Jeżeli do tej pory nie próbowałeś jagnięciny, najwyższa pora to zmienić. Mięso jagniąt, czyli młodych owiec w wieku maksymalnie 12 miesięcy, jest delikatne, cienkowłókniste, z białym tłuszczem, który u młodych osobników występuje w niewielkiej ilości. Odpowiednio przyprawione i przygotowane stanowi prawdziwy przysmak, na który warto skusić się przynajmniej od czasu do czasu.

Wybrana oferta jagnięciny w MAKRO

  • Udziec jagnięcy bez kości

    udziec jagnięcy bez kości w hurtowni MAKRO

    Dzięki oddzieleniu od kości, mięso z udźca jagnięcego idealnie nadaje się do pieczenia w całości. Warto także wypróbować je w potrawach gotowanych lub duszonych.

  • Comber jagnięcy

    comber jagnięcy w hurtowni MAKRO

    Mięso tego rodzaju znajdzie zastosowanie zarówno do pieczenia jak i do duszenia. Pieczone na wolnym ogniu może stać się wizytówką imprez plenerowych.

  • Comber jagnięcy French Rack

    comber jagnięcy French Rack w hurtowni MAKRO

    Dedykowany do wykwintnych dań, które za zadanie mają zdobyć serca zgromadzonych gości. Z tego względu jest idealnym wyborem na imprezy okolicznościowe - np.



Dowiedz się więcej

  • Wysoka wartość smakowa i cenne składniki odżywcze

    Mięso jagnięce ma swoisty, intensywny smak, zależny od przyjmowanego przez zwierzęta pokarmu. Może on być mniej lub bardziej ostry, zawsze jednak jest mocny i charakterystyczny. Dodatkowym atutem jagnięciny jest jej wysoka wartość odżywcza. Znajdziemy w niej przede wszystkim sporo cennego białka, stanowiącego główny budulec mięśni, istotne dla naszego zdrowia pierwiastki śladowe i minerały, np. potas, żelazo, magnez czy cynk. Jagnięcina zawiera także witaminy, w tym przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Co więcej, uważa się, że mleko owcze i mięso jagniąt mogą wykazywać pewne właściwości przeciwnowotworowe. U żadnej dorosłej owcy nie stwierdzono bowiem występowania nowotworu złośliwego! Czy trzeba więcej, aby przekonać do rozpoczęcia kulinarnej przygody z jagnięciną w roli głównej?

  • Jagnięcina lubi mocne przyprawy

    Cechą charakterystyczną jagnięciny jest jej własny intensywny smak. W związku z tym można bez obaw przyprawiać ją mocniej niż na przykład delikatną cielęcinę. Do potraw z mięsa jagnięcego doskonale nadają się przyprawy śródziemnomorskie, a wśród nich czosnek, tymianek czy rozmaryn, z dodatkiem mięty, soku pomarańczowego czy wina jabłkowego. Bez obaw można również sięgać po przyprawy azjatyckie –  z jagnięciną bardzo dobrze komponują się m.in. imbir, chilli, typowe azjatyckie sosy czy trawa cytrynowa.

  • Ogromna różnorodność

    Chcąc kupić jagnięcinę, mamy do wyboru naprawdę wiele wspaniałych produktów wchodzących w skład półtuszy jagnięcej, o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Równocześnie sięgać możemy po mięso pochodzące ze zwierząt różnych ras, różniące się nieco między sobą smakiem i aromatem w zależności od miejsca, w którym zwierzęta były wypasane, czy paszy jaką były żywione. Co ciekawe, to właśnie u owiec występuje największa różnorodność ras spośród wszystkich zwierząt użytkowych. Jest tak dlatego, że łatwo można je ze sobą krzyżować, otrzymując osobniki o pożądanej mięsności czy wełnie.

Jagnięcina polska

Polska jagnięcina jest uznawana przez znawców tematu za jedną z najsmaczniejszych i najlepszych na świecie. Pochodzi ze zwierząt hodowanych na Podhalu w warunkach górskich w sposób tradycyjny, niezmienny od setek lat. Wstąp do najbliższej hali MAKRO, wybierz wspaniały okaz mięsa jagnięcego z spośród naszej oferty i przekonaj się o jego niepowtarzalnym smaku.
 

Zwierzęta wypasane są od wczesnej wiosny do początku jesieni, a do uboju trafiają wyłącznie młode jagnięta, nie starsze niż 60 dni i nie cięższe niż 8 kg. Jagnięcinę polską charakteryzuje wyjątkowy smak oraz aromat. Ze względu na naturalny, tradycyjny sposób wypasu owiec i jagniąt jej zapach przypomina nieco zapach dziczyzny, przesiąknięty aromatem występujących na pastwiskach ziół, jest ona także delikatna, soczysta i chuda.

Żerowanie na nienawożonych, pastwiskach z roślinnością bogatszą w mikroelementy przedkłada się na jakość mleka matek, co wpływa również na skład chemiczny mięsa jagniąt i jego wartość odżywczą.

Ekologiczne hodowle jagniąt w polskich górach są jednymi z najlepszych na świecie. Niestety, większość jagnięciny podhalańskiej trafia na rynki zagraniczne, jeżeli więc będziemy mieć możliwość jej zakupienia, nie powinniśmy wahać się ani chwili – naprawdę warto!

Jagnięcina nowozelandzka - uważana za najsmaczniejszą!

Jednym z największych producentów jagnięciny na świecie jest Nowa Zelandia, państwo, gdzie zgodnie ze statystykami z 2008 roku było 20 razy więcej jagniąt niż ludzi. Owca jest tutaj drugim zaraz po ptaku kiwi zwierzęciem narodowym, a jej hodowla jest siłą napędową nowozelandzkiej gospodarki.
 

Mięso jagniąt pochodzących z Nowej Zelandii różni się nieco smakiem od tego pozyskiwanego w Polsce. Jest delikatniejsze, ma mniej intensywny smak oraz aromat i być może właśnie z tego powodu jest bardziej popularne w naszym kraju niż jagnięcina podhalańska.

Jagnięcina z Nowej Zelandii jest eksportowana głównie do Chin oraz krajów Bliskiego Wschodu. Warto zaznaczyć, że Nowa Zelandia jest największym producentem i eksporterem jagnięciny na świecie.



W MAKRO znajdziesz jagnięcinę polską jak i nowozelandzką!

Wychodzimy na przeciw oczekiwaniom naszych najbardziej wymagających Klientów, dlatego w halach MAKRO Cash&Carry znajdziesz jagnięcinę podhalańską, a także nowozelandzką. Zapraszamy!

jagniecina-poltusza-940-350

Przepisy kulinarne

Udziec jagnięcy w skórce ziołowej

Udziec jagnięcy w skórce ziołowej
Wspaniale pachnie i rozpływa się w ustach – nic dziwnego, że jest wychwalana przez smakoszy. Delikatna jagnięcina z ziołami bez wątpienia znajduje się w czołówce wiosennych dań.

Sprawdź przepis

Comber jagnięcy na warzywach i ziołowym purée ziemniaczanym

Comber jagnięcy na warzywach śródziemnomorskich
Doskonałe mięso idealne na wykwintne świąteczne danie. Jagnięcina bez wątpienia zasługuje na czołówkę wiosennego menu, szczególnie w połączeniu z warzywami i purée ziemniaczanym.

Sprawdź przepis

Może Cię także zainteresować: