Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sery są produktami spożywczymi powstającymi z mleka - przede wszystkim ze znajdującego się w nim tłuszczu oraz białka, które, po wytrąceniu się w postaci tzw. skrzepu, zostają dalej przetworzone. W wyniku procesów produkcyjnych powstają sery różniące się m.in. zawartością tłuszczu, konsystencją, czasem dojrzewania, a przez to także smakiem i właściwościami. Bogate w cenny dla zdrowia wapń, białko i witaminy, powinny przynajmniej od czasu do czasu gościć na naszych stołach. Ostrożniej należy sięgać po sery żółte - są bowiem dość tłuste i spożywane w nadmiarze mogą niekorzystnie wpłynąć na naszą figurę.

Asortyment serów w MAKRO




Klasyfikacja serów



MAKRO oferuje sery w następującym rozdrobnieniu:

Wióry

Ser w wiórach
Zastosowanie kulinarne: doskonałe na pizzę, zapiekanki i do sałatek

Bloki

Ser w blokach
Zastosowanie kulinarne: doskonałe do kanapek, koreczków i sałatek.

Plastry

Ser w plastrach
Zastosowanie kulinarne: doskonałe na kanapki, do pizzy.

Wartości odżywcze serów

Sery żółte produkowane są z mleka, w związku z tym stanowią – tak jak ono – bogate źródło wapnia, a także białka oraz witaminy B12. Dostarczają też wielu kalorii - od 300 do nawet 500 w 100 g, poza tym sporo w nich tłuszczów i cholesterolu, dlatego jeżeli borykamy się z nadwagą albo chorobami układu krążenia, powinniśmy sięgać po nie jedynie raz na jakiś czas. Ze względu na sporą zawartość białka oraz wapnia, jeżeli nie mamy problemów z utrzymaniem wagi, powinniśmy włączać je do diety nawet codziennie, w rozsądnych ilościach, gdyż dostarczają cennych składników odżywczych i pomagają cieszyć się dobrym zdrowiem.
wartości odżywcze serów

Jak przechowywać sery?

przechowywanie serów
Sery należy przechowywać na górnych oraz środkowych półkach w lodówce, w temperaturze od 4-5 °C do 7 °C. Jeżeli będziemy przechowywać je w zbyt niskiej temperaturze, istnieje spore prawdopodobieństwo, że zaczną się w nich rozwijać bakterie gnilne. Przechowujmy je w oryginalnym opakowaniu albo zawinięte w folię spożywczą czy aluminiową, ewentualnie w hermetycznie zamykanych opakowaniach. Poprzez odcięcie dopływu powietrza zapobiegniemy rozwijaniu się bakterii i zwiększymy świeżość produktów.

Pozostałe produkty w kategorii nabiał