Cielęcina jest w smaku nieco delikatniejsza i mniej wyraźna niż wołowina. W gastronomii uchodzi za mięso niezwykle cenne. Jest wyjątkowo delikatna i zawiera bardzo wysoką wartość odżywczą, a przy tym nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Mogą po nią sięgać osoby na diecie lekkostrawnej, bo nie obciąża żołądka.

Wybrana oferta cielęciny w MAKRO

  • Łopatka cielęca

    łopatka cielęca w hurtowni MAKRO

    Doskonale nadaje się do pieczenia w całości, a w przypadku produktu bardziej poprzerastanego tkanką tłuszczową - do wolnego duszenia.

  • Udziec cielęcy

    p2-udziec-cielecy-180-110

    Udziec zapewnia szeroki wachlarz zastosowań kulinarnych - dobrze nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia i duszenia, w całości, jak i w kawałkach.

  • Górka cielęca

    p3-gorka-cieleca-180-110

    Najbardziej jest szczególnie ceniona przez miłośników cielęciny z uwagi na delikatność i smak. Jest wprost idealna do wyszukanych dań.

  • Karkówka cielęca

    karkówka cielęca w hurtowni MAKRO

    Rodzaj mięsa znakomicie nadający do przygotowania gulaszu lub potrawki. Po pocięciu na kotlety z kością, sprawdzi się na grillu.

  • Goleń cielęca

    goleń cielęca w hurtowni MAKRO

    Goleń nadaje się głównie do duszenia. Wśród amatorów wykwintnego jedzenia jest także popularna.


Z mięsa jagnięcego

  • Różowa cielęcina cienkowłóknista

    Współcześnie najbardziej ceniona i pożądana jest cielęcina o naturalnej barwie mięsa - od różowej po jasnoczerwoną. Cielęcina cienkowłóknista jest miękka, gdyż u młodych zwierząt tkanka łączna nie zdążyła jeszcze stwardnieć. Jej zaletą jest niska zawartość tkanki tłuszczowej - jest delikatnie poprzerastana cieniutkimi nitkami tłuszczu.

    Różnice w barwie oraz konsystencji cielęciny wiążą się bezpośrednio ze sposobem karmienia i chowu zwierząt. Osobniki, które są karmione jedynie mlekiem matki - o wieku poniżej pół roku - mają mięso bardzo chude i lekko wodniste. Natomiast cielęta karmione paszą mają mięso barwy czerwonej. Wśród amatorów cielęciny króluje opinia, że najlepsze jest mięso różowe, które pozyskuje się od cieląt karmionych mlekiem matki.

  • Krótkie dojrzewanie, wysoka jakość

    Okres dojrzewania mięsa to proces, w czasie którego w białkach, barwnikach oraz tłuszczu zachodzą ważne przemiany chemiczne i strukturalne. Ich efektem jest charakterystyczna barwa mięsa, a także jego soczystość, smak, zapach oraz kruchość. Cielęcina cienkowłóknista i delikatna, nie dojrzewa długo. Doskonałe wartości kulinarne zyskuje zaledwie po 2-3 dniach od uboju i już wtedy można ją piec oraz dusić, zyskując potrawy o subtelnym smaku i aromacie. Warto podkreślić, że nie wymaga ona długiej obróbki cieplnej - krótko smażona czy pieczona wprost rozpływa się w ustach!

  • Walory smakowe i kruchość mięsa

    Cielęcina jest bogata w cenne wartości odżywcze. Posiada dużą zawartość białka, witaminy (zwłaszcza te z grupy B oraz A), niacynę, a także minerały – potas, fosfor, sód, żelazo i cynk. Nieprzecenione są walory smakowe cielęciny, która jest delikatna, krucha i delikatna, dodatkowo nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Dobrze przyprawiona i prawidłowo przyrządzona staje się prawdziwym rarytasem na stole.

Gwarancja jakości

Prawidłowy chów Group Grown zapewnia gwarancję jakości!

Wszystkie produkty cielęce, które są wytwarzane w ramach tej koncepcji, pochodzą od cieląt zgodnych z wymogami SKV/IKB. Aż do końcowego produktu Group Grown jest surowo kontrolowane przez wewnętrzne systemy takie jak HACCP, ISO, GVP, GMP i tym podobne.


Przeznaczenie kulinarne cielęciny

Ogromnym atutem mięsa cielęcego jest to, że można ją wykorzystywać do zróżnicowanych potraw, a większość z nich przyrządzać na wiele różnych sposobów. Każdemu daniu, do którego zostanie wykorzystana, nada doskonały i delikatny smak, a także naprawdę wykwintny charakter.

przeznaczenie-kulinarne-cieleciny-correct

Przeznaczenie kulinarne

Jeżeli masz ochotę na pieczoną albo duszoną potrawę z cielęciny, wykorzystaj mięso pochodzące z udźca albo z biodrówki. Jest ono delikatne, nie posiada dużej ilości tkanki łącznej czy ścięgien, dlatego nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Idealnie nadaje się do przygotowywania potraw typu ragout, gulaszu, sznycli i kotletów, a także wszelkiego rodzaju wywarów. 

Długotrwałe duszenie i pieczenie

Mięso pochodzące z przedniej półtuszy cielęcej, tzn. łopatka, mostek czy karkówka, wymaga dłuższej obróbki cieplnej, gdyż jest bardziej poprzerastane tkanką łączną oraz ścięgnami. Długie gotowanie czy pieczenie nada mu delikatności oraz miękkości. Z łopatki przyrządzisz dobrą pieczeń albo gulasz, karkówkę możesz piec w całości lub pokrojoną, a mostek z powodzeniem ugotujesz.

Cielęcina pieczona lub gotowana

Wyjątkowo delikatne mięso pochodzące z grzbietu cielęcia możesz piec lub smażyć. Polędwica cielęca oraz górka, bardzo delikatne, chude, nie wymagają długiej obróbki cieplnej, a przygotowane z nich są wyborne. Kotlety z polędwicy, steki czy pieczenie cielęce mają wielu zwolenników – i trudno się temu dziwić. Do gotowania wykorzystuj z kolei łatę, a także podroby cielęce.
przeznaczenie-kulinarne-cieleciny-potraxwy

Przepisy kulinarne

Kotlety cielęce z młodymi warzywami

Kotlety cielęce z młodymi warzywami
Oczyść mięso i kości. Marynuj mięso w mleku ze zmielonym czosnkiem i pęczkiem ziół przez 24 godziny. Pokrój warzywa i cebule na kawałki o wielkości orzecha włoskiego.

Sprawdź przepis

Polędwiczka cielęca w ziemniaczanym mundurku na szpinaku

Polędwiczka cielęca w ziemniaczanym mundurku
Miękka cielęcina – czyli najlepszy kawałek w idealnej postaci: polędwiczka cielęca w ziemniaczanym mundurku na szpinaku podane z odrobiną sosu porzeczkowego.

Sprawdź przepis

Cielęcina holenderska - prawdziwy rarytas dostępny w MAKRO!

Cielęcina Group Grown to wysokowartościowe i bezpieczne mięso, pochodzące od cieląt, które zostały wyhodowane z zachowaniem szczególnych wymogów zapewniających dobrostan zwierząt. Cielęcina tego typu jest ponadto bardzo smaczna i delikatna, charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, a także daje się łatwo przyrządzać i zestawiać z innymi produktami.

Co wyróżnia cielęcinę holenderską

  • W gospodarstwach należących do sieci, cielęta hodowane są w grupach, tak by mogły się swobodnie poruszać. Grupy są starannie dobierane na podstawie warunków i wymiarów ustalonych w trójstronnej umowie między rządem holenderskim, Holenderską Ochroną Zwierząt i holenderskimi przedsiębiorcami. Holandia wyprzedza dzięki temu porozumieniu ustawodawstwo innych krajów Unii Europejskiej. 
  • Warunki życia cieląt spełniają surowe przepisy, służące zapewnieniu dobrostanu zwierząt, w tym dotyczące swobody poruszania się, ilości światła dziennego, wentylacji, doprowadzenia świeżego powietrza, wody do picia.

Pasza - źródło zdrowia i dobrobytu cieląt

Podstawowy składnik paszy to "mleko cielęce", które między innymi zapewnia delikatną strukturę i charakterystyczny jasny kolor cielęciny.

"Mleko cielęce" składa się z czystych produktów mlecznych, takich jak chude mleko w proszku, sproszkowana serwatka, uzupełnione naturalnymi suplementami pokarmowymi, które pomagają w zdrowym rozwoju cieląt. Ponadto cielęta otrzymują uzupełniająco, między innymi ciętą kukurydzę zawierającą świeżą celulozę, dodawaną do paszy, dzięki czemu funkcjonowanie żołądka i jelit rozwija się w naturalny sposób.

Cielęcina Group Grown jest wolna od substancji stymulujących wzrost i tym podobnych składników. We wszystkich stadiach hodowli i żywienia, kontrole pod tym względem przeprowadza niezależne Stowarzyszenie ds. Gwarancji Jakości w Sektorze Hodowli Cieląt (SKV). W przypadku wykroczeń, SKV nakłada surowe sankcje. Ponadto SKV kontroluje również stosowanie przepisów dotyczących Systemu Identyfikacji i Rejestracji oraz ustawodawstwa IKB. 

W MAKRO znajdziesz cielęcinę polską jak i holenderską!

Aby mieć pewność, że cielęcina, którą wykorzystasz do przygotowania potrawy, będzie doskonałej jakości - wybierz się na zakupy do najbliższej hali MAKRO. Zyskasz gwarancję, że zakupione mięso jest wyjątkowo smaczne i pochodzi ze sprawdzonego źródła. Zaskoczy Cię szeroki wybór i korzystne ceny.

podzial-poltuszy-cielecej-hurtownia-makro-940-350

Może Cię także zainteresować:

Świat MAKRO Inspiracji

Oferta ryb w MAKRO