Kurczak jest młodą kurą, który trafia na rynek przed osiągnięciem dojrzałości – okres chowu trwa 42 dni. Pod wspólną nazwą „kurczak” dostępne jest mięso młodych kur i kogutów, których waga nie przekracza 1,5 kg. Kurczaki są oferowane w handlu jako całe tuszki świeże lub mrożone, z podrobami lub bez, a także w wielu rozmaitych formach – najpopularniejsze są filety oraz udka.

Wybrana oferta mięsa z kurczaka w MAKRO

  • Ćwiartka z kurczaka

    ćwiartka z kurczaka w hurtowni MAKRO

    Mięso często wybierane do pieczenia. Jest delikatne i smaczne. Wystarczy na krótko zamarynować w przyprawach i czosnku, a następnie upiec w piekarniku.

  • Filet z kurczaka

    filet z kurczaka w hurtowni MAKRO

    Obecnie najpopularniejszy rodzaj mięsa drobiowego w Polsce! Pozwala na bardzo szerokie zastosowanie, wykorzystywany zarówno do dań prostych i szybkich, a także złożonych i wykwintnych.

  • Kurczak zagrodowy

    p3-kurczak-zagrodowy-180-110

    Dzięki przyjaznej metodzie chowu mięso uzyskuje unikatowy smak. Kurczaka można piec w całości, a także faszerować. Pocięty znajdzie zastosowanie we wszystkich rodzajach dań bazujących na drobiu.

  • Kogut wiejski

    kogut wiejski w hurtowni MAKRO

    Mięso koguta wiejskiego jest nieco bardziej zwarte i twardsze od mięsa kurczaka. Pozwala na przygotowanie aromatycznego bulionu, nada się także do dań podawanych z sosem.

  • Podudzie z kurczaka

    podudzie z kurczaka w hurtowni MAKRO

    Podudzie jest często wybierane do przygotowania roladek, pieczenia, a także coraz częściej do dań jednogarnkowych.

  • Uda z kurczaka

    uda z kurczaka w hurtowni MAKRO

    Smakowity kawałek kurczaka, bogaty w mięso wysokiej jakości. Wielu miłośników drobiu uważa mięso pozyskane z udźca z bardziej wartościowe i nieporównywalnie smaczniejsze od filetu.


Wprowadzenie

  • Pochodzenie kurczaka

    Kurczak wywodzi się z Azji, a w krótkim czasie rozpowszechnił się także w Europie i Afryce, aż w końcu zostały odkryte jego wspaniałe możliwości kulinarne, co zapewniło mu ogólnoświatowy zasięg. Obecnie delikatne i lekkostrawne mięso kurczaka jest doceniane we wszystkich kuchniach świata i nieustannie pobudza kucharzy do eksperymentowania i wymyślania coraz bardziej kreatywnych sposobów na przygotowywanie dań kulinarnych.

  • Zastosowanie kulinarne kurczaka

    Kurczaki w formie całej tuszki zazwyczaj piecze się w całości, w piekarniku lub na ruszcie. Dzięki delikatności nie wymaga długiej ani intensywnej obróbki cieplnej. Doskonale łączy się z przyprawami, ziołami oraz innymi rodzajami mięs – co zapewnia kucharzom ogromny wachlarz możliwości nieosiągalnych przy pracy z innymi gatunkami mięsa.


  • Swoboda eksperymentowania

    Formy mięsa z kurczaka, zależnie od danego rodzaju, pozwalają na wykorzystanie go w dowolny sposób. Wyłącznie od kunsztu, fantazji i umiejętności kucharza zależy forma, jaką ostatecznie będzie miała potrawa – niezależnie czy mięso jest pieczone, smażone, duszone czy też gotowane.

Wybrana oferta mięsa z kurczaka w MAKRO

Posiadamy niezwykle bogatą ofertę mięsa z kurczaka, a także innych gatunków drobiu. Przyjdź do najbliższej hali MAKRO i odwiedź dział mięsny aby zapoznać się z pełną ofertą. W sprzedaży mamy również kurczaka zagrodowego, kurczaka rosołowego, koguta i kurę rosołową.

Kurczak zagrodowy - pochodzi z wybranych i kontrolowanych ferm z Podlasia. Żywiony paszami genetycznie niemodyfikowanymi (100% surowce roślinne, mineralne i witaminy). Cykl produkcyjny to 56 dni. Tuszka waży ok. 1,7 kg. 
Kurczak rosołowy - tuszka kurczaka z podrobami, dzięki któremu niedzielny rosół nabierze niepowtarzalnego smaku. Cykl produkcyjny to 56 dni.  Tuszka waży ok. 1,7 kg.
Kura rosołowa - tuszka ważąca ok. 2 kg z dodatkowym tłuszczem brzusznym wewnątrz. Doskonała do ugotowania pysznego wywaru.



Zapraszamy do MAKRO po kurczaka i inny drób!

Aby mieć pewność, że mięso z kurczaka, które wykorzystasz do przygotowania potrawy, będzie doskonałej jakości - wybierz się na zakupy do najbliższej hali MAKRO. Zyskasz gwarancję, że zakupione mięso jest wyjątkowo smaczne i pochodzi ze sprawdzonego źródła. Zaskoczy Cię szeroki wybór i korzystne ceny.
podzial-poltuszy-drobiowej-940-350

Przepisy kulinarne

Kurczak na płasko

kurczak na płasko
Kurczaka odpowiednio rozkrój, rozłóż na boki, nasmaruj go marynatą, połóż w naczyniu żaroodpornym i grilluj. Gotowego kurczaka podawaj z pieczonymi pomidorami.

Sprawdź przepis

Burger z kurczakiem

burger z kurczakiem
Gdy myślisz o burgerze, kurczak raczej nie przychodzi Ci do głowy, prawda? W takim razie już czas, by przygotować burgera z grillowanym kurczakiem.

Sprawdź przepis

Może Cię także zainteresować:

Świat MAKRO Inspiracji

Oferta ryb w MAKRO