Jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni orientalnej – kebab – w ciągu ostatnich kilku lat podbiło cały świat, czego doświadczyć możemy także w Polsce. Nie ma chyba większego miasta, gdzie nie byłoby przynajmniej kilku budek czy restauracji serwujących kawałki pieczonego na pionowym rożnie mięsa, serwowanego z dodatkami w chlebie albo w picie.

Wybrana oferta kebabów w MAKRO

  • Kebap z fileta kurczaka

    p1-kebap-z-fileta-kurczaka-copy-180-110

    Mięso pochodzące z piersi kurczaka jest wyjątkowo delikatne i soczyste – bardzo popularne w Polsce.

  • Kebap wołowo-indyczy

    p2-kebab-wolowo-indyczy-180-110

    Mięso użyte do przygotowania tego kebapa gwarantuje doskonałe połączenie intensywnego i charakterystycznego smaku wołowiny z delikatnością indyka.

  • Kebap cielęco-indyczy

    p3-kebap-cieleco-indyczy-180-110

    Dzięki większej kruchości i subtelności niż w przypadku wołowiny, cielęcina w połączeniu z indykiem zapewnia bardzo delikatny smak gotowego posiłku.

  • Kebap cielęco-barani

    p4-kebap-cieleco-barani-180-110

    Połączenie finezyjnej cielęciny z aromatyczną baraniną. Mięso jest smaczne i wyraziste, każdy miłośnik kebaba z łatwością rozpozna potrawę przygotowaną na jego bazie.

  • Kebap drobiowy z kurczaka

    p5-kebap-drobiowy-z-kurczakiem-180-110

    Do przygotowania tego wariantu kebapa wykorzystano nie tylko filety, ale także inne fragmenty kurczaka – m.in. podudzia.

  • Kebap wołowo-barani

    p6-kebap-wolowo-barani-180-110

    Wołowina w połączeniu z baraniną dostarcza wyraźnych doznań kulinarnych. Posiłek tego typu jest smaczny, a dodatkowo zapewnia dużą porcję składników odżywczych i witamin.

  • Kebap z uda kurczaka

    p8-kebap-z-uda-kurczaka-180-110

    Udo z kurczaka jest o wiele bardziej soczyste od piersi, dzięki temu gotowa potrawa zaskakuje smakiem i atrakcyjną konsystencją mięsa.

  • Kebab cięty - mrożony (opak. od 300 g do 2,5 kg)

    p7-kebab-ciety-180-110

    Kebab tego typu to doskonały wybór nie tylko dla lokali gastronomicznych, ale także do zastosowań domowych. Mięso w łatwy i szybki sposób można przygotować na patelni.



Dowiedz się więcej

  • 1000 lat Kebaba!

    Powszechnie kebab kojarzy się z dwoma państwami – Turcją oraz Niemcami. Potrawa ta pierwotnie robiona była wyłącznie z baraniny, obecnie dodaje się do niej także wołowinę, cielęcinę, a także indyka lub kurczaka. Historia tego dania - zgodnie z legendą - sięga tysiąca lat wstecz. Mieli je wynaleźć perscy żołnierze, piekący nad ogniem mięso nadziane na miecze, a potem jedzący jego skrawki w picie, polane ostrym sosem pomidorowym. Zwyczaj ten - jak mówią podania - spodobał się ludności podbijanej i szybko rozprzestrzenił się po całym orientalnym świecie. Czy jednak było tak naprawdę? Faktem jest, że w swojej pierwotnej wersji kebab był po prostu nadziewanym na ruszt mięsem, pieczonym nad ogniskiem. Potrawa ta popularna jest do dzisiaj w wielu krajach środkowego i bliskiego wschodu, dlatego dokładne miejsce jego pochodzenia trudno ustalić.

  • Kebab, a może kebap...?

    Przechadzając się po ulicach i nawet pobieżnie zerkając na szyldy barów, na pewno zwróciłeś uwagę na to, że pojawiają się na nich dwie formy oznaczające tę samą potrawę: "kebab" i "kebap". Czy któraś z nich jest błędna? Spieszymy z wyjaśnieniem. 
    Otóż w języku polskim formą poprawną jest "kebab", jednak nic nie można zarzucić także „kebapowi”. Jest to po prostu oryginalna turecka nazwa tej orientalnej potrawy, oznaczająca danie przyrządzane zgodnie z zapisami w Koranie. Do tradycyjnego tureckiego kebapu używa się więc czystego mięsa, baraniny lub kurczaka, polewa się je gęstym sosem jogurtowym zmieszanym z pietruszką i podaje w picie.

  • Wybrana oferta kebabów w MAKRO

    Turecki kebab stał się jedną z ulubionych potraw Polaków. Szeroki wybór restauracji oferujących mięso pieczone na pionowym rożnie sprawia, że aby być konkurencyjnym na rynku, trzeba stawiać przede wszystkim na wysoką jakość składników i wybierać produkty pewnego pochodzenia. W MAKRO oferujemy kebaby o wadze: 6 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg oraz 30 kg. Asortyment kebabów w kuli jest bardzo różnorodny. Wszystkie produkty pochodzą od czołowych polskich producentów. Zapraszamy!


Oszczędzaj czas i pieniądze dzięki usłudze MAKRO - dostawy dla gastronomii
Prowadzisz restaurację, w której głównym daniem jest kebab? Zapoznaj się z ofertą MAKRO przygotowaną z myślą właśnie o Tobie! W szerokiej ofercie kebabów na pewno znajdziesz coś dla siebie, a zamówienie możesz złożyć zarówno telefonicznie, jak i faksem lub mailowo.


Może Cię także zainteresować:

Świat MAKRO Inspiracji

Oferta ryb w MAKRO