Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kozina zdaniem wielu kucharzy posiada bardzo podobne właściwości kulinarne do jagnięciny, a także przypomina ją aromatem. Jest jednak bardziej subtelna i delikatna w smaku, oraz posiada jaśniejszy kolor, dzięki czemu sukcesywnie zwiększa się grono jej miłośników. Sezon na mięso koźląt mlecznych przypada na okres około wielkanocny, trwa od marca do kwietnia.


Kozina w MAKRO

  • Charakterystyka i pochodzenie

    Według zapisów historycznych udomowienie kozy nastąpiło przypuszczalnie około VIII wieku p.n.e. na terenie dzisiejszego Iranu. Do Europy kozina dotarła niemal 1000 lat później. Samiec kozy nazywany jest kozłem, samica po prostu kozą. Młode to koźlęta, a wśród nich wyróżniamy koźlęta mleczne – czyli osobniki w wieku nieprzekraczającym pół roku – ich mięso jest jaśniejsze i bardziej delikatne w smaku, aromatem i smakiem przypomina mięso jagniąt mlecznych. Mięso pochodzące od starszych osobników jest ciemniejsze i bardziej jędrne.

  • Występowanie kóz domowych

    Kozy są niezwykle mało wymagającymi i łatwymi w hodowli zwierzętami. Zazwyczaj wypasane są na łąkach, żywią się niemal każdym dostępnym pokarmem, w szczególności: trawami, ziołami, liśćmi oraz pędami drew i krzewów. Najczęściej hodowane są na jałowych terenach górzystych, np. w Alpach i basenie morza śródziemnego. Zwierzęta te można spotkać praktycznie na całej kuli ziemskiej, z wyłączeniem obszarów wyjątkowo zimnych. Jej globalne występowanie jest prawdopodobnie spowodowane faktem, że w czasach podbojów żeglarskich, marynarze zabierali na statki żywe osobniki, które służyły jako prowiant. Osobniki które zdołały się wyswobodzić, na nowym lądzie, po czasie dziczały. W chwili obecnej wyróżniamy aż 180 różnych ras kóz.

  • Długa tradycja hodowli kóz w Polsce

    Jeszcze w XIX wieku w Polsce najczęściej występowały rasy rodzime, wśród których można wyróżnić kozę podlaską, podkucką, karpacką, kazimierzowską, sandomierską, a także śląską. W XX wieku popularne stały się także nowe, sprowadzane odmiany, przede wszystkim koza alpejska i togenburska. Wraz ze zwiększeniem ilości ras, kozina zyskała na popularności i nastąpiła intensyfikacja hodowli. Do chwili obecnej rasy rodzime zostały w znacznym stopniu wyparte na rzecz importowanych. Kozina jest szczególnie popularna w krajach śródziemnomorskich, we Francji, Hiszpanii, Włoszech i Grecji.


Może Cię także zainteresować:


Świat MAKRO Inspiracji

Oferta ryb w MAKRO