Zając dostarcza mięso o niezwykłym i niepowtarzalnym aromacie, dzięki czemu jest ono bardzo wysoko cenione w wykwintnej kuchni. Dodatkowo z powodu spadku populacji, która jest notowana w kilku ostatnich dziesięcioleciach, mięso z zająca zyskuje coraz bardziej prestiżowy charakter.

Wybrana oferta

  • Comber z zająca

    comber-z-zajaca-180x110

    Mięso z combra zajęczego jest miękkie i soczyste. Znajdzie zastosowanie w kuchni typowy myśliwskiej – opiekana nad ogniem. W warunkach domowych nadaje się do przygotowania aromatycznej pieczeni.

  • Udziec z zająca

    udziec-z-zajaca-180x110

    Mięso pozyskane z udźca jest nieco twardsze i bardziej zwarte od combra, jednak podobnie jak ten znakomicie sprawdzi się upieczone. Można je także dusić i podawać z warzywami.



Więcej o zającach

  • Charakterystyka zająca

    Zające – co dla wielu osób stanowi zaskoczenie – osiągają imponujące rozmiary, sięgające aż 70 cm! Co więcej, waga dorosłego osobnika może wynosić do 7 kg. Sierść zająca – zwana turzycą – posiada szarobrązowy kolor, a po bokach przechodzi w rdzawo-rudą barwę. Najbardziej charakterystyczną cechą są długie nogi, które pozwalają zwierzęciu bardzo szybko biegać i skakać na duże odległości.

  • Zastosowanie kulinarne mięsa

    Do celów kulinarnych najczęściej poszukuje się mięsa pochodzącego od młodych zajęcy, dzięki czemu jest ono bardziej miękkie. Wiek osobnika można rozpoznać po zgrubieniach powyżej nadgarstka przednich skoków (nóg), które zanika z wiekiem zwierzęcia.