Gołębie dzieli się przede wszystkim na dzikie oraz udomowione (Collumbia livia domestica). Przodkiem wszystkich gołębi hodowlanych jest dziki gołąb skalny (Collumbia livia livia), którego zasięg występowania obejmuje całą Europę, a także Afrykę Północną oraz Kaukaz. Gołębie zazwyczaj występują w niebieskiej, czarnej, białej oraz rudo-podpalanej barwie. Najczęściej spotykany jest kolor niebieski, w wielu rozmaitych odcieniach. Oczy gołębi są zazwyczaj czerwone, perłowo-białe lub czarno-brązowe, a obręcze na skrzydłach najczęściej czarne.


Wybrana oferta

  • Tuszka z gołębia

    tuszka gołębia w hurtowni MAKRO

    Wysoko ceniona przez koneserów. Posiada unikatowy bukiet smakowy, przez znawców jest czasami.



Więcej o gołębiach

  • Zastosowanie kulinarne mięsa

    Tuszka gołębia niemal w 26% składa się z piersi, natomiast udka stanowią około 10%. Nadający się do uboju gołąb waży od 300 do 600 g, natomiast gołębie sprawione od 200 do 400 g. Mięso młodych osobników tucznych jest soczyste i delikatne. Ceni się je głównie z uwagi na wyjątkowo charakterystyczny aromat, a także lekkostrawność.

  • Hodowla gołębi

    Gołębie tuczne są hodowane przede wszystkim z uwagi na delikatne, soczyste i smaczne mięso. Najczęściej spotykanymi odmianami są: biały king, gołąb teksański, carneau i mondain, a także strasser i skowronek.

    Gołębie hoduje się w gołębnikach lub wolierach, głównie na terenach USA, a także we Włoszech, Francji i na Węgrzech.