Pochodząca od dzika, świnia jest jednym z najwcześniej udomowionych przez człowieka zwierząt. Uważa się, że jej mięso spożywano już około 5000 roku p.n.e. Wieprzowina, dzięki łatwej i taniej hodowli, od lat utrzymuje się w czołówce rankingu popularności w Europie.

Mięso wieprzowe jest źródłem białka bogatego w łatwo przyswajalne aminokwasy, które są niezbędne do życia człowieka. Stanowi także bogate i niezwykle zróżnicowane źródło witamin. Wieprzowina zawiera witaminę B1 - wspierającą przemianę węglowodanów i wspomagającą wydajność całego organizmu, witaminę B6 - pełniącą ważną rolę w przemianach białka, a także witaminę B2, niacynę oraz witaminę B12. Korzystny jest także obecność minerałów m.in. żelaza oraz selenu.

Wybrana oferta wieprzowiny w MAKRO

  • Schab wieprzowy

    schab wieprzowy w hurtowni MAKRO

    Wysokiej jakości fragment półtuszy wieprzowej ze środkowej części najdłuższego mięśnia grzbietowego, doskonale nadaje się na pieczeń lub kotlety.

  • Karkówka wieprzowa

    karkówka wieprzowa w hurtowni MAKRO

    Przeznaczenie kulinarne mięsa w całości - do pieczenia. Natomiast pocięta na kotlety jest idealna do grillowania, smażenia i duszenia.

  • Łopatka wieprzowa

    łopatka wieprzowa w hurtowni MAKRO

    Doskonale nadaje się do duszenia, a także pieczenia w całości. Po poćwiartowaniu, z powodzeniem może być też użyta do gulaszu.

  • Szynka wieprzowa

    szynka wieprzowa w hurtowni MAKRO

    Przeznaczenie kulinarne do pieczenia, na gulasz, po zmieleniu jako mięso mielone, po pocięciu - jako sznycle, większe kawałki - do wędzenia.

  • Polędwiczki wieprzowe

    polędwiczki wieprzowe w hurtowni MAKRO

    Szlachetny element uzyskany w wyniku odkostnienia schabu z kością. Przeznaczenie kulinarne: do pieczenia, smażenia oraz duszenia.

  • Żeberka wieprzowe

    żeberka wieprzowe w hurtowni MAKRO

    Część wieprzowiny oddzielana od boczku i oczyszczona z nadmiaru tłuszczu. Szczególnie popularna zarówno wśród miłośników grillowania jak i kuchni staropolskiej.

  • Boczek wieprzowy

    boczek wieprzowy w hurtowni MAKRO

    Mięsno-tłuszczowy element półtuszy wieprzowej. W kuchni polskiej najczęściej stosowany do pieczenia, wędzenia, smażenia oraz na pasztety.

  • Golonka wieprzowa

    golonka wieprzowa w hurtowni MAKRO

    Występuje jako golonka przednia, tylna, pocięta, peklowana i bez kości – najczęściej stosowana do pieczenia i gotowania.

  • Kiełbasa biała wieprzowa - surowa

    kiełbasa biała surowa w hurtowni MAKRO

    Kiełbasa biała jest przygotowywana przede wszystkim z łopatki i mięsa drobnego z dodatkiem przypraw podkreślających smak wieprzowiny.

  • Mięso mielone wieprzowe

    mięso mielone wieprzowe w hurtowni MAKRO

    Mięso tego typu jest pozyskiwane z elementów łopatki, szynki i mięsa drobnego w zmielonej postaci. Jest soczyste, zwarte i miękkie.


Wieprzowina w MAKRO

  • Cenne źródło witamin i składników odżywczych

    Mięso wieprzowe jest źródłem białka bogatego w łatwo przyswajalne aminokwasy, które są niezbędne do życia człowieka. Stanowi także bogate i niezwykle zróżnicowane źródło witamin. Wieprzowina zawiera witaminę B1 - wspierającą przemianę węglowodanów i wspomagającą wydajność całego organizmu, witaminę B6 - pełniącą ważną rolę w przemianach białka, a także witaminę B2, niacynę oraz witaminę B12. Korzystny jest także obecność minerałów m.in. żelaza oraz selenu.

  • Ciekawostka

    Współczesne świnie różnią się od swoich przodków. Początkowo zwierzęta te prowadziły nocny tryb życia, ale wraz z udomowieniem przyzwyczaiły się do dziennego - narzuconego przez człowieka. Zmienił się również ich rozród, z jednego w roku, na w miarę regularny.

  • Tłuszcz też jest potrzebny

    Dostępne w sprzedaży mięso wieprzowe pozyskiwane jest ze zwierząt ważących maksymalnie do 120 kg. Nie powinniśmy unikać tłuszczu za wszelką cenę, ponieważ jego niewielka ilość jest bardzo potrzebna w czasie obróbki kulinarnej różnych kawałków mięsa. Tkanka tłuszczowa zapobiega wysuszeniu i zapewnia pożądaną soczystość.

SEUROP

O jakości dostępnego w sprzedaży mięsa wieprzowego dużo mówią tzw. klasy handlowe. W Polsce obowiązuje system (S)EUROP, narzucany przez Unię Europejską i klasyfikujący mięso ze względu na poziom otłuszczenia półtuszy wieprzowej i zawartość mięsa chudego. Klasyfikacja obejmuje zwierzęta o wadze od 50 do 120 kg. Poniżej omówiono poszczególne klasy.

S – tusza ma 60% mięsa i więcej
E – tusza wieprzowa ma minimalnie 55% mięsa, ale nie więcej niż 60%
U – tusza wieprzowa ma minimalnie 50% mięsa, ale nie więcej niż 55%
R – tusza wieprzowa ma minimalnie 45% mięsa, ale nie więcej niż 50%
O – tusza wieprzowa ma minimalnie 40% mięsa, ale nie więcej niż 45%
P – tusza wieprzowa ma nie więcej niż 40%


Wieprzowina w MAKRO

Zawsze świeże, zdrowe, wysokiej jakości i pochodzące ze sprawdzonych źródeł - od zweryfikowanych hodowców. Możesz mieć pewność, że takie właśnie jest mięso wieprzowe, które znajdziesz w naszych halach. Zapraszamy do MAKRO w celu zapoznania się z szeroką ofertą mięsa wieprzowego.

podział półtuszy wieprzowej-mięsa w hurtowni MAKRO

Całe prosiaki w MAKRO

prosiak-940-200
Wychodząc naprzeciwko oczekiwaniom Klientów, do naszej oferty wprowadziliśmy całe prosiaki. Idealne do faszerowania, pieczenia w całości, a także porcjowania. Karmione jedynie mlekiem matki, z delikatnym mięsem i chrupiącą skórką, stanowią niekwestionowany przysmak, po który warto sięgnąć przy okazji wyjątkowych przyjęć i bankietów.

Dlaczego warto kupować całe prosiaki w Makro?

Pieczone prosięta były kiedyś ważnym daniem w kuchni staropolskiej. Pojawiały się na stołach zwłaszcza na wiosnę, w okolicach Świąt Wielkanocnych. Z jabłkiem w pyszczku, nadzieniem z kaszy gryczanej i podrobów były niewątpliwą ozdobą każdego stołu.

Dzisiaj prosię bywa atrakcją na wielkich przyjęciach i imprezach pod gołym niebem, kiedy pieczone jest w całości - bez nadzienia - na rożnie albo grillu. Można również piec je po wytrybowaniu kości, przyprawione ziołami, obwiązane w podobny sposób jak pieczeń zawijana.

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości oryginalną, a przy okazji znakomitą potrawą, sięgnij po prosięta, które są dostępne w halach MAKRO przez cały rok, w formie mrożonej.
pieczona wieprzowina - hurtownia MAKRO

Może Cię także zainteresować:


Świat MAKRO Inspiracji

Oferta ryb w MAKRO