Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Uprawiana od ponad 4000 lat morela to owoc ceniony ze względu na świetny smak oraz bardzo wysokie walory odżywcze. Można ją spożywać na surowo, ale także w wersji suszonej oraz przetworzonej, np. w postaci dżemów. W niektórych krajach, np. w Armenii, popularność moreli jest tak duża, że ściśle związała się z ich kulturą – np. morelowy jest trzecim kolorem na fladze ormiańskiej, a jej łacińska nazwa "Armenica vulgaris" pochodzi od nazwy właśnie wspomnianej już Armenii.

Nasz asortyment

  • Morela 1 kg – koszyk

    morele-koszyk-1kg-180-110

    Pyszne morele dostępne w wygodnym koszyku na pewno spełnią Twoje wymagania.

  • Morela 5 kg

    Morele-5kg-180-110

    Wygodnie pakowane, świeże i smakowite, dostępne w paczkach po 5 kg morele to rozwiązanie ekonomiczne.


Nasz asortyment

  • Profesjonalna kadra

    Kadra pracująca dla MAKRO to prawdziwi profesjonaliści, doskonale znający oferowany przez siebie asortyment. Jeżeli w trakcie kupowania warzyw czy owoców, w tym moreli, będziesz mieć jakiekolwiek pytania czy wątpliwości, nie wahaj się pytać – na pewno uzyskasz satysfakcjonującą odpowiedź.

  • Częste dostawy

    Aby morele, a także inne warzywa oraz owoce dostępne w MAKRO były zawsze świeże, są regularnie dostarczane do wszystkich hurtowni na terenie kraju – od 3 do nawet 5 razy w tygodniu, w zależności od zapotrzebowania. Dzięki temu każdego dnia możesz mieć pewność, że otrzymasz każdy produkt w wymaganej ilości i doskonałej jakości.

  • Rozsądne ceny

    Jeżeli chcesz kupić morele w korzystnych, ekonomicznych cenach, zajrzyj do MAKRO. Nie tylko nie przepłacisz, ale również otrzymasz produkt doskonałej jakości, który zaskoczy Cię pozytywnie smakiem i świeżością. Obok moreli w rozsądnych cenach znajdziesz tutaj też inne warzywa i owoce.

  • Wysoka jakość

    Wysoka jakośćwszystkie dostępne w MAKRO warzywa oraz owoce to gwarancja najwyższej jakości, zapewniona dzięki współpracy ze sprawdzonymi dostawcami. Sięgając po morele czy inne produkty, zapewniasz sobie, swoim bliskim, klientom itp. pełnię smaku i wartości odżywczych, po które będziesz chciał wracać już zawsze. Polecamy!

MAKRO oferuje Ci znakomitej jakości morele, a także inne owoce oraz warzywa, dostępne przez cały rok, świeże, apetyczne, gwarantujące Ci pełnię składników odżywczych i możliwość przygotowywania ulubionych potraw niezależnie od tego, czy w danym momencie jest sezon na poszczególne ich składniki, czy oficjalni już się skończył. Zapoznaj się ze szczegółami naszej oferty przygotowanej specjalnie dla Ciebie, a nie będziesz zawiedziony.


Sprawdź też inne owoce w Makro

  • Awokado

    awokado-180-110

    Awokado zawiera sporo witamin, a także roślinnych antybiotyków, korzystnie wpływa na organizm.

  • Arbuz

    arbuz-2-180-110

    Arbuz to niskokaloryczna roślina wyjątkowo bogata w wodę (92%), o słodkim, orzeźwiającym smaku.

  • Mango

    mango-180-110

    Nazywane najsmaczniejszym owocem świata, jest bogate w potas, magnez i witaminy C oraz E.

  • Melon

    melon-180-110

    Melon jest bogaty w wiele witamin i minerałów, dodatkowo pobudza trawienie.


Pochodzenie moreli

W naturalnych warunkach morele rosną w Azji Centralnej oraz Wschodniej. Na Stary Kontynent dotarły dzięki Arabom około 2 tysiące lat temu. Wymagają ciepłego klimatu umiarkowanego, są bowiem wrażliwe na wiosenne przymrozki. Obecnie uprawia się je najczęściej w Hiszpanii, na Węgrzech, we Włoszech, w Polsce, Afryce Południowej, a także w Chile.
pochodzenie-moreli-460-200

Wartości odżywcze moreli

wartosc-odzywcza-moreli-460-200
Morele bogate są w witaminy oraz składniki mineralne, których ilość wzrasta razem ze stopniem dojrzałości owoców. Znajdziesz w nich sporo potasu, witaminę A, beta karoten, witaminy z grupy B oraz żelazo, dzięki którym świetnie zapobiegają one anemii i wspomagają przemianę materii, a także... opalanie. Sięgaj po nie również, jeżeli masz problemy z trudno gojącymi się ranami czy błonami śluzowymi - zawarte w morelach składniki doskonale wspomagają bowiem procesy regeneracyjne w organizmie.

Ciekawostki

Jak poznać świeżość moreli?

Świeża, dojrzała morela posiada miękki, ale elastyczny miąższ, i jędrną, żółtą skórkę, jest też najbogatsza w cenne składniki odżywcze. Dotknij lekko wybieranego owocu - jeżeli skórka się ugnie, ale nie pozostanie w niej wgłębienie, owoc jest idealny i doskonale nadaje się do spożycia.

Jak przechowywać morele?

Nie przechowuj moreli zbyt długo. Najlepiej zjedz je w ciągu kilku dni od przyniesieniu do domu albo przygotuj na ich bazie znakomite, bogate w składniki odżywcze przetwory. Do przechowywania tych owoców wybieraj raczej chłodne i suche pomieszczenia, bez bezpośredniego dostępu promieni słonecznych.

Zastosowanie moreli

Morele jada się w postaci surowej, a także wykorzystuje się do wielu potraw. Przykładowe propozycje wykorzystania moreli to pierogi czy knedle, kompoty, a także dżemy oraz konfitury, dzięki którym możemy cieszyć się smakiem tych pysznych owoców przez cały rok.
W morelach występuje dożo łatwo przyswajalnego żelaza dzięki któremu możemy zwalczać anemię w przyjemniejszy sposób. Nasiona (pestki) moreli w drobnej, utartej formie stosowane są w kosmetykach zwalczających wypryski.

Przepisy z moreli

Ucierane ciastko z morelami

125 g margaryny utrzyj z 120 g cukru, dodaj proszek do pieczenia, 2 całe jajka i 180 g mąki. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Wylej ją do tortownicy o średnicy 24 cm, na wierzchu ciasno ułóż umyte, osuszone i przekrojone na pół morele. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Dżem morelowy

Przygotuj 2,2 kg moreli, 100 g cukru, 100 ml wody i sok z dwóch cytryn. Morele umyj, przekrój, usuń z nich pestki i smaż z wodą w dużym rondlu. Kiedy zaczną puszczać sok, dodaj cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając. Dolej sok z cytryny i gotuj jeszcze 40 minut, aż owoce się rozpadną. Jeszcze wrzący dżem wkładaj do słoików, zakręć, stawiaj do góry dnem.

Kompot morelowy

Przygotuj 0,5 kg wypestkowanych, dojrzałych moreli, 1,5 litra wody, 3 łyżki brązowego cukru. Owoce umyj i umieść w dużym garnku. Dolej wodę i wsyp cukier. Całość wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 10 minut, po tym czasie zdejmij z ognia. Podawaj kompot schłodzony, np. dzięki umieszczeniu garnka w większym garnku albo zlewie z zimną wodą.