Mięso z kangura jest szczególnie popularne w swoich rodzimych stronach – w Australii. W Polsce to nadal absolutna nowość i egzotyka. MAKRO Cash&Carry jako jedna z nielicznych sieci posiada w swojej ofercie mięso z kangura! W MAKRO dostępny jest stek z kangura.

Wybrana oferta

  • Stek z kangura

    kangur-180x110

    Kangur dostarcza unikatowego mięsa, dzięki czemu stek może stać się prawdziwą atrakcją każdego grilla! Przed pieczeniem warto go zamarynować w ziołach.



Dowiedz się więcej

  • Rasy

    Kangur to duży gatunek torbacza, który dzieli się na wiele ras. Zależnie od rasy występuje w różnych częściach kontynentu australijskiego oraz Tasmanii. Kangury czują się najlepiej i dlatego najliczniej występują na terenach trawiastych i leśnych, czyli o stosunkowo dużych – jak na Australię – średnich opadach deszczu w ciągu roku. Mięso z kangura jest cenione szczególnie w Australii. Co ciekawe cena za kg mięsa z kangura jest tam często niższa niż za kilogram wołowiny lub wieprzowiny. Z racji na swoją popularność na terenie Australii hodowle kangurów są niezwykle powszechne, a stada wypasane są na rozległych preriach, dzięki czemu zachowują naturalny smak mięsa.

  • Smak mięsa

    Mięso z kangura wielu Polakom przypomina dziczyznę, ale o zdecydowanie mniej intensywnym smaku. Jest soczyste, posiada intensywną barwę, a także minimalnie wyczuwalny słodki posmak.