRO oferuje Ci znakomitej jakości morele, a także inne owoce oraz warzywa, dostępne przez cały rok, świeże, apetyczne, gwarantujące Ci pełnię składników odżywczych i możliwość przygotowywania ulubionych potraw niezależnie od tego, czy w danym momencie jest sezon na poszczególne ich składniki, czy oficjalni już się skończył. Zapoznaj się ze szczegółami naszej oferty przygotowanej specjalnie dla Ciebie, a nie będziesz zawiedziony.
Sprawdź też inne owoce w Makro
Awokado zawiera sporo witamin, a także roślinnych antybiotyków, korzystnie wpływa na organizm.
Arbuz to niskokaloryczna roślina wyjątkowo bogata w wodę (92%), o słodkim, orzeźwiającym smaku.
Nazywane najsmaczniejszym owocem świata, jest bogate w potas, magnez i witaminy C oraz E.
Melon jest bogaty w wiele witamin i minerałów, dodatkowo pobudza trawienie.
Pochodzenie moreli
W naturalnych warunkach morele rosną w Azji Centralnej oraz Wschodniej. Na Stary Kontynent dotarły dzięki Arabom około 2 tysiące lat temu. Wymagają ciepłego klimatu umiarkowanego, są bowiem wrażliwe na wiosenne przymrozki. Obecnie uprawia się je najczęściej w Hiszpanii, na Węgrzech, we Włoszech, w Polsce, Afryce Południowej, a także w Chile.
Morele bogate są w witaminy oraz składniki mineralne, których ilość wzrasta razem ze stopniem dojrzałości owoców. Znajdziesz w nich sporo potasu, witaminę A, beta karoten, witaminy z grupy B oraz żelazo, dzięki którym świetnie zapobiegają one anemii i wspomagają przemianę materii, a także... opalanie. Sięgaj po nie również, jeżeli masz problemy z trudno gojącymi się ranami czy błonami śluzowymi - zawarte w morelach składniki doskonale wspomagają bowiem procesy regeneracyjne w organizmie.
Jak poznać świeżość moreli?
Świeża, dojrzała morela posiada miękki, ale elastyczny miąższ, i jędrną, żółtą skórkę, jest też najbogatsza w cenne składniki odżywcze. Dotknij lekko wybieranego owocu - jeżeli skórka się ugnie, ale nie pozostanie w niej wgłębienie, owoc jest idealny i doskonale nadaje się do spożycia.
Jak przechowywać morele?
Nie przechowuj moreli zbyt długo. Najlepiej zjedz je w ciągu kilku dni od przyniesieniu do domu albo przygotuj na ich bazie znakomite, bogate w składniki odżywcze przetwory. Do przechowywania tych owoców wybieraj raczej chłodne i suche pomieszczenia, bez bezpośredniego dostępu promieni słonecznych.
Morele jada się w postaci surowej, a także wykorzystuje się do wielu potraw. Przykładowe propozycje wykorzystania moreli to pierogi czy knedle, kompoty, a także dżemy oraz konfitury, dzięki którym możemy cieszyć się smakiem tych pysznych owoców przez cały rok.
W morelach występuje dożo łatwo przyswajalnego żelaza dzięki któremu możemy zwalczać anemię w przyjemniejszy sposób. Nasiona (pestki) moreli w drobnej, utartej formie stosowane są w kosmetykach zwalczających wypryski.
Ucierane ciastko z morelami
125 g margaryny utrzyj z 120 g cukru, dodaj proszek do pieczenia, 2 całe jajka i 180 g mąki. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Wylej ją do tortownicy o średnicy 24 cm, na wierzchu ciasno ułóż umyte, osuszone i przekrojone na pół morele. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Dżem morelowy
Przygotuj 2,2 kg moreli, 100 g cukru, 100 ml wody i sok z dwóch cytryn. Morele umyj, przekrój, usuń z nich pestki i smaż z wodą w dużym rondlu. Kiedy zaczną puszczać sok, dodaj cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając. Dolej sok z cytryny i gotuj jeszcze 40 minut, aż owoce się rozpadną. Jeszcze wrzący dżem wkładaj do słoików, zakręć, stawiaj do góry dnem.
Kompot morelowy
Przygotuj 0,5 kg wypestkowanych, dojrzałych moreli, 1,5 litra wody, 3 łyżki brązowego cukru. Owoce umyj i umieść w dużym garnku. Dolej wodę i wsyp cukier. Całość wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 10 minut, po tym czasie zdejmij z ognia. Podawaj kompot schłodzony, np. dzięki umieszczeniu garnka w większym garnku albo zlewie z zimną wodą.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej