Mango to owoc w warunkach naturalnych leniwie dojrzewający w gorącym słońcu, pełen cennych składników odżywczych, obok których nie powinien przejść obojętnie żaden miłośnik zdrowego odżywiania. Dodatkowo jest ono pyszne w smaku - uznawane za jeden z najsmaczniejszych owoców świata, wprost rozpływa się w ustach, dzięki soczystemu, bogatemu w sok miąższowi. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś tego znakomitego owocu - najwyższa pora nadrobić braki!
Dostępne formy mango
Mango
Soczysty owoc, o podłużnym kształcie, z grubą skórka, najczęściej dostępny w sprzedaży, dodawany do wielu potraw.
Mango RTE
Znakomite mango, soczyste, apetyczne, cenione ze względu na wartości odżywcze oraz wyborny smak.
Mango RTE 2 szt. tacka
To mango dostępne w ekonomicznych opakowaniach po 2 sztuki.
Dowiedz się więcej
Profesjonalna kadra
Kupując w MAKRO warzywa oraz owoce, zawsze możesz liczyć na fachowe wsparcie przeszkolonej, w pełni profesjonalnej kadry. Pracownicy udzielą odpowiedzi na Twoje pytania, doradzą najlepszy wybór i podpowiedzą, jakie dania przygotowywać na bazie danego produktu, co na pewno docenisz przy dokonywaniu zakupów i po powrocie do domu.
Częste dostawy
Aby oferowane w MAKRO produkty były świeże i zawsze dostępne, są dostarczane do hurtowni od 3 do 5 razy w tygodniu. Dzięki temu, niezależnie od tego, jakie warzywa czy owoce będą Ci danego dnia potrzebne, zawsze je znajdziesz i będziesz mógł na ich bazie tworzyć pyszne potrawy.
Rozsądne ceny
Mango, jeden z najsmaczniejszych owoców świata, kupisz w MAKRO w jednej z najkorzystniejszych na rynku cen, co jest możliwe dzięki korzystnym umowom z jego dostawcami. Podobnie jest w przypadku innych warzyw i owoców – w dodatku ich konkurencyjne ceny idą w parze z najwyższą jakością i pysznym smakiem.
Wysoka jakość
Współpraca wyłącznie ze sprawdzonymi dostawcami warzyw i owoców, w tym mango, pozwala MAKRO zagwarantować Ci najwyższą jakość każdego z produktów. Sięgając po świeże warzywa i owoce, zawsze możesz być pewien, że kupujesz produkt zdrowy, spełniający wszystkie normy i pochodzący z pewnego źródła.
Sprawdź inne owoce egzotyczne
Awokado zawiera sporo witamin, a także roślinnych antybiotyków, korzystnie wpływa na organizm.
Melon jest bogaty w wiele witamin i minerałów, dodatkowo pobudza trawienie.
Arbuz to niskokaloryczna roślina wyjątkowo bogata w wodę (92%), o słodkim, orzeźwiającym smaku.
Zawierają witaminy oraz składniki mineralne opóźniające starzenie się, korzystnie wpływają na trawienie i stan skóry.
Pochodzenie mango
Mango to owoc pestkowy o kulistym, nieco nieregularnym kształcie, pochodzący z Azji, w naturalnych warunkach rosnący na obszarze od południowych Himalajów po północną Birmę. Szacuje się, że poza tym obszarem uprawiany jest od XVI wieku. Na chwilę obecną jego głównymi eksporterami są Indie, Tajlandia, Pakistan, Afryka oraz Ameryka. Mango rośnie na wiecznie zielonych drzewach, kwitnących raz w roku, za to bardzo obficie.
Mango, nazywane w niektórych rejonach pokarmem bogów, to owoc bogaty w składniki odżywcze. Będące w naszej kulturze synonimem luksusu, jest jednym z najsmaczniejszych owoców, bogatych w witaminy oraz mikroelementy. Jedząc je, zapewniasz sobie dużą dawkę witaminy C, B1, B2, PP, żelaza, sodu, wapnia, potasu, magnezu i fosforu, sporo miedzi, a także regulującego pracę jelit błonnika, wspomagającego usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
Jak poznać świeżość mango?
Sięgając po mango, wybieraj owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe. Obejrzyj wybrany egzemplarz uważnie, oceniając, czy skórka nie ma uszkodzeń albo plamek, a także naciśnij ją delikatnie. Miąższ powinien być elastyczny, jędrny, lekko miękki, uginający się pod palcem. Powąchaj owoc - jeżeli będzie pachniał intensywnie, oznacza to, iż owoc nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Jak przechowywać mango?
Mango możesz przechowywać maksymalnie do 10 tygodni, gdyż jest to owoc wrażliwy na niskie temperatury. Przechowywany dłużej w warunkach poniżej 2 stopni Celsjusza zaczyna się psuć - w przeciwieństwie do wielu innych znanych owoców - na jego skórce pojawiają się wówczas świadczące o stanie gnilnym plamy.
Mango możesz jadać na surowo, wykorzystując jego miąższ, pokrojony i obrany ze skórki, jako dodatek do deserów, a także bardziej pikantnych dań, np. przystawek z szynki, łososia czy potraw na bazie mięsa – w każdej z tych potraw smakuje wyśmienicie.
Wykorzystuje się je także w kosmetyce – m.in. do pielęgnacji skóry i włosów, jako dodatek do kremów, masek czy szamponów.
Owocowe szaszłyki
Przygotuj owoc mango, kilka truskawek, kilka jeżyn, 2-3 owoce kiwi, kiść winogron, kilka owoców żurawiny, krem czekoladowy. Owoce starannie umyj. Mango oraz kiwi pokrój na drobne kawałki. Nadziewaj poszczególne owoce naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, z każdej strony nadziej żurawinę. Podawaj z kremem czekoladowym.
Lody o smaku mango
Przygotuj 500 g mango bez skórki, podzielonego na kawałki, 100 g cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 150 ml śmietanki kremówki, 150 ml mleka skondensowanego. Owoce zmiksuj z cukrem, używając blendera, dodaj mleko i śmietankę i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Wlej ją do pojemnika, przykryj folią i włóż na 1,5 h do zamrażarki.
Koktajl z mango i miętą
Przygotuj 1 dojrzałe mango, pokrojone na duże kawałki, 150 g jogurtu naturalnego, 300 ml mleka, łyżeczkę płynnego miodu, kardamon. Mango zmiksuj na gładką masę przy użyciu blendera. Dodaj jogurt oraz mleko, miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj nieco miodu. Przelej do wysokich szklanek, posyp kardamonem, podawaj zaraz po przygotowaniu.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej