Kaczki są ptakami wodnymi, uwielbiają pływać, potrafią także nurkować. Dzieli się je na dzikie i hodowlane, przy czym wśród tych ostatnich najpopularniejsze i najsmaczniejsze są rasy pekin oraz barbarie. Mięso kaczki jest smaczne i zdrowe – stosunkowo obficie występująca tkanka tłuszczowa składa się bowiem z nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wybrana oferta mięsa z kaczki w MAKRO

  • Noga z kaczki

    noga z kaczki w hurtowni MAKRO

    Najczęściej pieczona w całości. Odpowiednio przyrządzona posiada chrupiącą i przepyszną skórkę, a także wyjątkowo soczyste mięso. Często wybierane do dań kuchni azjatyckiej.

  • Filet z kaczej piersi

    filet z kaczej piersi w hurtowni MAKRO

    Mięso wybierane zarówno przez najlepszych kucharzy świata jak i amatorów dobrej domowej kuchni. Zapewnia niepowtarzalnych doznań kulinarnych. Polecamy filet z kaczki m.in. do pieczenia.

  • Kaczka pekin

    kaczka Pekin w hurtowni MAKRO

    Pieczona w całości - jest prawdziwą legendą wśród dań drobiowych. Doskonale sprawdzi się faszerowana delikatną wątróbką wzbogaconą wyszukanymi przyprawami.

  • Kaczka barbarie

    kaczka Barbarie w hurtowni MAKRO

    Idealna do faszerowania i pieczenia w całości. Po podziale na elementy sprawdzi się także w



Wprowadzenie

  • Kaczka piżmowa (barbarie)

    Kaczka piżmowa nazywana również kaczką francuską, dziką, niemą lub barbarie jest gatunkiem hodowlanym ale występuje również w stanie dzikim na terenach od zachodnich wybrzeży Meksyku, poprzez Amerykę Środkową po Ekwador nad Pacyfikiem oraz wybrzeża Urugwaju i północnej Argentyny nad oceanem atlantyckim. Kaczka piżmowa charakteryzuje się znacznym zróżnicowaniem samca i samicy (dymorfizm płciowy) pod względem budowy ciała, wielkości czy barwy upierzenia. Masa ciała dorosłych samic (8 tygodniowych) wynosi około 2,4 kg, zaś u samców (12 tygodni) to 4,5 kg.

    Z praktycznego punktu widzenia wysoka wartość kulinarna mięsa kaczki piżmowej, w porównaniu z innymi gatunkami kaczek, wynika z jego dużej smakowitości związanej z dzikim pochodzeniem gatunku i jego cechami wynikającymi ze sposobu życia w warunkach naturalnych. Ruchliwość osobników,  która jest wpisana w cechy naturalne gatunku skutkuje wysoką zawartością barwników mięśniowych, soli mineralnych i witamin oraz cienką  okrywą podskórną tkanki tłuszczowej, co za tym idzie niskiej zawartości tłuszczu. Ta ostatnia cecha zdecydowanie wyróżnia kaczkę barbarie spośród pozostałych dostępnych gatunków kaczek.

  • Kaczka pekin

    Kaczka pekin jest typem kaczki gospodarskiej, jest dobrze wyrośnięta i umięśniona. Upierzenie pekinów jest gęste a pióra są białe z lekkim odcieniem kremowym. Kaczory mają u nasady ogona, charakterystyczne lekko zakręcone piórka. Masa ciała u dorosłych samic wynosi ok. 3,4-3,7 kg, zaś u samców 3,8-4 kg.  


    Amerykanie wywieźli 25 białych kaczek z Pekinu. Tylko 9 z nich przeżyło podróż docierając do Long Island. Właśnie z tych 9 kaczek powstała najbardziej popularna rasa kaczek domowych. Następnie kaczkę pekin przywieziono z USA do Anglii skąd rozprzestrzeniły się na kontynent europejski.

  • Zastosowanie kulinarne

    Kaczki są dość dużymi ptakami, o mocnej budowie ciała, dlatego udział kości w tuszce jest wysoki. Znacząca jest także ilość tłuszczu. Pierś z kaczki stanowi około 27% masy tuszki, a udka około 24%. Mięso jest bogate w białko – zawiera go aż 20%.


    Jeżeli szukasz dobrej jakości mięsa z kaczki, które pochodzi ze sprawdzonego źródła, zapraszamy do MAKRO! Możesz mieć pewność, że sięgasz po produkt, na bazie którego przygotujesz danie nie tylko smaczne, ale także zdrowe i w pełni wartościowe.




Może Cię także zainteresować:


Świat MAKRO Inspiracji


Oferta ryb w MAKRO