Polska gęsina jest znana i ceniona za granicą, eksportowana przede wszystkim do Niemiec. Również w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Gęsi należą do największych przedstawicieli drobiu hodowlanego. Przodkiem dzisiejszej gęsi hodowlanej jest dzika gęś pospolita – gęgawa, która jest szeroko rozpowszechniona w całej Europie. Dzika gęś została udomowiona przez Germanów, którzy wysoko cenili smak jej mięsa, tłuszcz i pióra o licznych zastosowaniach.


Więcej o gęsi

  • Rasy gęsi hodowlanych

    Gęsi występują w licznych odmianach i zależnie od celów hodowlanych znacznie różnią się od siebie wagą oraz wielkością. Obecnie jedną z najważniejszych ras jest gęś kołudzka, zwaną owsianą, która przez ostatnie tygodnie życia karmiona jest owsem, co wpływa na lepsze walory smakowe mięsa. Inną popularną rasą jest gęś pomorska, której upierzenie jest białe, lub biało-szare, jest duża i masywna, a jej mięso uchodzi za najlepsze. Samiec osiąga wagę około 8-9 kg, a samica 7 kg.

  • Czy wiesz, że...

    Francja specjalizuje się w hodowli gęsi szarej z Périgord, której celem nie jest uzyskanie mięsa, ale wyjątkowo intensywne stłuszczenie wątroby. Wątroba ta jest później wykorzystywana do produkcji luksusowego pasztetu foie gras – który stanowi jeden z największych przysmaków kuchni francuskiej!

  • Zastosowanie kulinarne mięsa

    W halach MAKRO dostępne jest mięso z gęsi w licznych wariantach. Oferujemy całe tuszki, które doskonale nadają się do pieczenia z nadzieniem, a także elementy gęsi, a wśród nich m. in. nogi, piersi, skrzydła, szyje, a także wysokiej jakości tłuszcz i podroby (żołądki, wątroby i serca). Mięso z gęsi pozwala na szereg zastosowań kulinarnych. Poszczególne elementy doskonale nadają się do pieczenia, smażenia (zwłaszcza filet), duszenia i gotowania aromatycznych, intensywnych wywarów.

Wybrana oferta mięsa z gęsi w MAKRO

Jeżeli szukasz dobrej jakości mięsa z gęsi, które pochodzi ze sprawdzonego źródła, zapraszamy do MAKRO! Możesz mieć pewność, że sięgasz po produkt, na bazie którego przygotujesz danie nie tylko smaczne, ale także zdrowe i w pełni wartościowe. W okresie od czerwca do późnej jesieni oferujemy świeże mięso z gęsi, a w pozostałych okresach mrożone.

Wybrana oferta mięsa z gęsi w MAKRO

  • Tuszka z gęsi

    tuszka z gęsi w hurtowni MAKRO

    Tuszka nadaje się w do faszerowania i pieczenia w całości. Pozwala na przygotowania dania w wielu wariantach. Można ją piec w piekarniku, jak i na wolnym ogniu.

  • Noga z gęsi

    noga z gęsi w hurtowni MAKRO

    Warto wybrać nogę z gęsi do pieczenia, a także do smażenia. Pozwala na przygotowanie dania o intensywnych i naturalnych walorach smakowych. Często jest podawana z sosem.

  • Pierś z gęsi

    p3-piers-z-gesi-180-110

    Pierś pozwala na liczne zastosowana. Najczęściej jest cięta na sznycle.


Może Cię także zainteresować:

Świat MAKRO Inspiracji

Oferta ryb w MAKRO

Gęś na Święto Marcina

Gęsina na Św. Marcina

Receptura dla 10 osób

Składniki  Jedn. Ilość Cena netto
za kg/ l/ szt.
Wartość
 KROK 1
       
 Noga z gęsi  kg
 0,50  28,49  14,25 zł
 Czosnek  kg  0,002  13,99  0,03 zł
 Tymianek  kg  0,001  40,89  0,04 zł
 Masło klarowane  kg  0,50  21,95  10,98 zł
 KROK 2
       
 Wiśnie  kg  0,30  7,72  2,31 zł
 Cukier  kg  0,04  2,20  0,09 zł
 Wiśniówka  l  0,05  31,58  1,58 zł
 Rozmaryn  kg  0,001 97,07  0,10 zł
 Agar-agar  kg  0,005  260,00  1,30 zł
 KROK 3
       
 Orzechy laskowe  kg  0,04  95,98  3,84 zł
 Cukier  kg  0,05  2,20  0,11 zł
 Przyprawy: sól, pieprz
   -  -  -
 10 porcji netto  kg  0,91  FC  34,6 zł
 1 porcja netto  kg  0,09  FC  3,46 zł
 


Opis technologiczny:

Krok 1. Mięso oddzielić od kości i przesmażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć do blaszki, dodać zmiażdżony czosnek, tymianek, sól i pieprz. Całość zalać rozpuszczonym masłem, zawinąć folią aluminiową i piec w temp 120 C przez 3 godziny. Wyjąć i poszarpać mięso na małe kawałki. Wymieszać z odrobina tłuszczu z gotowania. Doprawić.

Krok 2. Cukier rozpuścić w rondelku. Dodać wiśnie, alkohol i rozmaryn. Gotować na mały ogniu 10 minut. Zmiksować. Dodać żelatynę i ponownie zagotować. Przetrzeć przez sito, przelać do foremek i wystudzić. Za pomocą ringu cukierniczego wyciąć kółka z galaretki.

Krok 3.
Orzechy uprażyć w piecu i obrać ze skórki. Na patelni przygotować karmel i dodać orzechy. Wystudzić i zmiksować w blenderze na puder. Krok 4. W miseczce ułożyć galaretkę, na niej mięso z perliczki, a całość posypać orzechami.