Indyk jest ceniony w wielu kuchniach świata. Ptak ten wywodzi się z Ameryki Północnej, a popularność zyskał po kolonizacji tego kontynentu przez Hiszpanów i Brytyjczyków, którzy około 1520 roku sprowadzili ptaki do Europy. Co ciekawe, za czasów Benjamina Franklina pojawiały się liczne głosy, że to właśnie indyk – a nie orzeł bielik – powinien zdobić godło USA.
Więcej o indyków
Charakterystyka indyka
Indyki są bardzo dużymi ptakami, dorosłe samce potrafią osiągać wagę około 18 kg. Ich ciała posiadają silną, zwartą budowę, wyjątkowo mocny tułów opadający w kierunku ogona i szeroką pierś. Cechą charakterystyczną indyków jest nieopierzona głowa, którą obrastają brodawki – nazywane koralami. Dorosłe indory posiadają czarną kępkę na piersi, a u samic w tym miejscu występuje brodawka.
Zastosowanie kulinarne mięsa
MAKRO oferuje bardzo szeroki wybór elementów z indyka, a także całe tuszki, które w formie świeżej i mrożonej są dostępne przez cały rok. Mięso z indyka pozwala na szerokie zastosowanie, a ponadto poszczególne jego elementy różnią się nie tylko smakiem, jędrnością ale i kolorem.
Filet z indyka
Niezmiennie największą popularnością cieszy się filet pochodzący z piersi, uda i skrzydła, które stanowią aż 50% masy całej tuszy, z czego sama pierś może ważyć nawet 4,5 kg!
Mięso z indyka jest jasne i delikatne, czasami bywa porównywane z cielęciną. Uda indyka są ciemniejsze i bardziej jędrne, dają posmak zbliżony do dziczyzny. Filet jest dedykowany przede wszystkim potrawom smażonym, dobrze nadaje się także na steki do grillowania. Udźce nadają się do pieczenia, a ze skrzydeł można ugotować aromatyczny wywar.
Wybrana oferta mięsa z indyka w MAKRO
Tusza z indyka
Jest niesamowicie popularna w USA. W Polsce także coraz częściej gości na stołach w formie faszerowanej pieczeniu, która stanowi główny posiłek imprez okolicznościowych i dni świątecznych.
Filet z indyka
Istna bomba witamin i składników odżywczych. Filet jest niezwykle jędrny i soczysty, można go piec lub smażyć w formie kotletów, a także wykorzystywać jako podstawę dań z grilla.
Podudzie z indyka bez kości
Dania przygotowane na bazie podudzia są soczyste i znakomicie sprawdzają się w formie pieczeni z sosem.
Udo z indyka
Z uwagi na znaczne rozmiary, a także znakomite walory smakowe podudzie z indyka często jest wybierane do pieczenia w formie rolady.
Sznycle z indyka
Bardzo często wybierane na bazę zdrowych i wysokojakościowych dań. Znakomicie smakują podawane z kaszą i ryżem, zapewniają bardzo dużą dawkę energii.
Mięso mielone z indyka
Często wybierane na sznycle i pulpety. Doskonale smakuje smażone i nadziewane farszem. Sprawdzi się także do dań z makaronem i włoskich sosów.
Strogonow z indyka
Wybierając mięso z indyka na tradycyjny strogonow możesz być pewny, że danie, które przygotujesz na jego bazie będzie posiadać bogaty, ale i delikatny smak, który znajdzie uznanie.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej